Göktürkçe’yi bilgisayar dünyasına taşıyorlar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde tasarım projesi ve bitirme tezi dersleri kapsamında Göktürkçe...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde tasarım projesi ve bitirme tezi dersleri kapsamında Göktürkçe sözlük ve Göktürkçe klavye geliştirildi.

Göktürk harfleriyle yazılmış yazıtların tüm söz varlığı sayısal ortama aktarılarak Android tabanlı bir sözlük yazılımı geliştirildi. Sözlük yazılımı milattan sonra 840 yılından önce yazılmış tüm yazıtlarda kullanılan toplam bin 235 adet eski Türkçe sözcük ve günümüzdeki karşılıklarını iki yönlü arama yapıp listeleyebiliyor. Yazılımı öğrencileri Halil İbrahim Keçeci ve Volkan Demir ile geliştiren Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Çavdar bu yazılımın özellikle Türkoloji ve Göktürkçe üzerinde çalışan araştırma yapan ve eğitim veren kurumlarda çok faydalı olacağını belirtti.

Öğrencileri İbrahim Taş ve Mustafa Çayırlı ile birlikte geliştirilen web tabanlı Göktürkçe klavye sayesinde evrensel kodlarla (Unicode) Göktürk yazısı yazılabildiğini söyleyen Dr. Çavdar, evrensel kod yaygınlaştıkça Göktürkçe'nin artık her yerde rahatlıkla yazılabileceğini söyledi. Daha önce klavyenin Android ve Windows sürümlerini de geliştirdiklerini belirten Dr. Çavdar son iki yıl içerisinde Göktürkçe ile ilgili 7 yazılım geliştirdiklerini kaydetti.

Kendilerini en çok zorlayan ve en kapsamlı proje olarak Göktürkçe çeviriciyi gördüğünü söyleyen Dr. Çavdar, bu çevirici yazılımını öğrencileri Salih Topçu ve Muhammed Mehdi Uslu ile geçen yıl geliştirdiklerini, Android ve web sürümlerinin olduğunu ve bölümlerinden mezun olan Bilgisayar Mühendisi Salih Topçu'nun hâlâ gönüllü olarak bu çevirici yazılımın güncellemesinde çalıştığını söyledi.

Göktürkçe'yi bilgisayar dünyasına kazandırmak için 1995'ten bu yana çalışmalar yapan ve bilinen ilk yapılmış Göktürkçe yazı tipini de geliştiren akademisyen olarak dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Çavdar, bu çalışmaların altında 28 yıllık Göktürkçe bilgi birikimi ve 2 yıllık programlama emeğinin olduğunu sözlerine ekledi.

Göktürkçe’yi bilgisayar dünyasına taşıyorlar

Göktürkçe’yi bilgisayar dünyasına taşıyorlar

Türkiye Haberleri

ABD, akıllı telefon ve bilgisayarlar dahil bazı elektronik ürünleri gümrük vergilerinden muaf tutma kararı aldı
Sultanhisar polisi öğrencilere trafik güvenliği eğitimi verdi
Tatvan’da kar yağışı etkili oluyor
Yusuf Günay yeniden H2DER Başkanı seçildi
Sportif balıkçılar Macaristan’da dünya şampiyonluğu için yarışacak
EGC’de yeni başkan Demirbaş oldu
TOGG çekilişi sonrası Demet Akalın rüzgarı
Mali müşavirler meslek sorunlarını Kayseri’de masaya yatırdı
RTÜK Başkanı Şahin: "RTÜK’ün, yayıncı kuruluşların hisse devrini ya da satışını engelleme yetkisi bulunmamaktadır"
Down sendromlu çocuğun oyun alanına alınmadığı Gimsa AVM protesto edildi