Asırlara meydan okuyan eserler sokak lambası ile aydınlatılıyor

İçerisinde Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerini barındıran ve dünyada bir örneği olmayan Sivas Tarihi Kent Meydanı sokak lambaları ile aydınlatılıyor. Vatandaşlar, 2017 yılında projesi yapılan ve aradan geçen 7 yıla rağmen tama...

İçerisinde Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerini barındıran ve dünyada bir örneği olmayan Sivas Tarihi Kent Meydanı sokak lambaları ile aydınlatılıyor. Vatandaşlar, 2017 yılında projesi yapılan ve aradan geçen 7 yıla rağmen tamamlanmayan Sivas Kent Meydanı ve Tarihi Binaları Aydınlatma ve Tasarımı Projesi’nin tamamlanarak hayata geçirilmesini bekliyor.
Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas, her dönemin yapılarını da bünyesinde barındırıyor. Kentin Tarihi Kent Meydanı; Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait anıtsal sivil ve dini yapılar ile Türkiye’nin açık hava müzelerini andıran en önemli tarihi meydanlardan bir tanesi olma özelliği taşıyor. Tarihi kent meydanında bulunan Çifte Minareli Medrese, Şifahiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Kale Cami, Atatürk Kongre Müzesi, Tarihi Jandarma Binası, Tarihi Valilik Binası arasında bulunan Kale Hamamı Kalıntıları Sivas’ın tarihi zenginliğini gözler önüne seriyor. 2017 yılında dönemin valisi Davut Gül tarafından başlatılan ancak tamamlanamayan "Sivas Kent Meydanı ve Tarihi Binaları Aydınlatma ve Tasarımı Projesi" nedeniyle birçok tarihi eser sokak lambası ile aydınlatılıyor. Restorasyonu tamamlanan Tarihi Jandarma Binası, Kongre Müzesi ve Sivas Valiliği binaları ihtişamıyla görsel şölen sunarken Çifte Minareli Medrese, Şifahiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Kale Cami gibi önemli eserler karanlık kalıyor.
Tarihi Kent Meydanı ile ilgili konuşan Naci Yiğit, “İlla ki ışıklandırma yapılması lazım. Bu taraflar biraz karanlık kalmış. Tarihi eserlere eğer ki önem veriyorlarsa ışıklandırma yapmaları lazım. Aşağı taraf gördüğüm kadarıyla karanlık, 2 tane sokak lambası yanıyor. Biraz daha aydınlık olsa görkemli olur, vatandaşın ilgisini çeker” dedi.
Sivas’ın tarihi ile anıldığını ifade eden Kemal Ayaz ise, “Sivas; Kongre Binası, Gökmedrese, Çifte Minareli Medresesi ile anılan, bilinen bir şehir. Işıklandırma şu an az. Ara sokaklarda bir farkı yok. İnancınız olsun bizim sokağımız buradan aydınlık. Burası ile kim ilgileniyorsa bir an evvel yapılması lazım, böyle olmaz. Yazın turistlerimiz, gurbetçilerimiz geliyor. Ufak bir şehir olmamıza rağmen daha bakımlı olmamız lazım” ifadelerine yer verdi.

Kültür Haberleri

Nâzım’ın İzleri Bursa’nın hafızasında
Denizli Büyükşehirden Nazım Hikmet’in 123. Yaşına özel etkinlikte sanatseverlerden yoğun ilgi gördü
Bilim adamlarının 100 yıldır belge aradığı, Anadolu’nun kayıp topluluğu Kaşkalar’ın izi Zonguldak’ta bulundu
Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait bulduğu sikkeyi müzeye bağışladı
Kepez’de müziğin evrensel dili engelleri kaldırdı
Kepez’de ‘Bir Kadın Hikayesi’ sergisi
Müzeler aracılığıyla ’sanat sevgisi’ aşılanıyor
Tokat’ta tarihi cami restorasyonunda mezarlara ulaşıldı
Öğrenciler Palyaço etkinliğinde gönüllerince eğlendi
Selimiye’nin 150 yıllık minber örtüsü yenileniyor