Seyran Park
Yeşilyurt
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
MORMAŞ
Siyaset 24 Eylül 2024 - 17:05 Yorum: 0

TBMM Başkanı Kurtulmuş: “Rusya ile ilişkilerin devam ettirilmesini, güçlendirilmesini arzu ediyoruz”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Her alanda hem komşu hem stratejik işbirliği içerisinde olduğumuz Rusya ile ilişkilerin devam ettirilmesini, güçlendirilmesini arzu ediyoruz. Ülkelerin liderleri ve hükümetler arasındaki bu pozitif ilişkinin p...

TBMM Başkanı Kurtulmuş: “Rusya ile ilişkilerin devam ettirilmesini, güçlendirilmesini arzu ediyoruz”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Her alanda hem komşu hem stratejik işbirliği içerisinde olduğumuz Rusya ile ilişkilerin devam ettirilmesini, güçlendirilmesini arzu ediyoruz. Ülkelerin liderleri ve hükümetler arasındaki bu pozitif ilişkinin parlamenter diplomasi bakımında da güçlendirilmesi gerek Rusya Federasyon Meclisi gerekse Devlet Duması ile TBMM’nin üçlü olarak çok güçlü ilişkileri geliştirmesini her iki ülkenin de menfaatine olduğu kanaatindeyiz” dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya’nın başkenti Moskova’da, Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bırakmasının ardından Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’ne geçti. Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko tarafından karşılanan Kurtulmuş, daha sonra anı defterini imzaladı. TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Matviyenko tarafından heyetlerin karşılıklı takdiminin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Kurtulmuş, görüşmede, Moskova’ya ayak basmalarından bu yana kendisine ve heyetine gösterilen son derece sıcak dostluk ve misafirperverlik dolayısıyla teşekkür etti. Kapsamlı bir program çerçevesinde bu ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurtulmuş, üç günlük programın sonunda Moskova’dan yapıcı sonuçlar elde edeceklerini ve ikili ilişkileri daha ileriye götürme konusundaki kararlılıklarını perçinlemiş olacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in vizyonlarının, liderliklerinin ve ortaya koydukları samimi, dostane ilişkiler çerçevesinde Türkiye ve Rusya arasında son dönemde fevkalade pozitif bir gündem ve ikili ilişkinin geliştiğini söyleyen Kurtulmuş, “Her alanda hem komşu hem stratejik iş birliği içerisinde olduğumuz Rusya ile ilişkilerin devam ettirilmesini, güçlendirilmesini arzu ediyoruz. Ülkelerin liderleri ve hükümetler arasındaki bu pozitif ilişkinin parlamenter diplomasi bakımında da güçlendirilmesi gerek Rusya Federasyon Meclisi gerekse Devlet Duması ile TBMM’nin üçlü olarak çok güçlü ilişkileri geliştirmesini her iki ülkenin de menfaatine olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.

“100 milyar dolar ikili ticaret hacmine her gün biraz daha fazla yaklaşıyoruz”
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin her sahada geliştiğine işaret eden Kurtulmuş, “Ülke liderlerinin ortaya koyduğu 100 milyar dolar ikili ticaret hacmine her gün biraz daha fazla yaklaşıyoruz. Dün akşam buradaki Türk iş adamlarıyla da bir toplantı gerçekleştirdik. Onların yaşadıkları sıkıntıları yakından dinledik. Başından itibaren tek taraflı yaptırımlara katılmadığımızı, Rusya’ya karşı bu yaptırımların sadece siyasi sonuç değil, Rus halkı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturacağını bildiğimiz için, tek taraflı yaptırımları doğru bulmuyoruz ve bu yaptırımlara katılmıyoruz. Biz de bu yaptırımlardan dün nasibimizi aldık. Ankara’dan yola çıktığımızda Moskova’ya gelirken Avrupa hava sahasının kapatılmış olması dolayısıyla yolumuzu 1 buçuk saat uzatmak zorunda kaldık. Bunların kural bazlı uluslararası ilişkiler bakımından doğru yaptırımlar olmadığını, şimdiye kadar dünyada izlenen bu tek taraflı yaptırımların da hiçbir zaman olumlu sonuç vermediğinin bir kere daha altını çizmek isterim” dedi. Kurtulmuş, Türkiye ile Rusya arasında turizm, kültür ve eğitim gibi birçok alanda da iş birliğinin bulunduğunu, bunun artarak devam etmesini arzu ettiklerini söyledi.

