Balıkesirli kaşifin yaptığı makineler zeytin hasadını kolaylaştırdı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde jeofizik mühendisi Ünal Öztürk, mesleğinde kullandığı makineleri İtalya’dan ithal edemeyince sondaj makinesi üretimine başladı. Ürettiği makineleri yurt dışına da ihraç eden Öztürk, şimdi de yaptığı hasat ma...

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde jeofizik mühendisi Ünal Öztürk, mesleğinde kullandığı makineleri İtalya’dan ithal edemeyince sondaj makinesi üretimine başladı. Ürettiği makineleri yurt dışına da ihraç eden Öztürk, şimdi de yaptığı hasat makineleri ile zeytincinin işini kolaylaştırdı.
Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde zeytinde ’var yılı’ yaşanırken, Ünal Öztürk’ün hazırladığı makineler üreticilerin işini kolaylaştırdı. Traktörün kuyruk miline takılan makineler günde 8 tona kadar ürün hasadı yapabiliyor. Hasat makinesi üretimine 4 yıl önce başladığını anlatan Ünal Öztürk, makinenin 25-30 kişinin yaptığı hasadı yapabildiğini kaydederken, zeytin üreticisi Ahmet Simav da makinelerin hasadı kolaylaştırdığını söyledi. Makinenin 8 tona kadar zeytin hasadı yaptığını anlatan Ahmet Simav, "Zeytin müstahsiliyim. Bu makineler elektrikli olan hasat makinalarına nazaran 10 makinenin yerine işini görüyor. Ortalama olarak gününe göre 2,5 tonla 8 tona kadar zeytin toplayabiliyor. Böyle sene de hasat biraz zor ama gene de bu makineler çok kolaylaştırdı hasadı. Devam ediyoruz. Yağmur yok. Çok zor şu anda hasadımız ama, makineyle yaptığımız için kolaylaştırdık. Günlük 2,5 tondan 8 tona kadar zeytin hasadı yapabiliyoruz” dedi.
Makine imalatçısı Ünal Öztürk de, “Biz jeolog olarak İstanbul’dan Burhaniye’ye geldik. Burhaniye’de sondaj makineleri yapmaya devam ettik. Bu civarda zeytin hasadında sorun yaşandığını gördüm. Burada zeytin hasat makineleri yapmaya başladık. 4 seneden beri yapıyoruz. Çiftçimize bunları satıyoruz. Kullanıyorlar memnunlar. Bu sene de belli miktar yaptık. Çiftçilerimizi bekliyoruz. Satılmaya devam ediyor. Tarlada bayağı verimli. Geçen yıl 12 tane, bu yıl da 12 tane makine yaparak çiftçilerimize yardım ediyoruz. Çiftçilerimiz eski makinelere göre daha iyi bir verim alıyor. Bunlar 20-30 kişinin yaptığı işi yapıyor” diye konuştu.

Balıkesirli kaşifin yaptığı makineler zeytin hasadını kolaylaştırdıBalıkesirli kaşifin yaptığı makineler zeytin hasadını kolaylaştırdı

Ekonomi Haberleri

2025 yılı bütçesi açıklandı: En büyük pay eğitim ve sağlık alanlarına ayrıldı
Söke Pamuğu için sorumluluk alma ve acil denetim çağrısı
Edremit Belediyesi’nde zeytin hasadı başladı
Vergisini ödemeyenlerin listesi açıklandı
Piyasa gözetimi ve denetiminde 82 milyon 688 bin 994 TL ceza kesildi
Denizli Kent Lokantasının 2. şubesi açıldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Merkezi yönetim bütçesinden sağlık hizmetleri için 1 trilyon 106 milyar lira kaynak ayırıyoruz."
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "2002 yılında 8 milyar lira olarak devraldığımız Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini 2025 yılında 1 trilyon 452 milyar liraya yükselttik."
Düzce’de Eylül ayında 884 konut satıldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağını öngörmekteyiz."