TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu: "Ülkemiz, insanımız, hayvanlarımız ve tüm canlılar için her türlü göreve hazırız"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 'Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, böyle felaketlerin yaşanmamasını...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, "Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, böyle felaketlerin yaşanmamasını temenni ediyor, ülkemiz, insanımız, hayvanlarımız ve tüm canlılar için her türlü göreve hazır olduğumuzu bir kez daha duyurmak istiyoruz" dedi.

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu, ülkemizde meydana gelen yangınlarda mağdur olan hayvanlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, günlerdir süregelen orman yangınlarının her Türk Vatandaşı gibi kendilerinin de içini acıtmakta ve derin üzüntüye boğmakta olduğunu vurgulayarak, "Dünyanın karasal biyolojik çeşitliliğinin yüzde 80'ine ev sahipliği yapan ormanlarımızın yanması demek; Mevcut ekosistem ve bu ekosistemde yaşayan canlı ve cansız varlıkların yok olması bir başka deyişle geleceğimizin tehdit altına alınması demektir. Maalesef ülkemizde eş zamanlı ortaya çıkan afet boyutundaki bu yangınlar sadece yaban hayvanlarımızı değil, yerleşim yerlerimizi de etkilemiş ve burada yaşayan hayvanlarımıza ciddi zararlar vermiştir" ifadesini kullandı.

Eroğlu, her afette olduğu gibi bu afette de Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin koordinasyonunda, 56 Bölge ve İl Veteriner Hekimleri Odası Başkanlıklarımız ile yangından etkilenen hayvanlarımıza yönelik ciddi ve yapıcı çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çekerek şunları dedi:

"Bu doğrultuda, gerek yaban ve gerekse evcil hayvanlarımızın başta tedavileri olmak üzere ilaç, mama, yem vb. ihtiyaçları kamu kuruluşları ile işbirliği içerisinde hızla karşılanmış, karşılanmaya devam etmektedir.

Özellikle yangının yoğun olarak görüldüğü Antalya ve Muğla illerinde serbest çalışan veteriner hekimlerimiz bu bölgedeki Oda Başkanlıklarımızın girişimleriyle adeta zamanla yarışırcasına hasta ve yaralı tüm hayvanlarımızı ücretsiz olarak tedavi etmiş ve ilaç desteğinde bulunmuş ve bulunmaktadırlar.

Bu çalışmalarda halen çok sayıda veteriner hekim görev almaktadır. Canla başla çalışırken bu müdahaleler esnasında ciddi solunum problemi yaşayıp hastaneye kaldırılan ve iyileşir iyileşmez tekrar görevi başına koşarak bir can daha nasıl kurtarabilirimin hesabını yapan ve mağdur hayvanlarımıza gerekli desteği vermeye çalışan fedakar veteriner hekimlerimize bir kez daha müteşekkiriz. Çünkü nerede bir can kurtarma operasyonu varsa veteriner hekimler her zaman gönüllü olarak hizmet vermektedir."

Veteriner Hekimlerin bir taraftan gece gündüz demeden çalışırlarken, diğer yandan yangınla ilgili Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak Oda Başkanlarıyla yapılan toplantı neticesinde bir kısım düzeltici faaliyetlerin de hızla yapılmasının daha faydalı olacağı kanaatına varıldığını vurgulayan Eroğlu, şunları sıraladı:

"Öncelikle yaşanan koordinasyon problemi ortadan kaldırılmalıdır. Bölgeye kendi imkanları ile yardımcı olmak için gelen çok sayıda gönüllü veteriner hekim vardır ve yine çok sayıda ilaç mama yem desteği sürmektedir. Bunların tek elden ve amaca yönelik yürütülmesi sağlıklı olacaktır. Bunun için afet yönetimi için koordinasyondan sorumlu bir birim oluşturulmalı ve Veteriner Hekimleri Odası Başkanlıkları ile işbirliği içerisinde bu yardımlar doğru yönlendirilmelidir.

Bu ve ilerde yaşanabilecek afetler için acil eylem planları olmalı ve hızla devreye sokulmalıdır. Bu acil eylem planları sorumlu ve işbirliği yapılacak kurum ve kuruluşları açıkça belirlemeli ve yine araç, özellikle yangında hayvanların bakım ve tedavilerine yönelik içinde gerekli ilaç ve ekipmanların bulunduğu yangın tedavi setlerini hazır bulunduracak kuruluşlar belirlenmelidir.

Yardım adı altında hesap numarası bile paylaşma cüreti gösteren fırsatçıların, kişi ve kuruluşların önüne geçilerek engellenmesi sağlanmalıdır.

Henüz yanan bölgelerin içlerine girilemediği için yaban hayatının ne kadar etkilendiğini tam olarak bilinmemektedir. Yaban hayvanları doğası gereği tehlike karşısında kendilerini güvene alacakları ulaşılamaz yerlere sığınırlar. Mevcut durumda ancak kaçamayacak kadar kötü yaralanmış veya dumandan etkilenmiş hayvanlara müdahale şansı olacağından bu müdahale veteriner hekimlerimizce yapılmaktadır. Ancak yangının tam kontrolünden sonra iç bölgelerde, yangının doğrudan veya ikincil etkileri sonucu tedaviye ihtiyaç duyacak yaban hayvanlarının arazide tespiti, ilk müdahalesi ve nakillerini gerçekleştirmek önemli ve en zor süreç olacaktır. Soruna ilişkin konusunda uzman meslektaşlarımız ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği halinde hazırlıklar yapılmalıdır.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, böyle felaketlerin yaşanmamasını temenni ediyor, Ülkemiz, insanımız, hayvanlarımız ve tüm canlılar için her türlü göreve hazır olduğumuzu bir kez daha duyurmak istiyoruz.

Yangınla canları pahasına fedakarca mücadele eden insanlarımıza, ormancılarımıza, kamu görevlilerine ve 7/24 özveriyle çalışan veteriner hekimlerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Türk Veteriner Hekimlerinin varlığı ülkesinin varlığı içindir."

Sağlık Haberleri

Kütahya’da iş birliği protokolü
Otomobili ile şarampole uçan sürücü yaralandı
Medical Point’te hemşireler ortak akılla hastalar için karar alacak
Alanya’da tarihi geçmiş bebek maması satan zincir market şubesi mühürlendi
Trabzon’da Organ ve Doku Bağışı eğitimi verildi
Diş hekimi adayları beyaz önlüklerini giydi
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde Diş Hekimleri Günü kutlandı
Uzmanından çocuklarda ’akut bronşiyolit’ uyarısı
Menteşeliler antibiyotiklerin doğru kullanımı konusunda bilgilendirildi
Kampçılar ve çiftçilere uzmanından ’sonbaharda kene tehlikesi’ uyarısı