9) Serinlemek için yıkanmak, yüzmek veya yaş bir elbise ile serinlemek orucu bozmaz. Ancak özellikle su yutmadan yüzmek güç olduğu için oruçlunun derin suya girmekten sakınması veya girmek zorunda kalmışsa dikkatli olması gerekir.
10) Dedikodu yapmak, yalan söylemek veya başka bir haramı işlemek orucu bozmaz. Ancak bunları yapan günahkâr olur.
11) Boğaza duman veya un, toprak yahut kum tozları, sinek veya ilâçların tadının girmesi, eğer oruçlunun kendi isteği ve zorlaması ile olmamışsa orucu bozmaz. Çünkü bunlardan sakınmak mümkün değildir.
Fakat bir kimse oruçlu olduğunu hatırladığı halde buhurdanlığı kendine yaklaştırarak dumanını burnuna ve ciğerlerine çekse orucu bozulur. Çünkü bundan sakınmak mümkündür.
12) Diş çektirmek de orucu bozmaz. Ancak kan veya ilaçtan hiç bir şeyi yutmamak gerekir.
13) Ağızdaki tükürüğü veya burundaki sümüğü çekip yutmak orucu bozmaz. Ancak sümüğü dışarı atmak temizlik bakımından daha iyidir.
14) Kendi kendine gelen kusmuk yahut ağız dolusu bile olsa bu kusma kendiliğinden içeri giderse, sağlam olan görüşe göre (orucu bozmaz. Kasden ağız dolusundan az bir kusma da sağlam olan görüşe göre böyledir. Fakat bir kimse kustuğunu veya nohut miktarı kadarını yutarsa ve kusuntunun aslı da ağız dolusu olursa Hanefîlere göre ittifakla oruç bozulur. Tercih edilen görüşe göre keffaret gerekmez. Eğer kusuntu kendiliğinden içeri gitse orucu bozmaz. Yutulan kusuntu ister az ister çok olsun hüküm değişmez.
Özet olarak; kasden ağız dolusu kusmak veya kustuğunu geri yutmak kaza etmeyi gerektirir, keffareti gerektirmez. Fakat kendiliğinden kusmak veya kusuntunun kendiliğinden içe gitmesi yahut ağız dolusundan daha az kusmak ise orucu bozmaz.
15) Dişler arasında kalan nohut tanesinden az olan yemek kalıntılarını yemek de orucu bozmaz. Çünkü ağızda kalabilen bu gibi yemek kırıntıları tükrük hükmündedir. Ağız dışından alınan susam tanesi gibi çok küçük bir şeyi yemek de orucu bozmaz. Ancak bu tanelerin ağızda yok olup, boğazda tadının hissedilmemesi gerekir. Böylece bir şey yutulmamış sayılır.
16) Deri altına, kaslara veya damara iğne yapmak Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre orucu bozmaz. Ancak Ebû Hanîfe'nin aksi görüşte olduğunu da dikkate alarak, mümkün olursa iğneyi iftardan sonraya geciktirmek ihtiyat bakımından daha uygundur. Makattan yapılan şırınga orucu bozar.
17) Gül, çiçek, esans, misk gibi güzel kokuları koklamak orucu bozmaz