Siyasi partiler seçim gününe hazır

30 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerine 3 gün kala siyasi partilerin sonuçları nasıl takip edeceği de belli olmaya başladı.

ANKARA

Siyasi partiler, 30 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimi sonuçlarını, oluşturdukları " seçim üslerinden" takip edecek. AK Parti,seçim sonuçlarını kendi teşkilatı ve Yüksek Seçim Kurulu'ndan gelen verilerle karşılaştırmalı olarak izleyecek. CHP "Seçim Sonuçları ve Sandık Takip Sistemi" ile MHP ise "Tek Çatı" yazılımıyla sonuçları an be an takip edecek.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi, seçim sonucunu sandıklardaki resmi üyeleri olan temsilciler, gözlemciler, kat sorumluları ve bina sorumluları ile takip edecek.Seçim sonuçlarının değerlendirilmesine ilişkin bir program üzerinde sandıklarda görevli olan partililer sonuçları alarak oy kullanma mahallindeki bina sorumlusuna verecek. Seçimler için bir format hazırlayan AK Parti, programın yanı sıra sandık sonuç tutanağı gibi hazırlanan karta ise her siyasi partinin aldığı oy işaretlenecek. Bina sorumluları ise telefon ve SMS yoluyla programa sonuçları girecek ve veriler merkeze aktarılacak.

Her ilde ayrıca "call-center" kuran AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi, sandık sonucu gelmeyen yerleri de programda anında görecek ve sandığın sorumlusu ile irtibata geçerek sonuçların neden sisteme girilmediğini araştıracak. Yaşanılan aksaklıklara anında müdahale edilerek tıkanıklığı gidermek için gerekli tedbirler alınacak.

Bunun yanı sıra sandıklardaki görevli partililer, resmi sandık sonuç tutanağının bir örneğini alarak ilgili il ve ilçe merkezine ulaştıracak ve buraya ulaşan sonuçlar sisteme girildikten sonra telefon ve SMS yoluyla bildirilen sonuçlar karşılaştırılarak kontrol edilecek.

Öte yandan AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi, 2010'da çıkarılan bir yasa ile YSK'nın kendisine gelen sonuçları siyasi partilere aktardığı bir sisteminden gelen sonuçları da takip edecek. YSK'dan gelen sonuçlarla, kendi kanalından gelen sonuçları karşılaştırarak teyidini almayı planlayan AK Parti, sistematik bir çalışma ile en hızlı, doğru şekilde sonuçları almayı hedefliyor.

"AA iyi bir hazırlık yaptı"

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Ataş, parti genel merkezinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile genel başkan yardımcılarının odalarından sonuçları hazırladıkları program ile izleyebileceklerini belirterek, "Sayın Genel Başkanımız, kendi odasından veya arzu ederse başka bir ortamda hem YSK'nın hem de bizim hazırladığımız sistemi izleme imkanı bulacak" dedi.

Ataş, teyit edilmiş bilgileri aktarmak durumunda olduklarına işaret ederek, basın mensupları için genel merkezde bir sistem hazırladıklarını anlattı. Ataş, "Anadolu Ajansı, zannediyorum, Türkiye genelinde bir ağ oluşturdu. Medya kuruluşlarına da AA servis verecek. Bu noktada AA'ya da büyük yük düşüyor, basına hizmeti yapacağı için. AA çok köklü bir müessese. Alt yapısı bundan önceki seçimlerde belki müsait değildi ama bu seçimde daha iyi bir hazırlık yaptı diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

CHP'den "Sandık Takip Sistemi"

Daha önce "e-seçmen" ve "e-sandık" uygulamalarını hizmete sokan CHP, seçim günü için de "Seçim Sonuçları ve Sandık Takip Sistemi" geliştirdi.

CHP 30 Mart'ta yapılacak yerel seçim sonuçlarının kontrolünü, web ve mobil ortamlarda kullanılabilecek "CHP Seçim Sonuçları Takip Sistemi" (secimtakibi.chp.org.tr) ile gerçekleştirilecek.

Ülke çapında her sandık sonucunun CHP görevlileri tarafından sisteme girileceği sistemle, YSK tarafından ilan edilen sonuçlar karşılaştırılacak. Bu sistemle sonuçlara hızlı itiraz edilebilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, 30 Mart tarihinde tüm seçmenlerin sandık sonuçlarını denetlemeleri ve belirledikleri hataları iletmelerini sağlamak için de "CHP Sandık Takip Sistemi" (sts.chp.org.tr) geliştirildi. Tüm seçmenlerin kullanabileceği sistemle, seçmenler oy kullandıkları sandığın ilan edilen (ilgili yere asılan) sonuçlarını, YSK tarafından açıklanan sonuçlarla karşılaştırabilecekler.

CHP sandıklarda ise 500 bin örgüt görevlisi ile çalışacak. Partide ayrıca CHP gönüllülerinin de sandık başında olacağı kaydedildi. Seçim sonuçlarının takibi için genel merkezde de bir merkez oluşturulacak. CHP çalışmalarını CHP Genel Merkezi'nin 13. katındaki Seçim Üssü'nden yönetecek. Burada da tüm seçim bölgelerinden gelen sonuçlar, YSK'nın sonuçları ile karşılaştırılacak, değerlendirilecek.

MHP, "Tek Çatı"dan takip edecek

MHP, yerel seçim sonuçlarının kontrolünü, "Tek Çatı" yazılımı ile yapacak. Daha önceki seçimlerde de kullanılan "Tek Çatı" yazılımını, bu seçimlerde il, ilçe ve belde teşkilatları da kendilerine verilen şifrelerle kullanacak. Böylece partinin tüm teşkilatları, kendi sonuçları ile YSK'nın sonuçlarını aynı anda karşılaştırabilecekler. Yazılımın kullanılmasıyla seçim sonuçlarına itirazların hızla yapılabileceği belirtiliyor. Seçim günü, tüm teşkilatların birbiri ve genel merkezle iletişimi de "Tek Çatı" üzerinden yapılacak.

MHP, "Tek Çatı"nın koordinasyonu sağlamak için her ilde bir MYK üyesi görevlendirdi. Ayrıca milletvekilleri de seçim günü illerinde bulunacak. Öte yandan, MHP'nin 300 bin görevlisi ile parti gönüllüleri de sandık başında olacak.

BDP, seçim sonuçlarını Diyarbakır'dan izleyecek

BDP, seçim sonuçlarını Diyarbakır İl Başkanlığında oluşturulacak seçim merkezinden takip edecek. YSK'nın seçim sonuçları ile partililerden gelen sonuçlar karşılaştırılacak ve değerlendirme yapılacak.

Yerel seçime katılan diğer siyasi partiler de seçim sonuçlarını genel merkezlerinden izleyecek.

Yerel Seçim 2014 Haberleri