Sürü halinde dolaşan ayılar yiyecek için araçlara saldırdı

Bitlis’in Ahlat, Güroymak ve Tatvan ilçe sınırları içinde bulunan Nemrut Krater Gölü civarında doğal yaşamlarını sürdüren ayılar aç kalınca araçlara saldırmaya başladı.Doğal yaşam alanlarından uzaklaşarak insanlara yakınlaşan ayılar, b...

Bitlis’in Ahlat, Güroymak ve Tatvan ilçe sınırları içinde bulunan Nemrut Krater Gölü civarında doğal yaşamlarını sürdüren ayılar aç kalınca araçlara saldırmaya başladı.
Doğal yaşam alanlarından uzaklaşarak insanlara yakınlaşan ayılar, bölgeyi ziyaret eden bazı vatandaşlar tarafından hazır beslenmeye alıştırıldı. Son dönemlerde Nemrut Kalderası çevresinde sıkça görülen bu ayılar, yiyecek bulmak amacıyla yol kenarlarına kadar inerek sürü halinde dolaşıyor. Çevredeki araçların önünde duran ve yiyecek talep eden ayılar, ziyaretçilerin dikkatini çekerken, bu durum doğal yaşamın dengesini ve hayvanların beslenme alışkanlıklarını da olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca, bazı durumlarda ayılar araçlara saldırarak içindeki yiyecekleri almak için çaba sarf edebiliyor. Bu durum, hem hayvanların hem de insanların güvenliği açısından ciddi riskler taşıyor.
Doğa gözlemleri yapan Dr. Cihan Önen, Nemrut Kalderası’nda yaz boyunca bazı vatandaşların ayıları elle beslediğine dikkat çekerek yaklaşan kış aylarının bu duruma olumsuz yansıyabileceğini ifade etti. Dr. Önen, "Doğal beslenme alışkanlığı değişen bu hayvanlar, yiyecek arayışıyla sürü halinde yola çıkarak araçların önünde durmaktadır. Oysa doğada hayvanların bizim yiyeceklerimize ihtiyacı yok" dedi.
Elle beslemenin hem insanlar hem de ayılar için zararlı olabileceğini vurgulayan Dr. Önen, "Bu canlıların doğal yaşam tarzının değişmesi, onlara uzun vadede zarar verirken, insanlara da maddi ve fiziki zarar verme riski taşıyor" uyarısında bulundu.

Yaşam Haberleri

Evcil kuş gibi gelip eline kondu, izleyenler hayret etti
Rize’de heyelan nedeniyle 3 ev boşaltıldı
Yaralı halde bulunan hayvanlar koruma altına alındı
Kars’ta Doğa Yürüyüşü ve Yaban Hayatı Gözlemi etkinliği gerçekleştirildi
Doğal kaynaktan enerji ihtiyacı duymadan gelen su ile yaşanan sıkıntılar tarih oldu
Erdek’te altyapı yetersizliği mağduriyet oluşturuyor
Buğdayın atası 12 bin yıllık siyez toprakla buluştu
Cumhuriyet’in 101. yılında trekking etkinliğinde buluştular
Dünyanın en çevre dostu yakacağı, kalorisi yüksek, karbonmonoksiti yok denecek kadar az
Otomobile giren kediyi tamircide çıkardılar