Hangi ünlüler malatyalı?

Tarih boyunca önce Danişment Beyliğine ardından da Osmanlı Devletine mekanlık eden Malatya'da siyasetten sanata birçok ünlü sima doğdu.

Malatya'nın yeni ünlülerinin yanı sıra, tarih olmuş eski ünlüleri de bulunuyor. Bunların arasında Bizanslıların korkulu rüyası Seyyid Battal Gazi, Osmanlı döneminde en uzun sadrazamlık yapmış insan olan Koca Ragıp Paşa ve birçok evliya bulunuyor
--------------------------------------------------------------------------------

Turgut Özal

Turgut Özal Kimdir, Turgut Özal Hayatı, Turgut Özal Malatya’da doğdu. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. 1952 yılında A.B.D’ne giderek ekonomi tahsili gördü. Türkiye’ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcısı oldu ve Türkiye’nin elektrifikasyonu ile ilgili projelerde çalıştı. 1961-62 yılları arasında askerlik hizmetini Milli Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak ifa etti ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurulmasına katkıda bulundu. Bu sırada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde ders de verdi. Bir süre Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak çalıştı ve 1967-71 yılları arasında da Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü. Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu. 1971-1973 tarihleri arasında Dünya Bankası’nda danışman olarak çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli sınai kuruluşlarda çalıştı ve 1979 yılı sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekaleten yürüttü. 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra kurulan hükûmete ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisi’ni kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin başarılı olması üzerine hükûmeti kurmakla görevlendirildi ve böylece Türkiye’nin 19. Başbakanı oldu. 1987 yılında yapılan seçimler sonrasında tekrar hükûmet kurdu ve başbakan olarak görev yaptı. 31 Ekim 1989′da TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 8.Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve 9 Kasım 1989 tarihinde bu görevine başladı. 17 Nisan 1993 tarihinde geçirdiği bir rahatsızlık sebebiyle görevi sırasında vefat etti .


Kemal Sunal

1944 yılında İstanbul'da doğdu. Vefa Lisesi'nden mezun oldu. Sanat hayatı, "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı. 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği bir filmle sinemaya adımını attı ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı.

Türk sinemasında başta İnek Şaban tiplemesi olmak üzere canlandırdığı pek çok tiple sevenlerinin kalbinde taht kuran Kemal Sunal, 7'den 70'e herkesin sevgisini kazandı.

Türk sinemasının en büyük komedyenlerinden biri olan Sunal, peşpeşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazandı. Filimlerde çoğu zaman saf,sansli ama iyi yurekli karakterlerin rollerine girdi.1974 yılında evlendi. Ali ve Ezo adlarında, biri kız diğeri erkek iki çocuğu oldu. 1977'de Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Sunal, oyunculuğu ve özellikle değişik tiplemesiyle Türk sinemasında komedi oyunculuğuna yeni bir soluk getirdi. 1990'lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak televizyonlarda yayımlanmaya başladı; ama kendisi bu gösterimlerden hiç para kazanmadı.

12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü'nden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve yüksek lisans yapmaya başladı. Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.


--------------------------------------------------------------------------------


İlyas salman

Gerçek ismi: İlyas Salman İlyas Salman
Namı: Çiçek Abbas Çiçek Abbas
Doğum tarihi: 14/01/1954 14/01/1954
Doğum yeri: Arguvan - Aras Köyü/ Malatya Arguvan - Aras Köyü/ Malatya
Eğitimi: İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü

--------------------------------------------------------------------------------


Yasemin yalçın

Gerçek ismi: Yasemin İlbey Yasemin İlbey
Namı: Sürahi Hanım Sürahi Hanım
Doğum tarihi: 1959
Doğum yeri: Malatya


