Orucu bozmayan durumlar

Se­rin­le­mek için yı­kan­mak, yüz­mek ve­ya yaş bir el­bi­se ile se­rin­le­mek oru­cu boz­maz

9) Se­rin­le­mek için yı­kan­mak, yüz­mek ve­ya yaş bir el­bi­se ile se­rin­le­mek oru­cu boz­maz. An­cak özel­lik­le su yut­ma­dan yüz­mek güç ol­du­ğu için oruç­lu­nun de­rin su­ya gir­mek­ten sa­kın­ma­sı ve­ya gir­mek zo­run­da kal­mış­sa dik­kat­li ol­ma­sı ge­re­kir.
10) De­di­ko­du yap­mak, ya­lan söy­le­mek ve­ya baş­ka bir ha­ra­mı iş­le­mek oru­cu boz­maz. An­cak bun­la­rı ya­pan günahkâr olur.
11) Bo­ğa­za du­man ve­ya un, top­rak ya­hut kum toz­la­rı, si­nek ve­ya ilâçların ta­dı­nın gir­me­si, eğer oruç­lu­nun ken­di is­te­ği ve zor­la­ma­sı ile ol­ma­mış­sa oru­cu boz­maz. Çün­kü bun­lar­dan sa­kın­mak müm­kün de­ğil­dir.
Fa­kat bir kim­se oruç­lu ol­du­ğu­nu ha­tır­la­dı­ğı hal­de bu­hur­dan­lı­ğı ken­di­ne yak­laş­tı­ra­rak du­ma­nı­nı bur­nu­na ve ci­ğer­le­ri­ne çek­se oru­cu bo­zu­lur. Çün­kü bun­dan sa­kın­mak müm­kün­dür.
12) Diş çek­tir­mek de oru­cu boz­maz. An­cak kan ve­ya ilaç­tan hiç bir şe­yi yut­ma­mak ge­re­kir.
13) Ağız­da­ki tükürüğü ve­ya bu­run­da­ki sü­mü­ğü çe­kip yut­mak oru­cu boz­maz. An­cak sü­mü­ğü dı­şa­rı at­mak te­miz­lik ba­kı­mın­dan da­ha iyi­dir.
14) Ken­di ken­di­ne ge­len kus­muk ya­hut ağız do­lu­su bi­le ol­sa bu kus­ma ken­di­li­ğin­den içe­ri gi­der­se, sağ­lam olan gö­rü­şe gö­re (oru­cu boz­maz. Kas­den ağız do­lu­sun­dan az bir kus­ma da sağ­lam olan gö­rü­şe gö­re böy­le­dir. Fa­kat bir kim­se kus­tu­ğu­nu ve­ya no­hut mik­ta­rı ka­da­rı­nı yu­tar­sa ve ku­sun­tu­nun as­lı da ağız do­lu­su olur­sa Hanefîlere gö­re it­ti­fak­la oruç bo­zu­lur. Ter­cih edi­len gö­rü­şe gö­re kef­fa­ret ge­rek­mez. Eğer ku­sun­tu ken­di­li­ğin­den içe­ri git­se oru­cu boz­maz. Yu­tu­lan ku­sun­tu is­ter az is­ter çok ol­sun hü­küm de­ğiş­mez.
Özet ola­rak; kas­den ağız do­lu­su kus­mak ve­ya kus­tu­ğu­nu ge­ri yut­mak ka­za et­me­yi ge­rek­ti­rir, kef­fa­re­ti ge­rek­tir­mez. Fa­kat ken­di­li­ğin­den kus­mak ve­ya ku­sun­tu­nun ken­di­li­ğin­den içe git­me­si ya­hut ağız do­lu­sun­dan da­ha az kus­mak ise oru­cu boz­maz.
15) Diş­ler ara­sın­da ka­lan no­hut ta­ne­sin­den az olan ye­mek ka­lın­tı­la­rı­nı ye­mek de oru­cu boz­maz. Çün­kü ağız­da ka­la­bi­len bu gi­bi ye­mek kı­rın­tı­la­rı tük­rük hük­mün­de­dir. Ağız dı­şın­dan alı­nan su­sam ta­ne­si gi­bi çok kü­çük bir şe­yi ye­mek de oru­cu boz­maz. An­cak bu ta­ne­le­rin ağız­da yok olup, bo­ğaz­da ta­dı­nın his­se­dil­me­me­si ge­re­kir. Böy­le­ce bir şey yu­tul­ma­mış sa­yı­lır.
16) De­ri al­tı­na, kas­la­ra ve­ya da­ma­ra iğ­ne yap­mak Ebû Yu­suf ve İmam Mu­ham­med'e gö­re oru­cu boz­maz. An­cak Ebû Hanîfe'nin ak­si gö­rüş­te ol­du­ğu­nu da dik­ka­te ala­rak, müm­kün olur­sa iğ­ne­yi if­tar­dan son­ra­ya ge­cik­tir­mek ih­ti­yat ba­kı­mın­dan da­ha uy­gun­dur. Ma­kat­tan ya­pı­lan şı­rın­ga oru­cu bo­zar.
17) Gül, çi­çek, esans, misk gi­bi gü­zel ko­ku­la­rı kok­la­mak oru­cu boz­maz

Ramazan 2015 Haberleri