Üniversitelerimiz ve meslek dalları...
Oya karşılık siyasilerin rüşvet malzemesi...
“- İlçenize fakülte açacağım!”
“- Beldenize yüksek okul açacağım!”
“- Şehrinize üniversite açacağım!”
Çoook duyduk, çoook işittik ve bugünlere geldik!
Mesela eğitim fakülteleri...
Ne de olsa altyapıya ihtiyaç yok, aç açabildiğince sonucu ortada! Binlerce diplomalı öğretmenler sürünüyor!
Bu yazımdaki konumuz ise Su Ürünleri Mühendisleri...
Elektronik postama gelen çok kıymetli çocukluk arkadaşımın oğlu, Onur Menevşeoğlu’ndan bir mektupla öğreniyorum bu mühendislerimizin hal ve gidişini...
Gerçekten çok kötü durumdalar...
Usta ellerde olduğu söyleyen Türkiye’de bu mesleği yapmak isteyenler çaresiz...
Oysa, su ürünleri mühendisliği, ilk olarak 1982 yılında kurulan ve bugün 23 fakülte ile 30 yıllık akademik geçmişe sahip, denizlerimiz ve iç su kaynaklarımızdan ekolojik ve ekonomik değer sağlamak için kurulan bir meslek dalı.
1982’den bu yana su ürünleri fakültelerimizden mezun olanların sayısı yaklaşık 15.000 kişi... Ama ne yazık ki, su ürünleri mühendisleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerimizin bugün denizlerimizde ve iç su kaynaklarımızda istihdamı bazında hükümetin bir tasarrufu bulunmuyor!
Ne güzel Türkiye değil mi?
Gelen mektubu tekrar tekrar hayretler içinde okudum...
Biliyorsunuz, tarım alanlarımız kadar su ürünlerinin de önemli üretim alanımız olmasıyla öğünürüz. Öğünürüz öğünmesine de işte o kadar!
25 milyon hektar su ürünleri üretim alanı olan güzel Türkiye’mizde; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesindeki su ürünleri mühendisi ve balıkçılık teknolojisi mühendisi sayısı çok yetersiz... Ne hikmetse genel müdürlüğün kurulmasından bu yana 2 yıl geride kalmasına rağmen yapılanma tamamlanamayınca bu evlatlarımız da kurbanlık kuzu gibi bekliyorlar!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızda meslek dağılımlarına göre çalışan personel sayısına baktığımızda ziraat mühendisi sayısı 12 bin 956, veteriner hekim sayısı 5 bin 302, gıda mühendisi sayısı 1.219 ve su ürünleri mühendisi sayısı sadece 677 kişi!
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nde şu anda; 30 su ürünleri mühendisi, 25 ziraat mühendisi (su ürünleri bölümü), 2 balıkçılık teknolojisi mühendisi bulunmaktadır. Genel müdürlükteki 93 teknik personelden de sadece 57’si su ürünleri branşlarından mezun olanlardır!
Kıymetli okurlarım; denizlerimizin ekonomik ve ekolojik dengesinin bozulduğuyla ilgili alarm verildiğini durmadan okuyoruz, izliyoruz. 40 bin tonluk hamsi üretiminin 5 bin tona düştüğünü de ‘acı gerçek’ diye dizlerimize vurarak aktarıyoruz.
Peki bunların olmaması için ne yapıyoruz?
Su ürünleri, BM Gıda ve Tarım Teşkilatı FAO’nun 2012 raporuna göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde hayvansal üretim bazında dünyada birinci sıraya yükselmesi beklenen sektör... Elbette ekolojik kötü gidişe “Dur” denildiği sürece...
Mesela su ürünleri, sürdürülebilir plan ve uygulamalarla hem gıda hem de istihdam ihtiyacını karşılayabilen önemli bir gelir getirici faktör. Türkiye’mizde geçen yıl içerisinde 3 ay üst üste ihracat artış rekortmenliği bu sektörde. Ama ne yazık ki, teknik personel istihdamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca yeterli önem gösterilemiyor.
Mektupta feryat ve şikayetler oldukça fazla... Görünen o ki, bu meslek dalına gerekli önemin verilmesi ve kamu kurumlarında istihdam edilmeleri su ürünleri sektörünü çok daha iyi yerlere taşıyacak.
Ancak, deniz ve iç su ekolojisi kapsamında; alınması planlanan koruma önlemlerinde devlet yaya kalıyor. Ne yazık ki kamu kurumlarında Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri yerine diğer ziraat, veterinerlik, çevre, kimya ve biyoloji meslek grupları mensupları alınmakta. Ve bu durum da sektörü çok olumsuz olarak etkilemektedir.
Mektubun sonu şu çağrıyla noktalanıyor:
“-Denizlerimizin ve iç sularımızın geleceği ve sürdürülebilirliği için konusunda öğrenim gören, istihdamı şart olan meslek grubumuz yukarıda da bahsedildiği üzere ülkemizin geleceğiyle birlikte mağdur edilmektedir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün istihdam ettirmesi gereken Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri bu ülkenin sucul kaynaklarının sigortası konumundadır. Gereken duyarlılığın sizin de katkılarınızla gösterilmesi dileğiyle. Saygılarımla.”
Evet, bu gençliğimiz sanal medyada “Su Ürünleri Mühendisleri Grubu” adı altında buluştular ve haklarını arıyorlar...
Umarım bu yazı yetkililere bu önemli meslek dalı mensuplarının haklı şikayetlerini yeniden hatırlatır!