--------------------------------------------------------------------------------


Oktay kaynarca

Gerçek ismi: Oktay Kaynarca Oktay Kaynarca
Namı: Çakır Çakır
Doğum tarihi: 27/01/1965 27/01/1965
Doğum yeri: İstanbul İstanbul
Eğitimi: İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Ana Sanat dalı yüksek lisans İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Ana Sanat dalı yüksek lisans
ailesi halen malatya ili hekimhan ilçesi güzelyurt köyü çerme mahhalesinde oturmaktadır
Oktay Kaynarca, 27 Ocak 1965'te Malatya'da doğdu. Babası Malatyalı, annesi Elazığlı olan oyuncu genç yaşta anne ve babası Almanya'da çalıştıkları için Üsküdar'da anneannesinin yanında büyüdü. Üsküdar Lisesi'nde ardından da Hopa Lisesi'nde okudu. İlk kez Ege Tiyatrosu'nda Turgut Özak'ın "Duvarıların Ötesi" adlı oyunda yer aldı. Ardından da birkaç çocuk oyununda yer alan Oktay Kaynarca, 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü'nü bitirdikten sonra 1990 ile 1997 yılları arasında çeşitli kanallarda yarışma ve eğlence programı sunuculuğu yaptı. Konservatuvar zamanında TRT'de birkaç dizide yer aldı. İlk profesyonel oyunu Ali Atik ve Ayşegül Atik ile birlikte yer aldığı bir çocuk oyunu oldu.
Mezun olduktan sonra 1991 yılında Tiyatro Stüdyosu'nda "Kan Kardeşleri" adlı müzikalde Zuhal Olcay, Haluk Bilginer, Derya Alabora ve Ahmet Levendoğlu gibi oyuncular ile rol aldı. 1993 ve 1994 yılında sahnelenen "Derin Bir Soluk Al" adlı adlı oyun ile Avni Dilligil En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.
İlk sinema çalışması "Suyun Öte Yanı" olan oyuncu daha sonra "Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni", "Yengeç Sepeti", "Bir Kadının Anatomisi" ve "Deliyürek" gibi sinema filmlerinde rol aldı. "Yengeç Sepeti" ve "Bumerang Cehennemi" adlı filmleriyle de Altın Portakal En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Daha sonraki dönem teleziyon dizilerine ağırlık veren Oktay Kaynarca, "Kurtlar Vadisi" adlı dizice canlandırdığı "Süleyman Çakır" karakteri ile çıkış yaptı.

"Kurtlar Vadisi" adlı diziden sonra "Aşkımızda Ölüm Var", "İlk Aşkım" ve "Geniş Zamanlar" adlı dizilerde rol aldıysa da bu diziler uzun soluklu olmadı. 2007 yılında "Beynelnilel" ve "Sıfır Dediğimde" adlı filmlerde rol aldıktan sonra ayını yıl "Kuzey Rüzgarı" adlı dizide Poyraz karakteri ile karşımıza çıktı. "Ölümden Öte Köy Yok" isimli bir de şiir albümü bulunmaktadır. Kendisi halen oyuncu Özgü Namal ile birlikteliğini sürdürmektedir.

--------------------------------------------------------------------------------


İsmet inönü

1884 yılında İzmir'de Reşit Efendi(1864-1921) ile Cevriye Temelli (1866-1959) Hanım'ın ikinci oğulları olarak doğmuştur. Reşit aslen Bitlis'in tanınmış Kürt[5][6] (Ancak daha sonra Türk kökenli olduğu iddia edilen[7])[8] ailelerinden Kürümoğulları ailesindendir. Reşit'in babası Abdülfettah Efendi Malatya'ya yerleşmiştir. Annesi Cevriye ise aslen Razgrad (Bulgaristan)'lı olup babası Razgrad ulemesindan Müderris Hasan Efendi 1870'li yıllarda İstanbul'a göç etmiştir. Cevriye ile Reşit 1880'de İstanbul'da evlenmişlerdir. İlk çocukları Ahmet Mithat (1882-1960) ve ikincisi İsmet'in dışında Hasan Rıza(ö.1972) ve Hayri Temelli adlı iki oğulları ve Seniha Okatan(ö.1964) adlı bir kız çocukları olmuştur.[9]

İsmet, İlk ve orta öğrenimini Sivas'ta tamamladı. Bir yıl Sivas'ta Mülkiye İdadisi'nde okuduktan sonra, 1897 yılında İstanbul'daki Mühendishane İdadisi'ne gitti. 14 Şubat 1901'de Mühendishane-i Berrî-i Hümayun'a (topçu okulu) girip 1 Eylül 1903'te topçu teğmeni olarak bitirdi. 26 Eylül 1906'da Erkân-ı Harbiye Mektebi'ni birincilikle bitirerek kurmay yüzbaşı rütbesiyle Edirne'deki 2. Ordu'nun 8. Topçu Alayında 3. Batarya Bölük komutanı olarak kurmay stajını yaptı.