“Gazze’deki insanlık suçları konusunda Rusya ve Türkiye arasında ortak yaklaşımlar var”
Türkiye ve Rusya’nın bölgesel meseleler konusunda da ortak yaklaşımlara sahip olduğunu anımsatan Kurtulmuş, “Öncelikle Kafkaslarda barışın sağlanabilmesi için belli noktalarda ortak yaklaşımlarımızın olduğunu biliyoruz. Ayrıca özellikle bütün dünyanın bir numaralı siyasi gündemi olmaya devam eden, maalesef büyük insani kayıpları acıyla izlediğimiz Gazze’deki insanlık suçları konusunda Rusya ve Türkiye arasında ortak yaklaşımlar söz konusudur. Biz başından itibaren Netanyahu ve ekibinin izlediği bu yolun doğru bir yol olmadığını, işlediklerinin insanlık suçu olduğunu, bunların uluslararası mahkemelerde hesaplarının verilmesi gerektiğini her fırsatta söylüyor ve uluslararası platformlarda Gazze’de sıkışıp kalmış yaklaşık 2 milyona yakın masum insanın bir an evvel huzura ermesinin temin edilmesi, insani yardımların ulaştırılması, Gazze’deki işgalin sona erdirilmesi, Batı Şeria’da özellikle son günlerde devam eden bu yoğun saldırıların sonlandırılması; 1967 temelinde sınırları belli, bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulması için mücadele ediyoruz.
Türkiye ve Rusya gibi Filistin halkının yanında yer alan ülkelerin insanlık cephesini güçlendirerek Filistin’de barışın sağlanması için bütün gücünü seferber etmesinin zorunlu olduğu kanaatindeyiz. Bu konuda Rusya ile ciddi bir iş birliği, ciddi bir ortak bakış açısına sahip olduğumuzu görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Enerji konusundaki iş birliği bölgenin bütün ülkelerinin yararınadır”
Enerji sektöründeki işbirliklerine de işaret eden Kurtulmuş, “TürkAkım projesi çerçevesinde Rusya-Türkiye arasındaki enerji iletimi konusundaki iş birliği hem iki ülkenin hem bölgenin bütün ülkelerinin yararınadır. Bu perspektifi de korumaya devam edeceğiz” diye konuştu. Parlamenter diplomasi açısından Rusya ve Türkiye parlamentolarının üyelerinin müşterek çalışmalar içerisinde olmasının fayda sağlayacağını belirten Kurtulmuş, “Parlamentolararası Birlik, G20 Parlamento Başkanları Zirvesi (P20), Asya Parlamenter Asamblesi gibi zeminleri de müşterek yaklaşımlarımızın dile getirileceği uluslararası platformlar olarak görüyoruz. Yine bu arada Rusya’yı AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nde (KEİPA) aktif bir şekilde görmek isteriz. Haklı bazı gerekçelerle siz buradaki varlığınızı askıya aldınız ama sonuç itibarıyla Rusya’nın; önemli, stratejik bir müttefikimiz olarak bizim de içinde aktif olarak yer aldığımız hem AGİTPA hem KEİPA’da var olmasını önemsediğimizi ifade etmek isterim” dedi.

“Filistin meselesini PAB Genel Kurulu gündemine almaya çalışacağız”
Ekim’de Cenevre’de Parlamentolararası Birlik (PAB) genel kurul toplantısının yapılacağını hatırlatan Kurtulmuş, “Maalesef Filistin meselesi insanlığın önemli ortak bir sorunu olmasına rağmen iki kez PAB Genel Kurulu gündemine dahi alınamadı. Bu sefer PAB Genel Kurul gündemine alınması için sizin de gayret sarf edeceğinizi ümit ediyorum. Biz bu süreçte son derece ciddi bir şekilde Filistin meselesini PAB Genel Kurulu gündemine almaya çalışacağız. Böylece hiç olmazsa İsrail’in artık hiçbir şekilde tolere edilemez, uluslararası hukuku ayaklar altına alan, sadece Filistin topraklarını değil, Lübnan başta olmak üzere bölge ülkelerini tehlike içerisine atan bu saldırgan tavrının durdurulabilmesi şarttır” diye konuştu.

“Zor zamanlarda bile Rusya-Türkiye ilişkileri her zaman iyi bir seviyede oldu”
Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko da TBMM Başkanı Kurtulmuş ve heyetini Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Moskova’ya gerçekleştirilen resmi ziyaretin ana konusunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılacak görüşme olduğunu söyleyen Matviyenko, Moskova’da planlanan diğer görüşme ve ziyaretlerin iki ülke ilişkisine olumlu katkı sağlayacağını belirtti. TBMM Başkanı Kurtulmuş’un ziyaretinin kendileri için önem taşıdığını, Türkiye’deki önemli bir devlet adamının, önemli bir siyasetçinin Rusya’ya gelmesinin ikili ilişkileri genel anlamda daha yüksek bir seviyeye taşıyacağını belirten Matviyenko, bu ziyaretin ayrıca parlamentolar arası ilişkilere de ek ivme kazandıracağını kaydetti. Son zamanlarda Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası itibarının ne derece arttığını gördüklerini ifade eden Matviyenko, zor zamanlarda bile Rusya-Türkiye ilişkilerinin her zaman iyi seviyede olduğunu, Türkiye’nin her zaman kendileri için güvenilir bir partner olduğunu söyledi.
Rusya-Türkiye ticari ve ekonomik iş birliğinin ise gittikçe arttığını dile getiren Matviyenko, iki ülke ilişkilerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın değerli katkılarıyla güçlenmeye devam ettiğini belirtti. İki ülke liderinin gerek yüz yüze gerekse telefonla, dünyadaki en güncel konular başta olmak üzere her alanda görüşmelerinin, ilişkilerin lokomotifini oluşturduğunu vurgulayan Matviyenko, milletvekillerine düşen görevlerden birisinin, ülke liderlerinin aldığı kararları takip etmek olduğunu ifade etti. Matviyenko, Türkiye’nin, Rusya ile çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirmeye yönelik niyetinin olmasının kendileri için çok kıymetli olduğunu sözlerine ekledi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, görüşmenin ardından Rus halk müziği ve danslarını sergileyen koronun gösterisini izledi.
Kurtulmuş ve Matviyenko, daha sonra Federasyon Konseyi Genel Kurulu’nu da gezdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri
deneme bonusu