Yerel seçimler değişiklik olmazsa 2014 Mart ayında yapılacak.
Mart 2009 Yerel seçimlerinde Malatyalı Milli İradesini kullanmış ve sandıktan %53.1 gibi ciddi bir oy oranı ile AK Partili Belediye ile yola devam edeceğini ortaya koymuştu.
Temmuz 2011 Genel seçimlerinde ise rekor denecek sonuçla, AK Parti Malatya’da %68.4 gibi oy oranı ile 5 milletvekili Ankara’ya temsil için göndermişti.
Bir başka deyimle Malatya AK Parti’nin kalesi konumundaydı….
Taaa ki, MAK Danışmanlık tarafından yapılan anket sonuçlarına kadar…
Son seçim anketine göre Ak Parti’nin Malatya’da alacağı oy oranı %50 (!) olarak kayıtlara geçti.
Ak Parti oyları düşerken diğer partiler son durum ne?
SP (Saadet Partisi), 2009 Yerel Seçimlerinde %29 oy oranı ile ikinci parti konumunda iken 2011 Genel seçimlerinde 0.68’e gerilemişti. MAK Danışmanlık anketine göre %22 gerilemiş durumda.
CHP, 2009 Yerel Seçimlerinde %13. 7 ve 2011 Genel Seçimlerinde %19.6 alarak oy oranını yükseltmişti. Son olarak MAK Danışmanlık anketine göre %15’e düşmüş durumda.
MHP, 2009 Yerel Seçimlerinde %2 ve 2011 Genel Seçimlerinde oy oranını %8.5’e yükseltmesine rağmen yapılan MAK Danışmanlık anketine göre %7.
Siyasi parti liderlerinin şapkalarını çıkartıp, durumlarını inceden inceye gözden geçirmeli.
Başka Ak Parti olmak üzere diğer partiler popülist politikayı bırakıp seçmene inmeli.
İktidar milletvekillerinin durumu ortada… Yıllardır iktidar olmalarına rağmen cek’li, cak’lı konuşmayı bırakıp sorunlara ciddiyetle ilgilenmelidir.
Malatya diğer illere benzemez.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu düşüşün farkında ve 2014 Yerel Seçimler öncesi Doğu Anadolu’da ki ilk gezisini Malatya’dan başlatıyor(!)
Malatyalılar, yıllardır Malatya genelinde devam eden alt yapı ve yol genişletme çalışmalarından sıkılmış durumda. 2009 yazından bu yana birçok semt toz ve ses gürültüsünden penceresini açmadı, açamadı.
Eğitim kalitesinde ki düşüş bariz şekilde ortada.
Uyuşturucu belası Malatya’da kendini hissettirecek boyutta.
Komşu ve bölge illerinden alınan göç, sıkıntıları beraberinde getirirken, işsizlik sorun olmaktan çıkıp yerini kalifiye işçi sorununa bıraktı.
Milletvekillerinin birlikten uzak olması(!), hizmet alımının önünde ki en büyük engel.
Üniversite, siyaset – Üniversite, sanayi, Üniversite, vatandaş kopuk durumda.
Üretim yerini tüketime bırakmış durumda.
Malatya’da bir, bir açılan merkezi Malatya olmayan süper marketler sıcak paranın Malatya’da kalmasını engelleyerek, birçok esnafın kepenk kapatmasına neden oldu.
Malatya genelinde toplu ulaşım aracı minibüslere çözüm üretilmedi, Emeksiz alt kavşağı ve Milli Egemenlik Caddesi’nde yaşanan trafik kaosu geleneksel hal aldı.
Siyasetçiler, seçmene gitti gitmesine fakat sorun dinlemekten başka çözüm yolu aramadı.
Tüm bunlar ve daha fazlası AK Parti’nin kalesi olarak bilinen Malatya’da oyların düşmesine neden oldu.
Malatya 2014 seçimlerinde “Belediye Başkan Adaylarını, projelerine ve geçmişte ki deneyimlerini” göz önüne alarak oy verecektir.
Bu nedenle siyasi parti liderleri parti genel merkezlerine “başkan adayı listelerini, projelerine ve geçmişte ki deneyimlerini” göz önüne alarak oluşturacakları listeyi sunmaları Malatya’Yı sorunsuz hale getirecektir.