1908'de 2. Süvari Fırkasının kurmayı oldu ve 31 Mart Olayı (13 Nisan 1909)nda Hareket Ordusu karargâhında görev aldı. 1910'da 4. Kolordu kurmaylığına getirildi ve 1911'de Yemen Kuvayi Mürettebe Komutanlığı kurmayı ve 26 Nisan 1912'de binbaşılığa yükseltilerek Yemen Kuvayi Umumiye Komutanlığının kurmay başkanlığına getirildi.

1912 - 1913 yılları arasında Harbiye Nezareti'nde Başkomutanlık Karargâhı 1. Şubede bulundu ve İkinci Balkan Savaşı'nda Çatalca Ordusu Sağ Cenah Komutanlığı kurmaylığına getirildi. Savaştan sonra İstanbul Antlaşmasının bağıtlanmasında Bulgarlar ile müzakere eden heyete askerî danışman olarak katıldı.

1914'te Harbiye nazırlığı ve erkân-ı harbiye-i umumiye reisliğine (genelkurmay başkanlığı) atanan Enver Paşa'nın başlattığı ordunun yenileştirilmesi hareketinde etkin rol oynadı.


--------------------------------------------------------------------------------


Kenan ışık

Malatya'da doğdu. Ankara ****** Lisesi'ni bitirdi. Ankara Meydan Sahnesi'nde profesyonel tiyatro yapmaya on yedi yaşında başladı. Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. 1973 yılında dışarıdan sınavlara girerek "Devlet Tiyatrosu" sanatçısı oldu ve bu kurumda uzun yıllar oyuncu, yönetmen ve oyun yazarı olarak görev yaptı.
1996 yılında "İstanbul Şehir Tiyatrolarına Genel Sanat Yönetmeni" olarak atandı ve 2000 yılında "Devlet Tiyatroları"ndan emekli oldu.
ABD, Almanya, Polonya gibi ülkelerde tiyatro araştırmaları yaptı. "Uluslararası Tiyatro Enstitüsü" (ITI) ve "Türk Oyun Yazarları Derneği"nde yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Çeşitli gazete ve dergilerde "Kültür ve Sanat" üzerine yazdığı yazıların yanı sıra "Yeni Yüzyıl", "Yeni Bin Yıl" ve "Akşam" gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Aynı zamanda çeşitli kitaplarda "Kültür ve Sanat" üzerine bölümler yazdı. Çeşitli ulusal ve uluslararası konferans ve toplantılarda moderatör ve konuşmacı olarak görev aldı. 2002- 2005 yılları arasında İstanbul Kültür Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Profesyonel tiyatro yaşamında 100 yakın oyunda yazar ve/ veya yönetmen ya da oyuncu olarak yer aldı.

"Behçet Bey'in Fötr Şapkası", "Bebek Uykusu", "Olmayan Kadın", "Aşk Hastası" oyunlarının yanı sıra "Keloğlan ve Zülfüsarı" adlı bir de çocuk oyunu yazdı.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Huzur", Karen Blixen'in "Ölümsüz Öykü" adlı yapıtlarını ve Turhan Selçuk'un "Abdülcanbaz" adlı çizgi romanını oyunlaştırıp sahneye koydu.

"Bebek Uykusu" ve "Olmayan Kadın" oyunları ile "Kültür Bakanlığı" en iyi oyun yazarı ödülü, "Behçet Bey'in Fötr Şapkası" ile İş Bankası oyun yarışmasını, "Keloğlan ve Zülfüsarı" adlı oyun ile TBMM çocuk oyunları yarışmasından mansiyon, "Olmayan Kadın" ile "Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Avrupa Ödülü"nü kazandı. "Huzur" ise "Türk Yazarla Birliği"nin en iyi uyarlama ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu en iyi oyun ödülünü aldı.

