Toyota MR2

test konuğu Toyota MR2

Testimizi dönemin anlatımıyla sizlere aktarıyoruz.

" Otomobillerin yol tutuşunu yazarak açıklamak oldukça zor bir iş. Otomobil var, Porsche gibi arkadan motorlu ve arkadan çekişli, çok değişik bir yol tutuş sergiliyor. Otomobil var, Peugeot 205 GTI gibi önden motorlu ve önden çekişli.

Bu haftaki test otomobilimiz Toyota MR2'ninse ortadan motorlu ve arkadan çekişli olması nedeniyle çok değişik bir yol tutuşa sahip. Motorun tekerleklere ilettiği magnum güç ise hissedilmeye değer derecede.

2 litre ve 16 supaplı motoru Toyota MR2'ye 130 HP güç sağlıyor. Seri şekilde 5000 ve 6000 devir/dakikalara geçmeniz mümkün.

400 metre track testini MR2 ile 15 saniyede tamamladık. 0-100 km akselerasyonu ise 9 saniye, 0-80.5 kilometre hıza eriştiğimizde test computerimiz 6.2 saniyeyi gösterdi. Bir kiometrelik pist testinde MR2 ile 1 kilometreyi 31.4 saniyede katettik.

MR2'de seri hızlanma 4000 devile ile 5600 devir/dakika arasında seyrediyor. Benzin enjeksiyon sistemine sahip olan Toyota MR2'nin torku ise 93.0 Ibft 126.0 Nm, 4000 devir/dakikada. MR2'de dikkatimi çeken 2. vitesle 3. vites arasının biraz uzun oluşuydu. Özellikle viraj sonrası meydana gelen ivme kaybını tekrar çok çabuk bir şekilde kazanıyor. Güçlü bir performansın varlığını MR2'de hissetmeniz mümkün. Toyota MR2, 100 kilometrede 10.5 litre benzin tüketmekte. Benzin tankı ise 55 litrelik bir yakıt hacmine sahip.

Bu bölüm, en fazla beklediğim ve testler sırasında dikketle izlediğim kısımdı. Çünkü daha önce de vurguladığım gibi MR2, bir (Mid-Engine) ortadan motora sahip olduğu için bana test sırasında farklı heyecanlar yaşattı. Yeni MR2'lerin arka süspansiyonlarında yapılan değişiklikleri duymuş, fakat kullanmaya imkan bulamamıştım, bu yeni sistem arka süspansiyon geniş tabanlı lastikler, Toyota'nın yol tutuşunu pozitif olarak etkilemiş. Diğer değişiklikler arasına arka alt kontrol kolları yaklaşık 7 santimetreye kadar uzatılarak yol tutuş daha da geliştirilmiş. Ön caster açısı yüksek süratte daha hassasiyet elde edebilmek için arttırılmış, helezon ve amortisörler de biraz daha sertleştirilerek, MR2'deki yeni süspansiyon modifikasyonları arasına eklenmiş. MR2'nin ağırlık merkezinin 1 santimetre kadar düşürülmesiyle viraj geometrisi tam anlamıyla süper bir hale getirilmiş. Bütün bu detayları aklımızın bir köşesine atarak yol testine devam ettik. Toyota MR2'nin yol tutuşu bizi büyüledi, ağırlık merkezinin otomobilin tam orta noktasında olmasıyla virajlarda olağanüstü bir performans sergiliyor. Bana, eski günlerin Dino Ferrarisi'nin yolda tutunmasına benzer bir performansı hatırlattı. Test sırasında Toyota MR2 ile peşpeşe sıralanmış hızlı "S"virajları adeta yutarcasına alırken, otomobil virajın tam orta noktasında kontrollü olarak savrulmasıyla virajın içine harikulade bir şekilde girdik.

