Bağımsız Yaşam Yaz Okulu Başvuru Çağrısı

Bağımsız Yaşam (BY) üzerine, 28 Haziran- 2 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek Gençlik Yaz Okulu’na davet ediyor.

Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi (RUSİHAK),  Türkiye’den ve Avrupa’dan 18-35 yaş arası engelli aktivistleri, Bağımsız Yaşam (BY) üzerine, 28 Haziran- 2 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek Gençlik Yaz Okulu’na davet ediyor.

Etkinlik, “Türkiye’deki Engelli Bireylerin Bağımsız Yaşama Hakkının Desteklenmesi Projesi (ILNET)” kapsamında, RUSİHAK , Sofya Bağımsız Yaşam Merkezi (CIL) ve  Avrupa Bağımsız Yaşam Ağı (ENIL) işbirliği ve katılımıyla düzenlenecektir.

Yaz Okulu, Türkiye’den ve Avrupa’dan toplam 45 genç engelli bireyi (kişisel yardımcıları ile birlikte) bir araya getirecektir. Organizasyon, gençler arasındaki bilgi ve deneyim paylaşımını, katılımcıların bağımsız yaşam deneyimlerini desteklemeyi, bağımsız yaşam üzerine güncel ulusal ve uluslar arası mevzuat (BM Engelli Hakları Sözleşmesi 12, 19 ve 33. Maddeleri) ve uygulamalar hakkında gençlerin bilgilendirilmesini ve Avrupa’daki iyi uygulama örneklerinin Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerine ve üyelerine aktarılmasını amaçlamaktadır.

Ayrıca, Yaz Okulu boyunca, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve Komite’nin işleyişi üzerine gençlere eğitim verilecek ve Sözleşme yükümlülükleri doğrultusunda izleme ve gözlem yapma  becerileri geliştirilecektir.  Bu çalışma, ileride Sözleşme’nin uygulanması konusunda etkili olacak gölge raporların hazırlanmasında yol gösterici olacaktır. (Yaz Okulu’na katılım önceliği engelli genç bireylere verilecek olup, Sivil Toplum Örgütü temsilcilerinin katılımları teşvik edilecektir).

Yaz Okulu’ndaki başlıklar, konuşmacıların sunumları, grup egzersizleri ve grup tartışmaları ile ele alınacaktır. Yaz Okulu’na Türkiye’den ve Avrupa’dan davet edilen konuşmacılar, engellilik alanında; yerel, ulusal ve Avrupa çapında geniş savunuculuk deneyimi olan aktivistlerden oluşmaktadır.

Etkinliğin taslak programı aşağıda yer almaktadır. Farklı sosyal aktiviteleri içerecek program, her gün saat 10.00’da başlayıp, akşam 18:00’da bitirilecektir.

  • Çalışma dilleri İngilizce ve Türkçe’dir. Ayrıca, etkinlik boyunca her iki dilde simultane (eşzamanlı) çeviri sağlanacaktır. Katılımcıların İngilizce bilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Organisayon boyunca, tüm katılımcılara öğlen yemeği, çay-kahve  ve eğitim materyalleri sağlanacaktır.
  • İstanbul dışından katılacak kişiler için gidiş-dönüş ulaşım ve otel giderleri karşılanacaktır.
  • İstanbul’dan katılacak kişilerin yaz okulu boyunca merkezi birkaç noktadan Bilgi Üniversitesi Santral Kampus’e ulaşımları sağlanacaktır.
  • Yaz okuluna kişisel bir asistan ile katılma talebinizi (ihtiyaç duymanız halinde) aşağıdaki formda ayrıca belirtmeniz beklenmektedir.

28 Haziran

Varış

29 Haziran

Açılış ve Hoşgeldiniz

Tanışma

Bağımsız Yaşam (BY) felsefesi ve uygulaması

Engelliliğin tıbbi ve sosyal modelleri

30 Haziran

Bağımsız Yaşam ve Kişisel Asistanlık

Engelli bireylerin istihdamı

Öz-savunuculuk

1 Temmuz

BM EHS, Bağımsız Yaşama ve Topluma Dahil Olma (Madde 19),Hukuki Ehliyet (Madde 12)

2 Temmuz

BM EHS’nin uygulanması ve izlenmesi

Raporlama yükümlülükleri ve Komite’nin işleyişi

Yaz Okulu Partisi ve Kapanış

 

 

Eğer siz de Yaz Okulu’na katılmaya istekli iseniz, aşağıdaki başvuru formunu elektronik olarak doldurmanızı ve en geç 20 Mayıs 2015’e kadar aşağıdaki e-mail adreslerine ulaştırmanızı rica ederiz. Sorularınız için de bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Proje Koordinatörü Sevgi Çiçek Hilton – Proje Asistanı  Yeşim Kara

ILNET –RUSİHAK Bağımsız Yaşam Projesi

Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği

Kamerhatun Mah. Hamambaşı Cad. NO: 14/131

Beyoğlu- İstanbul

www. rusihak.org

Ofis Tel: 0212 225 27 65

Yeşim Kara Tel: 0532 658 2000

Yeşim Kara E-mail: yesim.kara79@gmail.com

Hibe - Proje - Burs Haberleri