Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor? Ramazan tatili kaç gün?

İslam dininin en önemli tarihlerinden olan Ramazan ayı 18 Haziran 2015 Perşembe günü başladı.

RADİKAL - Ramazan ayını takiben başlayan Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak? Şeker Bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı tatili kaç gün? Ramazan ayı ve Ramazan Bayramına dair tüm detaylar için haberi inceleyebilirsiniz.

11 ayın sultanı Ramazan ayı başladı. İslam aleminin her yıl büyük bir heyecanla beklediği Ramazan ayının ardından Şeker Bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı başlayacak. 

Şeker Bayramı da denilen Ramazan Bayramı, 29 gün boyunca oruç tutulan Ramazan'ın ardından, 3 gün boyunca kutlanır. Bu dini bayram İslam alemi için çok önemlidir ve Hicri takvime göre 10. ay olan Şevval ayının ilk 3 gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arife olarak bilinir.

Ramazan’la ilgili ilginç bilgiler:

-          Hicri takvim, Güneş’in temel alındığı Miladi takvimden farklı olarak oluşturulmuştur. Ay’ın hareketlerini temel alan Hicri takvim, Miladi Takvim’deki 1 aydan 11-12 gün kısadır.

-          Ramazan Bayramı’nın ve Ramazan ayının tarihi her yıl değişir. Ramazan Bayramı, her sene bir önceki yıldan 11-12 gün daha erken bir tarihte kutlanır.

-          Ramazan Bayramı yaklaşık her 33 senede bir aynı güne denk gelir.

-          Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun bitmesi anlamına gelir.

-          Ramazan Bayramı'nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.

RAMAZAN BAYRAMI’NDA NELER YAPILIR?

Ramazan Bayramı'nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur.

Ramazan namaz vakitleri (2015 İmsakiye Vakitleri) için tıklayınız.

Ramazan Bayramı’nda müminlerin bakımlı ve temiz olması adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Bu harçlıkları mendil içinde ermek adettendir, ancak son yıllarda bu adet gittikçe daha az kullanılır olmuştur. Ramazan Bayramı’nda çocuklar yanlarında büyükleriyle ya da ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşır ve şekerleme toplar.

Müslümanlar Ramazan Bayramı’nda zekat verir ve yoksullara yardım etmeye çalışır.

İslam ülkelerinde arife günü ve Ramazan Bayramı'nı kapsayan günler resmi tatil ilan edilir. Avrupa ve Amerika’daki bazı büyük şirketler ile devlet kurumları da, Müslüman çalışanlarına bayram izni verir.

İSLAM'DA RAMAZAN

Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

Kadir gecesi ile ilgili Kur'an’ın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

"Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. "

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak Müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

"O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185)"

Bu ay boyunca gün doğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

2015 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Ramazan Bayramı ve Kadir Gecesi hangi gün?

Ramazan'ın Başlangıcı: 18 Haziran Perşembe

Kadir Gecesi: 13 Temmuz Pazartesi Gecesi

Ramazan Bayramı Arefesi: 16 Temmuz Perşembe

Ramazan Bayramı 1. Gün: 17 Temmuz Cuma

Ramazan Bayramı 2. Gün: 18 Temmuz Cumartesi

Ramazan Bayramı 3. Gün: 19 Temmuz Pazar

 

ÜÇ AYLAR NEDİR?

Üç Aylar, Hicri Takvim'de kutsal olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarını ifade eder. Bu aylar faziletli sayıldığı için insanlar daha çok ibadet faaliyetinde bulunur, günahlardan sakınılır ve Ramazan ayı için maddi ve manevi olarak hazırlıklar yapılır.

Hz Muhammed’in hadislerine (sözlerine) göre Recep ayı Allah'ın ayıdır, Şaban ayı Hz. Muhammed'in ayıdır, Ramazan ise Ümmetin ayıdır.

İslam alemi için önemli günler olan Kandiller de bu 3 ay içerisinde yaşanır. Recep ayında Regaib Kandili ve Mirac Kandili, Şaban ayında Beraat Kandili ve Ramazan ayında ise Kadir Gecesini barındırır.

 

KADİR GECESİ NEDİR, KADİR GECESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kadir, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Kadir Suresinde Kur’an’ın Kadir Gecesi'nde indirildiğinden, Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğundan, Kadir Gecesi'nin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerlerden bahsedilir.

İslam inancına göre Kadir Gecesi Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Hz. Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir.

Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Kadir Suresinde Kur’an’ın Kadir Gecesi'nde indirildiğinden, Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğundan, Kadir Gecesi'nin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerlerden bahsedilir.

Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir.

Ramazan 2015 Haberleri