Uzmanlar uyardı: “Covid-19 organlarımızı etkilemiş olabilir”

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sona erdi ancak hastalığı geçirenler üzerindeki etkileri bilim dünyası tarafından tartışılmaya devam ediyor. Uzmanlar, koronavirüsün basit bir solunum yolu hastalığından çok daha fazlasına neden o...

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sona erdi ancak hastalığı geçirenler üzerindeki etkileri bilim dünyası tarafından tartışılmaya devam ediyor. Uzmanlar, koronavirüsün basit bir solunum yolu hastalığından çok daha fazlasına neden olabileceğini ve vücuttaki organları etkileyebileceğini söyledi.
Covid-19 salgınının hastalığı geçirenler üzerindeki etkileri bilim dünyası tarafından tartışılmaya devam ediyor. Birçok Covid-19 çalışmasına nezaret eden
ABD’nin Kuzey Karolina eyaletine bağlı Durham şehrindeki Duke Klinik Araştırma Enstitüsü’nün direktörü Kardiyolog Dr. Adrian Hernandez, 200’den fazla semptomun uzun Covid ile bağlantılı olduğunu söyledi. Dr. Hernandez, "İnsanların kendilerini nasıl hissettikleri, nasıl işlev gördükleri ve neler yapabildikleri açısından neredeyse baştan ayağa semptomlar gösterdiğini görüyoruz. Covid-19’un kısa vadeli etkileri grip benzeri olabilse de, hafif vakalar bile haftalarca veya aylarca sürebilen uzun süreli Covid’e yol açabilir” dedi.
ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles’ta bulunan Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) David Geffen Tıp Fakültesi’nde uzun Covid programı direktörü olan Dr. Nisha Viswanathan çarpıcı bir tespitte bulunarak, “Covid-19’un akciğer hastalığı olmadığını iddia ediyorum. En muhtemel olanı, hem sinir uçlarını hem de kardiyovasküler sistemimizi etkileyen vasküler ve nörolojik bir enfeksiyon olması" ifadelerini kullandı.
Mas İlaç Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Can Alkoçlar ise Covid-19’un beyin ve sinir sistemi üzerine etkilerine dikkat çekerek, “Birçok hasta bunu beyin sarsıntısı geçirmiş gibi hissetmek olarak tanımladı ve bunun Covid’den sonra birkaç ay devam ettiğini söyledi. Bilişsel bozukluğa ek olarak kötüleşen veya yeni başlayan migrenler de gördük. Bacaklarda ve kollarda yeni nöropatiler görüyoruz-uyuşma, karıncalanma, nöropati nedeniyle yürümede zorluk gibi şikayetler çoğaldı" şeklinde konuştu.
Covid-19’un Parkinson hastalığı gibi diğer nörodejeneratif rahatsızlıkları da açığa çıkarabileceğini söyleyen Alkoçlar, hastalıktan önce iyi işlev gören ancak daha sonra semptomlar geliştiren kişilerde yeni Alzheimer hastalığı vakaları teşhis edildiğini vurguladı.

Sağlık Haberleri

Van’da ’Tümörler ve Epilepsi Cerrahisi’ kursu başladı
Alzheimer hastaları ve yakınlarına destek verecek
Medıcal Poınt’te “İlk Yardım Eğitimi ile Toplumsal Farkındalık” eğitimi
50 yaş üstüne yılda 1 kez prostat muayenesi tavsiyesi
Ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri lenfoma olabilir
Parkinson’un Levodopa Karbidopa İntestinal Jel tedavi yönteminden başarılı sonuçlar elde edildi
Prostat büyümesini erken fark etmek yaşam kalitesini artırır
Uzmanlar velileri uyarıyor: "Sağlıksız beslenme diş çürümelerine neden olabiliyor"
Muğla’da 50 hastaya "Epilepsi Pili"
Uzmanından ebeveynlere uyarı: “Çocukların yanında haber izlemeyin”