Viraj içinde istenerek elde edilen bu dengeli viraj alma tekniği ile MR2'nin ön tarafının hızla viraj içine çekilmesiyle başlayıp, arka tarafın ters yöne doğru, dengeli ve limitli savrulmasıyla son bulan bu süper yol tutuşun en önemli kısmı ise Toyota MR2'nin tamamıyla sürücüsünden gelen doğru komutlara dengeli ve balanslı bir şekilde uymasıydı. Profesyonel kullanım gereksinimi göstermesinden dolayı otomobilden anlayan ve otomobil sporuna kendini verenlere hararetle tavsiye edebileceğimiz bir model MR2.

Toyota MR2, spor bir otomobil olmasına rağmen her türlü yolda, altını vurma tehlikesi olmaksızın yol alabilecek şekilde dizayn edilmiş. Hafif bir motor sesi, devir saatiyle paralel olarak hızlanıp alçalmakta.

Fren hassaslığı mükemmel. Ancak buna iyice alışmanız gerekir. Nedeniyse çok basit. Hassas frenlere sert bir dokunuş sonucunda tekerlekler kilitlenmekte. 100 kilometre fren testlerinde ise, otomobil düz bir hat üzerinde sağa veya sola savrulmadan rahatlıkla durabiliyor.

MR2'de oturma pozisyonu Formula 1 otomobilleri veya bir avcı savaş uçağını çağrıştırıyor. Bu iki kişilik spor otomobilde ön görüş mükemmel, geri manevralarda ise sağ kolu yandaki koltuğun arkasına koymak, bayağı maharet istiyor ver geri manevra için zor bir konuma sahip. Dashboard ergonomik bir şekilde sunulmuş, göstergeler abartılmış şekilde büyük. Bizim testini gerçekleştirdiğimiz modelde klima olması ilginçti. Direksiyondaki tilt mekanizması direksiyonun yukarı ve aşağı oynamasını sağlıyor. Vites kolu ufacık ve adeta bir joy-stick'i andırmakta ve tamamıyla deri kaplı. Kusuru, bu derinin vücud asidinin en bol olduğu yerler olan ellerden gelen terler sonucu birkaç ay gibi kısa bir sürede kırışarak, boyalarının dökülmesi. İki koltuk arasını adeta bir duvar gibi bölen konsol, sanırız biraz yüksek. Oturma şekline göre, bu konsolun arka uzantısında müzik kasetleri için yapılmış bölmeleri görmek mümkün. Koltuklar rahat ve hareket sistemleri akılcı ve basit bir tasarım uygulanarak yapılmış. Pedalların konumu oturma şekline uygun ve rahat. Direksiyon hidrolik-elektrik sistemli ve virajları iyi hissetmek amacıyla çok yumuşak olarak yapılmış. Cam kontrolleri ergonomik bir yapı içinde kapılar üzerine uygulanmış. Toyota'nın en güzel köşelerinden biri de ufacık dış bükey camı. Dashboard çok sade ve bizim testini gerçekleştirdiğimiz modelin üzeri açılmakta.

MR2'de her türlü lüks ve performans düşünülmüş. Bir spor otomobilin performansı ve bir sedanın lüksü beraberce sergilemekte. Koltukları çok rahat. Biri önde, diğeri arkada olmak üzere iki tane bagajı var. Yolculuklara tek bir çanta ve bol kredi kartı ile çıkanlar için ideal. İşe giderken sadece LapTop'unu veya elektronik notebook'unu alanlar için bulunmaz bir otomobil. MR2'nin koltuklarına oturmak kolay, çıkmak ise biraz daha zor. Hele bir de mini modası varsa, inerken çevre trafiğinin yavaşlamasını yadırgamamak gerekir. Arka spoiler'in şekli bir çizim şaheseri, genelde bu gibi parçaların otomobillerin estetiğini bozduğunu düşünenler MR2'nin spoiler 'ini daha dikkatli bir gözle incelesinler.

Yan arka kısımda bulunan ve bir balığın solungaçlarını hatırlatan iki delik, otomobilin tam ortasında bulunan ve kalbi olan motorun soğumasını sağlıyor".

 


Kaynak: Otohaber

Hibe - Proje - Burs Haberleri