İnsanlar oruç tutarken neden asabi olur?

Oruç döneminde kan şekeri düştüğü için insanların her zamankinden biraz daha sinirli ve öfkeli olabileceği belirtilirken, bunun önüne nasıl geçilebileceği sıralandı:

Oruç döneminde kan şekeri düştüğü için insanların her zamankinden biraz daha sinirli ve öfkeli olabileceği belirtilirken, bunun önüne nasıl geçilebileceği sıralandı:
İnsanlar oruç tutarken neden asabi olur?

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Altındağ, oruç döneminde kan şekeri düştüğü için insanların her zamankinden biraz daha sinirli ve öfkeli olabileceğini belirterek, ''Bu dönemde stresten uzak durmak, yoğun sabır ve dikkat gerektiren işleri sabah erken ya da iftar saatinden sonra yapmak daha faydalı olur'' dedi.

Doç. Dr. Altındağ,yaptığı açıklamada, oruç ibadeti döneminde insanların fizyolojik bir gereksinimi olan yeme ve içmeden günün bir bölümünde uzak durduğunu hatırlattı.

Bu yıl biraz daha geç saatlerde iftar açılacağını ifade eden Altındağ, ''Oruç döneminde kan şekeri düştüğü için insanlar her zamankinden biraz daha sinirli ve öfkeli olabilir. Bu dönemde, mümkün olduğunca sıkıntı olacağı tahmin edilen durumları öngörerek ona uygun şekilde davranmak lazım'' dedi.

Doç. Dr. Altındağ, fizyolojik zorluklar ve stresin bir araya gelmesinin kavgalara, insanların istemeden birbirlerini kırmalarına ve incitmelerine neden olabileceğini, bunun ramazan ayının ruhuna da yakışmayan davranışlar olduğunu vurguladı.

İnsanların stresli, yoğun dikkat gerektiren işleri sabah erken saatlerde ya da akşam iftardan sonra yapmasını öneren Altındağ, şöyle konuştu:

''Mesela akşamları yoğun trafik olacağı biliniyorsa daha erken bir saatte ya da trafiğin yoğun olmadığı daha geç bir saatte yola çıkılabilir. Toplu taşıma araçları tercih edilebilir. Kişi iş yerinde uyum sorunu yaşıyorsa, izninin bir bölümünü Ramazan ayı içerisinde kullanabilir.

İnsanların bu dönemde kendilerini kontrol edemeyeceği zor ortamlardan uzak durması bir çözüm olabilir. Eşinizle bir konuyu tartışacaksınız ya da iş yerinde bir meseleyi halledecekseniz, bunu dikkatinizi toplayabileceğini ve daha sakin bir şekilde düşünebileceğiniz bir dönemde yapmalısınız.''

Doç. Dr. Altındağ, ramazan ayının ruhuna uygun barış ve kardeşlik içinde geçirilmesi için karşılıklı anlayışın çok önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak:(haber7)

Ramazan 2015 Haberleri