Oda kiralarken üniversite öğrencilerine sözleşme uyarısı

Üniversitelerin açılmasına az bir süre kala öğrencilerin barınma konusunda mağdur olmamaları için uyarılarda bulunan uzmanlar, oda kiralamalarında yazılı sözleşme yapılmasının şart olduğunu söyledi.Üniversitelerin açılmasına az bir sür...

Üniversitelerin açılmasına az bir süre kala öğrencilerin barınma konusunda mağdur olmamaları için uyarılarda bulunan uzmanlar, oda kiralamalarında yazılı sözleşme yapılmasının şart olduğunu söyledi.
Üniversitelerin açılmasına az bir süre kala bazı üniversite öğrencileri Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında, bazıları özel yurtlarda, bazıları evde kalmayı tercih ederken bazı öğrencilerin tercihi ise oda kiralamak oluyor. Oda kiralarken de aynı ev kiralar gibi sözleşme yapmanın şart olduğunu belirten uzmanlar, kiraladıkları odayı, kiralama ücretini ve kira artış tutarı net bir şekilde kira sözleşmesinde belirtildiği takdirde bir sıkıntının olmayacağını söyledi. Uzmanlar, kiraya veren mülk sahiplerinin ise kiralama yaparken kefil şartıyla ileride oluşabilecek sorunları bertaraf edebileceklerini belirtti.

“Sözleşme hem öğrenciyi hem de mal sahibini korur”
Avukat Sefa Coşkun, öğrencilerin oda kiralamalarında mutlaka sözleşme yapmaları gerektiğini belirterek, “Öğrenci de olsa normal vatandaş da olsa bir yeri kiralarken kiralayan ile mutlaka yazılı kira sözleşmesi yapma mecburiyeti var. Öğrencinin eğer bir yer kiralaması, oda kiralaması söz konusu ise sözleşmede odanın yeri ihtilaf olmayacak şekilde yeri net belirlemek kaydıyla dilediği sözleşmeyi yapabilir. Hukuka ve ahlaka aykırı olmayan sözleşmeler yapılabilir ve geçerlidir. Sözleşme hem öğrenciyi hem de mal sahibini korur” dedi.

“Yazılı sözleşme şart”
Ev sahipleri açısında bakıldığında sözleşme yapılmadığı takdirde sorunlara yol açılabileceğini belirten Avukat Coşkun, “Hukuken karşılaştığımız en büyük problem ev sahibi açısından parasının ödenmemesidir. Ev sahibi sözleşme yapmaması ve oluşabilecek aksi bir durumda muhatap bulamaması en büyük sorunlardan birisi. Hal böyle olunca da kiraya veren, kira parasını alabilmek için kefil isteyebilir. Eğer ki kefil alınamıyorsa kiraya verenin parası risk altındadır. Tahsil edememe imkanı var. Öğrenci aleyhinde yapılan icra takipleri ise genellikle sonuçsuz kalmaktadır. Eğer iki taraf da anlaşamazsa, sorunlar varsa olay ihtilafa dahil olur. Mecurun tamamını mı kiraya verdi, kiracı tamamını mı kiraladı, oda mı kiralandı? Bu durumlar yazılı bir kira sözleşmesi olmazsa ispatlanamaz. Kira parasının tespitinde bilirkişiler dava aşamasında yazılı bir durum olmadığı vakit neye karar vereceklerini bilemezler. Kira parası tahsili noktasında kiraya veren hem de kiracı sözleşme yapılmazsa risk altındadır. Yazılı sözleşme şart” şeklinde konuştu.

“Mutlaka yazılı sözleşme yapsınlar, kira parasını net belirlesinler”
Öğrencilerin oda kiralarken nelere dikkat etmesi gerektiğini sıralayan Coşkun, “Öğrenciler, paylaşımlı ev ve normal ev kiralarken mutlaka yazılı sözleşme yapsınlar, kira parasını net belirlesinler. Özellikle şimdilerde çok ihtilaf konusu olan kira parasının artışı ile ilgili şartları da mutlaka sözleşmenin hususi şartları kısmında belirtsinler. Her iki taraf için de hem kiraya veren hem kiracılar için gelecekte bir güvence sağlayacaktır” diye konuştu.

Türkiye Haberleri

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Dünya, Filistin’deki işgale kör ve sağır"
Peygamber sevgisi anlatıldı, meydanlar doldu
Bozkır’da Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinliği
Antalya’da Gaziler Günü gururla kutlandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: “Atatürk Havalimanı terminalini ‘Terminal İstanbul’ projesiyle dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi haline getiriyoruz”
Müge Anlı, 18 yıl önce kaybolan Hatice Musaoğlu’nu gündeme taşıdı
Maltepe’nin ‘huzur’u için bir araya geldiler
Gaziler Günü Aliağa’da törenle kutlandı
Bakırköy Adliyesi Kızılay ile işbirliği içerisinde kan bağışı kampanyasına destek verdi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: "Ülkemizi Türkiye Yüzyılında dijital teknolojilerde devler ligine taşıyacağız"