Rektör Süleyman Kızıltoprak: “Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir”

Kütahya merkeze bağlı Sofça köyünde gerçekleştirilen Pir Ahmet Efendi 27. Ulusal, 7. Uluslararası Kültür Festivalinde konuşan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir” dedi...

Kütahya merkeze bağlı Sofça köyünde gerçekleştirilen Pir Ahmet Efendi 27. Ulusal, 7. Uluslararası Kültür Festivalinde konuşan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir” dedi.

“Anadolu evliyalar diyarıdır”
Konuşmasında Türkiye’nin her beldesinde hatta her köyünde bir Gönül Eri’nin kabri olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak,” Bu yüzden Anadolu evliyalar diyarıdır. Halk arasında Horasan ereni olarak adlandırılan bu şahsiyetlerin düsturu Yunus’un ifadesiyle “Hiç kimseye kin tutmayız, Ağyar dahi dosttur bize” anlayışı olmuştur. Gönlü merkeze almış gönüller inşa etmiştir. Anadolu Abdallarından kabul edebileceğimiz düşünce insanları sadece imar ve iskân faaliyetlerinde bulunmamışlar ayrıca gönül fethini, gönlü imar etmeyi de başarmışlardır” dedi.

“Festival, bir olmamıza, diri olmamıza, iri olmamıza katkı verecektir”
Rektör Kızıltoprak, “ 27. Ulusal 7. Uluslararası Pir Ahmet Efendi Kültür Festivali Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin düsturu gereğince bir olmamıza diri olmamıza, iri olmamıza katkı verecektir. Bu festivallerin bir amacı da çocuklarımıza kendi kültürlerini hatırlatmak, toplumsal birlik ve beraberliğin pekişmesini sağlamaktır. Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir ve Pir Ahmet Efendinin 17. Yüzyıla ait elimizde vakıf kayıtları yer almaktadır. Bu merkezler açların doyurulduğu, yolda kalanların barındığı, kimsesizlerin başlarını sokacakları birer hayır mekanları olmuşlardır. Vatanımızın tapu senetleri kabul edebileceğimiz bu mekanlarda anlatılan menkıbeler milli değerlerin aktarımına katkı sağlamaktadır” dedi.
Kızıltoprak, “Tarihi şahsiyetlerinden daha çok menkıbevi şahsiyetleriyle tanıdığımız Allah’ın sevgili kulları örnek yaşamlarıyla ve haklarında anlatılan menkıbelerle hünerli ve erdemli olmayı bizlere öğütlemekte. Anadolu’nun fethinde rol alan bu şahsiyetler kurdukları zaviyelerle toplumun hizmetinde bulunmuşlardır. Onlar, insanı merkeze alan faaliyetler sergilemişlerdir. Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında rol almış şehit ve kahramanlarımıza Allah’tan rahmet diler, hepinize saygı ve hürmetlerimi sunarım” diye konuştu.

Kültür Haberleri

Merkezefendi’de Off-Road yarışlarında nefes kesen mücadele sona erdi
Osmangazi’nin en güzel üzümleri seçildi
Beş ilçeyi buluşturan Oyun Kampı’nda Gürsu ev sahibi oldu
Güray Müze, karma resim sergisine ev sahipliği yapacak
Akdeniz’de ’Barış ve Kültür Festivali’ coşkusu yaşandı
Arnavutluk’ta ’Bektaşi Devleti’ kurulacağı açıklamasına Türkiye Bektaşilerinden tepki
Mansur Yavaş, Divriği Geleneksel Pilav ve Kültür Şenliği’ne katıldı
Alman ve Polonyalı turistler sema gösterisine hayran kaldı
Talas’ta Amir Ateş ile muhteşem sanat müziği konseri
37. Ahilik Haftası Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı