TYP'lİ Depremzedeli İşçiler Mağdur Edildi

Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında çalışan binlerce depremzedenin işlerine son verilmesi  deprem bölgesi Malatya'da tepkiyle karşılandı.

Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında çalışan binlerce depremzedenin işlerine son verilmesi  deprem bölgesi Malatya'da tepkiyle karşılandı. TYP'li çalışanlar TBMM gündemine konuyu taşıyarak,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN’dan bir açıklama bekliyor.

Özellikle deprem bölgelerinde işlerini, gelirlerini ve varlıklarını kaybeden depremzedelerin işlerine son verilmesinin ahlâki olmadığını dile getiren Malatya halkı, işçilerin tek dertlerin evlerine ekmek götürebilmek ve çocuklarının geçimini sağlayabilmek olduğunu  ifade ediyorlar.

TYP çalışanlarının uzun süredir daimî kadroya alınma talepleri, büyük bir hayal kırıklığı ile ne yazık ki sonuçlandı. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremler sonrası devletin vatandaşının yanında olması gerektiğini belirten TYP'li işçiler, işlerine son verilmesi durumunda şehri terk edeceklerini dile getiriyorlar.

"Barınma ve beslenme başta olmak üzere birçok sorun yaşadığımız şehrimizi terk etmeyi tabii ki istemiyoruz. Yalnız ayakta duracak gücümüz kalmadı. Birçok arkadaşımızın işine son verildi. Bizde son günlerimizi yaşıyoruz." diyerek haber kanalımıza açıklamada bulundular.

Binlerce Typ'li  işçinin aileleri ile birlikte mağdur olmasına neden olacak iş akdinin feshedilmesi kararından, 
biran önce vazgeçilmesi gerekmektedir. 
Typ'li işçilerin kadroya alınmasa dahi  çalışma sürelerinin uzatılması elzemdir.

Depremler sonrası işlerini, gelirlerini ve varlıklarını kaybetmiş bu çalışanların, çalıştıkları kurumlarda daimî olarak istihdam edilmeleri yönünde engellerin biran önce kaldırılması haklı taleplerinin karşılanması bekleniyor. İşlerine son verildiği takdirde  evlerine ekmek götüremeyecek, çocuklarının geçimini sağlayamayacak durumda olan TYP'li çalışanlar seslerinin duyulmasını istiyor. 

Depremler sonrası yaraların sarılması için canla başla çalışan TYP personellerinin işlerine son verilmesi bölgede belli hizmetlerin aksamasına yol açacaktır.


Typ'li çalışanlar bizler zorlu süreçlerde dahi memleketimizi terk etmedik. Yalnız şehrimizi yönetenler ilimizi terk etmemiz için ellerinden  geleni yapıyorlar. 

Yöneticilerimiz bize sahip çıksın!

Malatya’da TYP kapsamında çalışan 2.500 kişinin dokuz aylık süresi bir kaç ay önce  ne yazık ki sona erdi. Valilik tarafından konteyner kentlerde, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde, AFAD’da, kamu kurumlarında çalıştırılan toplam 2.500 TYP'li personeller kara kara düşünürken, kaymakamlıklar tarafından görevlendirilen TYP personellerinin ise haziran sonunda işlerine son verilecek.   Konteyner kentlerde güvenlik ve temizlik AFAD’da büro personelleri, kamu kurumlarında çeşitli işlerde çalışan TYP 'li işçilerin asgari ücretle geçinmek dahi zor iken geçimlerini sona erdirmek için atılan adımlara sessiz kalmak  vicdansızlıktır.

Diğer bir sorun ise deprem bölgesi Malatya'mızda tayinle giden birçok kamu personelinin işlerinin nasıl yürütüleceği sorunudur. Typ'li işçilerin işlerine son verilmesi çok ciddi şekilde işçilerin aksayacağı anlamına geliyor. Konteynerlerin temizliği, güvenliği kimler tarafından sağlanacak? Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği AFAD'da Çevre Şehircilik Müdürlüğünde kim iş yapacak? 

  'Sadece Malatya’ya Özel’ 500 Kişilik TYP Kontenjanı, Müjde başlığı ile halkı kandıramazsınız. 

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca, sadece Malatya'ya özel 500 kişilik yeni bir TYP kontenjanı açılmıştır" hemşehrimize hayırlı olsun, açıklanmasında bulunan; Ak Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan başta olmak üzere, bütün milletvekillerimizin, belediye başkanlarımızın Malatya Valisi Sn. Ersin Yazıcı 'ın TYP'li çalışanlara sahip çıkması gerekiyor.


TYP’liler bilindiği üzere fazla mesai ücreti, tatil çalışması ücreti, yıllık izin, sosyal izin, kıdem ve ihbar tazminatı gibi temel haklardan yoksun çalıştırıldıkları yetmemiş gibi öte yandan devam zorunluluğu da söz konusu. TYP’lilerin 14 güne kadar ücretsiz izin hakkı var ama bu durumda da ücretsiz izindeki süre için ücret ödenmiyor. Programda görev tanımı ne olursa olsun canla başla çalışan işçilerin ekmeği ile oynamayın.

“ ‘Asrın depremi’ dendi, ‘bin yılın depremi’ dendi; asıl deprem TYP'li işçilerin işsiz kalmasıdır.

Malatya Haber Haberleri

Fenerbahçeliler deprem bölgesinde insani sorumluluklar üstleniyor
Başkan Özcan'ın babası vefat etti
Malatya’da “Damla Gönüllülük Hareketi” proje etkinliği düzenlendi