Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı kutlandı

Zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzun ardından’ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin siyasi ve diplomatik alanda kazandığı ilk zafer olan, uluslararası alanda kabul gören Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı etkinliklerle kutlandı.Mudanya Mütarek...

Zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzun ardından’ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin siyasi ve diplomatik alanda kazandığı ilk zafer olan, uluslararası alanda kabul gören Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı etkinliklerle kutlandı.
Mudanya Mütarekesi’nin imzalanmasının 102’inci yılı Mütareke meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, 102 yıllık barışa ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Dalgıç, “Cumhuriyet değerlerinin coşkuyla yaşandığı Mudanya’da barış ve kardeşliğe atılan imzayı 102 yıl sonra hep birlikte kutluyoruz. Çanakkale’de Yüzlerce şehit verip kazandığımız zafere rağmen yin düşman işgaline uğradık. Çünkü bu zaferi onaylayacak imzalarımız yoktu. Bu sebeple Mudanya’da Gerçekleşen ve 9 gün boyunca süren Mütarekeler sonunda zaferimizi tescil ettirerek yurdumuzda barışa giden yolu açmış olduk. Üstelik atılan bu imzalar 1. Dünya savaşının sona erdirilmesine sebep olduğundan Dünyada da barışı sağlamış olmanın zaferini ve haklı gururunu yaşadık. 102 yıl önce Mudanya Mütarekesi ile atılan barış ve kardeşlik imzasının ışığında, bugünden geleceğe, bizlere bu aziz vatanı emanet eden başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, büyük bir diplomasi zaferine imza atan İsmet İnönü’ye, sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Onların bıraktığı emanetleri canımız pahasına koruyacağımıza söz veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatacağız” diye konuştu.
Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi ise, "19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla başlayan ve yaklaşık 3,5 yıl süren milli mücadelemiz 11 Ekim 1922 tarihinde Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla fiilen sona ermiştir. 3 Ekim 1922 Salı günü saat 15.15’te görüşmelerine başlanıp 11 Ekim 1922 Çarşamba sabahı saat 06.00’da imzalanan Mudanya Mütarekesi, İsmet İnönü’nün askeri başarısının yanı sıra diplomatik alanda da göstermiş olduğu kararlı ve dik duruşuyla kazanılmış siyasi bir zaferdir. Mudanya Ateşkes Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı’nın askeri safhasını sona erdirmiş, hukuki sürecini başlatmış ve Lozan’da imzalanacak olan barış antlaşmasının zeminini hazırlamıştır. Mondros’tan Lozan’a giden yol Mudanya’ dan geçmiştir. İsmet Paşa bir asker olarak oturduğu masadan Lozan’da Türkiye’yi temsil edecek bir diplomat olarak kalkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere en büyük armağanı ve emanetidir. Çok zor şartlar altında kahramanlık destanlarıyla kurulan Devletimizi, sonsuza kadar korumak ve yaşatmak hepimizin ortak sorumluluğumuzdur" dedi.
Mudanya Mütarekesinin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sportif müsabakalarda müsabakalarında dereceye girenlere madalya ve kupaları takdim edildi. Tören Uludağ Üniversitesi Folklor Kulübünün halk oyunları gösterisi ile sona erdi. Tören sonrası protokol Mütareke evini gezerek görevliler tarafından bilgilendirildi.

Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı kutlandıMudanya Mütarekesi’nin 102. yılı kutlandı

Kültür Haberleri

Ankara’da "Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele" resim sergisi açıldı
Denizli Büyükşehir Belediyesinden Yaşar Kemal sergisi
Bozüyük Kuzey Kafkasya Kültür Derneğinde kurul heyecanı yaşandı
Gaziantep’te Çingene Kızı yeniden hayat buldu: 2 dünya rekoru birden kırıldı
Bandırma’da Yılbaşı Alışveriş Günleri 10. yılında kapılarını açtı
Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 94’üncü yılı törenle kutlandı
Kuşadası’nda yeni yıl kutlamaları başladı
Kütahya’da Hz. Mevlana’yı anma töreni
Kepez’de yılbaşı coşkusu DokumaPark’ta başladı
Çayırova’nın yetenekli sesleri kulakların pasını sildi