Yaz aylarında sıcak çarpması ve inme riski artıyor

Yaz aylarının gelmesiyle sıcak çarpması ve inme riskinin de artış gösterdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, “Özellikle geçmişinde inme geçirmiş bireyler, yüksek dozda kan sulandırıcı kullananlar ve hipertansiyon, d...

Yaz aylarının gelmesiyle sıcak çarpması ve inme riskinin de artış gösterdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, “Özellikle geçmişinde inme geçirmiş bireyler, yüksek dozda kan sulandırıcı kullananlar ve hipertansiyon, diyabet, kolesterol gibi risk faktörlerine sahip kişilerin yaz aylarında ekstra dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, sıcak çarpması ve inme hakkında bilgilendirmede bulundu.

“11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıda bulunulmamalı”
İnme ve sıcak çarpmasından korunmak için önlemler almanın hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, “Bu önlemler arasında sıvı-elektrolit dengesinin iyi sağlanması en başta gelmektedir. Günlük sıvı ihtiyacının düzenli karşılanması ve bu ihtiyacın gün içerisine eşit şekilde yayılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, nemli ve çok sıcak ortamlardan kaçınmak ve özellikle güneşin en yoğun olduğu 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıda bulunmamak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Açık renkli kıyafetler tercih edilmeli”
Kıyafet seçimi de sıcak havalarda korunmada kritik bir rol oynamakta olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, “Yaz aylarında mevsime uygun, açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Böylece vücut, sıcak havadan daha az etkilenir ve sıcak çarpması riski azaltılmış olur. Risk grubundaki bireylerin doktor kontrolünde verilen ilaçlarını düzenli kullanmalarının önemi de yadsınamaz” dedi.

“Gün içinde banyo yapılmalı”
Gün içerisinde banyo yapmanın ve vücudu nemlendirmenin de sıcak çarpmasından korunmada etkili bir yöntem olduğu belirten Dr. Öğr. Sandıkçı, “Bu sayede vücut ısısı düşürülerek, sıcak havanın olumsuz etkileri en aza indirilebilir” ifadelerini kullandı.

“Sıcak çarpmasından koruyacak öneriler”
Özellikle sıcak yaz aylarında toplumun bilinçlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, inme ve sıcak çarpmasından korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:
“Bol sıvı tüketimi: Su başta olmak üzere, elektrolit dengesini koruyacak içeceklerin tüketimi artırılmalıdır.
Gölge alanlarda bulunma: Mümkün olduğunca gölgede kalmak, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamak önemlidir.
Hafif egzersizler: Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, hafif tempolu yürüyüşler tercih edilmelidir.
Serinleme yöntemleri: Klima veya vantilatör gibi serinletici cihazlar kullanılabilir.”
Bu basit ancak etkili önlemlerle yaz aylarında inme ve sıcak çarpması risklerini en aza indirmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, “Sağlığınızı korumak için gerekli tedbirleri almayı ihmal etmeyin” uyarısında bulundu.

Sağlık Haberleri

Yeni akım, tırnak törpüsü ile diş törpüleme: Uzmanından kritik uyarı
Muğla EAH’ta yoğun bakım hemşirelik sertifika eğitimi
Muğla Büyükşehirden Tip 1 Diyabet hastalarına destek
Akciğer kanseri yüzde 90 oranında sigara kaynaklı
Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor
Balıkesir’deki fırınlarda sıkı denetim
Güçlü kadın güçlü toplum projesinin tanıtımı yapıldı
Duyarlı vatandaşlar nakil bekleyen hastalara umut oluyor
Dünya genelinde her 10 yetişkinden 1’i diyabet hastası
Sinsi ilerleyen diyabet, kalp, böbrek, ayak ve gözler için tehdide dönüşüyor