Oyun yazarlığının yanı sıra yönetmen olarak da pek çok ödüle layık görülerek, iki kez "Kültür Bakanlığı" en iyi yönetmen, "Ulvi Uraz" en iyi yönetmen, iki kez "İsmet Kuntay" en iyi yönetmen, "Oyun Yazarları Derneği" en iyi yönetmen, "Makedonya Festivali"nde jüri özel ödülünü, Nazım Hikmet'in "İvan İvanoviç Var Mıydı Yok Muydu" oyunu ile "Türkiye Eleştrimenler Birliği" ödülünü, "Avni Dilliğil" en iyi yönetmen ve yine Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" oyunu ile "Avni Dilliğil" en başarılı prodüksiyon ödüllerini kazandı.

Ayrıca TV çalışmaları ille de çeşitli üniversiteler, medya organları ve dernekler tarafından verilen otuzdan fazla ödülü vardır.

"Araf Yazıları", "Geçti Gitti Kirpiklerimin Arasından", "Uyarlama Oyunları" ve "Tiyatro Oyunları" adlı kitapları ve şiir kaseti var.

2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığında Müşavir olarak görev aldı. 2008 yılında bu görevinden kendi isteği ile ayrıldı. Hala İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Sanat Danışmanığı ve ATV'de İcra Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürmektedir.

Beril Işık'la evli. Ahmet ve Mehmet adlarında iki çocuğu var.

Sıralı liste
--------------------------------------------------------------------------------
İsmet İNÖNÜ 24 Eylül 1884
Turgut ÖZAL 13 Ekim 1927 – 17 Nisan 1993
Hamit FENDOĞLU 1919 – 17 Nisan 1978
İbrahim FENDOĞLU 1927 MALATYA (eski Belediye Başkanı)
Prof.Dr. Mesut PARLAK – İstanbul Üniversitesi Rektör
Erdal İNÖNÜ
Op.Dr. Bülent Topaloglu (2000-2008 MALATYA Devlet HS BAŞTB)
Abdullah CEVDET
Esref Bitlis Pasa
Pro.Dr.İzzettin DOĞAN
Fahri KAYAHAN
Kenan IŞIK
Kemal SUNAL
İlyas SALMAN
Yasemin YALÇIN
Oktay KAYNARCA
Belkıs AKKALE
Zerrin ÖZER
Oral ÇEVİK
Ahmet KAYA
Mehmet Ali AĞCA
Ömer Lütfü TOPAL
Fisun ONAL
Tülay ÖZER
Rana ALAGÖZ
Türkü Ana Zehra BİLİR
Selçuk URAL
Selçuk ALAGÖZ
Ragga OKTAY
Ünal KÜPELİ
Mehmet TACETTİNOĞLU
Selahattin ALPAY
Yonca EVCİMİK
Gani Rüzgar ŞAVATA
Emin CANKURTARAN
İşadamı Ahmet ÇALIK
Şahin ÖZER
Hikmet TANRIVERDİ
Ahmet ERTÜRK
İşadamı Sabri ÖZEL
Yusuf Bozkurt ÖZAL
Hüseyin Cahit FIRAT ( Bilim ADAMI)MEHMET YASAR CERCi(1999-2004 MALATYA

Belediye BASKANI

CEMAL AKIN (2004-2009 MALATYA

BELEDiYE BASKANI

Mevlüt ASLANOĞLU
Adnan SEZGİN
Bülent KORKMAZ (Milli Futbolcu)
Mert KORKMAZ (Milli Futbolcu)
Hamit ALTINTOP (Milli Futbolcu)
Halil ALTINTOP (Milli Futbolcu)
Korkut ÖZAL
Recai KUTAN
BAKAN Güldal AKŞİT
İsmail NACAR
İngiliz Kemal
Prof. Dr. Asım Orhan BULUT
Hakkı ÇOŞKUN
Yüksel ÖZKASAP
Battalgazi
Niyazi Mısri
Şeyh Sadreddin-i Konevi
Yusuf Kamil Paşa
Genç Osman
Abdulvahabi Gazi
Örüşkülü Ali Efendi
Hayri Öğüt Baba
Cemali Turan Emeksiz
Oral Çelik
Turan Çevik
Mustafa Necati
Yaşar Canbay
Teslim Töre
Melike Zobu
Necati Er
Ahmet Kekeç
Fehmi Gür
Mehmet Sevigen
Kemal Özkan
Şair Şemsi Belli
Naci Ekşi
Sami Kasap
Nurettin Soykan
Metin Kaya Çağlayan
Nurettin Güven
Ali BOZATLI
Galip DEMİREL
EKREM DERNEK EKREM NALCI(YOZGAT il emniyet müdürü)

