Urartu kıyafetleri gün yüzüne çıkarıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Ömür Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde Van’da kurulan Olgunlaşma Enstitüsü, 3 bin yıl önceki Urartu Medeniyetinin kıyafetlerini gün yüzüne çıkardı.İpekyolu ilçesinde 2019 yılında faaliyete başlayan Van Olgu...

Milli Eğitim Bakanlığı Ömür Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde Van’da kurulan Olgunlaşma Enstitüsü, 3 bin yıl önceki Urartu Medeniyetinin kıyafetlerini gün yüzüne çıkardı.
İpekyolu ilçesinde 2019 yılında faaliyete başlayan Van Olgunlaşma Enstitüsünde, tarihi ve kültürel zenginlikleri gün yüzüne çıkarılıyor. Kurulduğu günden bu yana Urartu motifleri konusunda çalışma başlatan enstitüsü, son olarak bu motifleri kıyafetlere işledi. Geçmişin izlerini taşıyan kıyafetlerin sergilendiği sergi ise yoğun bir ilgi gördü.

“Tarihi yaşanır hale getirmek istedik”
İHA muhabirine konuşan Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Neşe Evliyaoğlu, enstitüsünün açıldığı ilk günlerde bir Urartu projesi yaptıklarını belirtti. Proje kapsamında Urartu motiflerinin gündelik hayata uyarlanmasının önemli olduğunu ifade eden Evliyaoğlu, “Bunun için ilk olarak saha çalışması yaptık. Ayanis Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Van Kalesi ve Toprakkale kazılarında elde edilen çalışmaları inceledik. Elde edilen motifleri ürünlerimizin üzerine döktük. Böylece tarihi yaşanır hale getirmek istedik” dedi.
Öte yandan, Urartu kıyafetleri tasarlayan Van Olgunlaşma Enstitüsü, aynı zamanda Urartu motiflerinin yer aldığı kilimleri de dokudu.

Kültür Haberleri

Çobankale’de 2024 yılı arkeolojik kazı çalışmaları başladı
Japon mutfağının lezzetleri Kapadokya’da
Geleneksel Siirt Battaniyesi Dokumacılığı Atölyesi açıldı
Türkiye’nin ilk ve tek “Zaman Müzesi” Selçuklu’da
Eşrefoğlu Camisi’ni tatilde 21 bin 801 kişi ziyaret etti
Iğdır’ın Tuz Mağaraları her gün yeni ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor
Yaz turnesi Bayır sahnesiyle başladı
Tarsus’ta ’Köyde hayat var’ etkinliği başlıyor
Yozgat’ta 2 asırlık tarihi hamamın restorasyonunda sona gelindi
31.Altınkoza Film Festivali’nin yarışma başvuruları başladı