Yetiştirdiği devlet büyüğü, politikacı,bürokrat,sanatçı,işadamı ve bilim adamlarının sayısal çokluğu nedeniyle Malatya isminin başına ünlü kelimesini ekleyerek Ünlü Malatya denilse fena olmaz aslında…

Sanatçıları sıralarsak

Ses Sanatçıları

•Ud-i Nevres
•Füsun Önal
•Fahri
•Kayahan
•Selçuk Ural
•Hakkı Çoşkun(Türkü Baba)
•Zerrin Özer
•Zehra Bilir(Türkü Ana)
•Tülay Özer
•Yüksel Özkasap
•Rana- Selçuk Alagöz
•Gazelhan Sami Kasap
•Bengü
•Bedri Karahan
•Kutsi
•Selahattin Alpay
•Serdar Ortaç
•Mehmet Balaman
•Murat Göğebakan
•Abdullah Bakış
•Çetin Alp
•Ufuk Erbaş
•Ahmet Kaya
•Erol Köker
•Ercan Turgut
•Aşık Hamit Ertaş
•Mustafa Sandal
•Teslim Budak
•Kemal Çığrık
•Fatma Şahin
•Hasan Durak
•İlhan Kızılay
•Yaşar Kayahan
•Necati Çoşkun
•Bilal Bozdağ
•Mahmut Atabay
•Sebahat Akkiraz
•Taner Şener


Tiyatro ve Sinema Sanatçıları;

•Dilaver Uyanık
•Kenan Işık
•Sümer Tilmaç
•Yasemin Yalçın
•İlyas Salman
•Oktay Kaynarca
•Kemal Sunal
•Cüneyt Gökçer
•Ragga Oktay
•Nehir Erdoğan


Film ve Müzik Yapımcıları
•Gani Rüzgar Şavata
•Ülkü Erakalın
•Ünal Küpeli
•Şahin Özer
•Gül Dirican


Spor dünyasındaki Malatyalılardan bazılarını sayarsak;

Mili Futbolcu ve Teknik Direktör Bülent Korkmaz, Mert Korkmaz,Halil ve Hamit Altıntop kardeşler,Mehmet Topal Milli Takıma yükselen Malatyalı Futbolcularımızdır.

Basın Dünyasındaki Malatyalılar;

Gazeteci Necati Güngör, Şemsi Belli, Hrant Dink,Vahap Munyar,İsmail Kapan,Ramazan Öztürk,Şelale Kadak,Fuat Kozluklu,Suat Kozluklu,Orhan Apaydın,Mehmet Kamış,Cebrail Mungan,Sevilay Yükselir,Ali Çağatay,Evrim Alataş,Seda Akgül’ü sayabiliriz.

Çeşitli Dernek,Vakıf ve Sivil Toplum Kuruluş Başkanı Malatyalılardan söz edersek;

MEV Başkanı Prof Dr.Mesut Parlak,Cem Vakfı Başkanı Prof Dr.İzzettin Doğan,Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Çekül Vakfı Başkanı Prof.Dr.Metin Sözen ve her biri kendi dalında ünlü Malatyalılar ,Ünlü Fizikçi Asım Barut,Ünlü Sünnetçi Kemal Özkan,Edebiyatçı Eflatun Cem Güney.Arkeolog Prof.Fahri Işık ,yürüttükleri mesleklerini en iyi şekilde temsil eden gurur kaynağımız Malatyalılardır. 

Güncel Haberleri

Malatya’da kar yağışı etkili oluyor
Taşkın: “Tüm rezerv alan çalışmalarının 2025 yılında bitirilmesini hedefliyoruz”
Akçadağ Yaylımlı’nın su sorunu çözüldü
Geçit, kentsel dönüşüm konutlarını inceledi
Malatya’da 20 milyonluk kuru kayısı vurgunu
Battalgazi Belediyesi’nden öğrencilere sıfır atık eğitimi
Akçadağ’da 2 bin 804 köy evi için çalışmalar sürüyor
Malatya’da bıçaklı kavga: 2 yaralı
Malatya’da 322 polisle asayiş uygulaması
Otomobillerin çarpıştığı kazada 2’si çocuk 3 kişi yaralandı