1. Malatya Uluslararası Film Festivali

1. Malatya Uluslararası Film Festivali İnönü Üniversitesi Kongre Kültür Merkezindeki ödül töreniyle son buldu. (FOTO GALERİ)

1. MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ

-KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY: -''HAYATIN ACIMASIZLIĞINI, GADDARLIĞINI, HAYATIN KATI YÜZÜNÜ KÜLTÜR VE SANAT YAŞANILABİLİR KILIYOR''

MALATYA - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Hayatın acımasızlığını, gaddarlığını, hayatın katı yüzünü kültür ve sanat yaşanılabilir kılıyor'' dedi.
1. Malatya Uluslararası Film Festivali İnönü Üniversitesi Kongre Kültür Merkezindeki ödül töreniyle son buldu.
Ödül törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Malatya'da devamının getirilmesini dilediği bir başarıya imza atıldığını ifade etti.
Kültür ve sanatın yaşama daha fazla katılmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Günay, salonda az sayıda kadın gördüğünü, kadınların bu etkinliklere katılımının arttırılması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'de sinemanın geliştiğine işaret eden Günay, şöyle konuştu:
''Güzel bir iş başlattınız. Bu gece inşallah devam ettireceğimizin güzel bir göstergesi. Emek veren herkese yürekten teşekkür ediyorum. Malatya halkının bütünüyle bir emeği olduğunu biliyorum. Bunlara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ülke ekonomik olarak iyi gelişmeler yaşıyor. Hayatın acımasızlığını, gaddarlığını, hayatın katı yüzünü kültür ve sanat yaşanılabilir kılıyor. O yüzden kültürün, sanatın yaşamımıza daha fazla katılmasına ihtiyacımız var. Zaten gelişmenin asıl göstergesi de ekonomik rakamların ne kadar büyüdüğü değil, ekonomik rakamların katkısı ile birlikte kültürün sanatın yaşamımızda ne kadar fazla yer aldığıyla ölçülebilir. Örneğin; 2002 yılında Türkiye sineması 9 film üretmiş. 2008 yılında 70 film üretmiş. 2002 yılında Türk filmleri 2 milyonun altında seyirci elde edebilmiş, 2008 yılında Türk filmleri 23 milyon seyirci elde etmiş. Bunlar öyle zannediyorum ki Türkiye sinemasını dünya ile yarışmakta olduğunun güzel bir göstergesi. Sinemaya 2005'te çıkan yasa çerçevesinde sınırlı ama anlamlı bir katkı yapmaya çalışıyoruz. Her yıl 10 milyon lira civarında sinema sektörüne uzun metrajlı ya da belgesel filmlere katkı yapmaya çalışıyoruz. Türk filmleri 2008 ve 2009 yılında ulusal ve uluslararası alanda 100'den fazla ödül aldı. 45 yıl sonra biz Altın Ayı ödülünü tekrar ülkemize getirdik. Türk sinemacıların bu devletin küçücük katkısıyla kendi gayretlerini birleştirerek ve yeteneklerini birleştirerek sergilediği bu başarıyı ülkem adına minnetle ve şükranla selamlamak istiyorum. Hedefimiz Türkiye'de kültür merkezi olmayan, sinema salonu olmayan, tiyatro salonu olmayan bir yerleşim birimi kalmamasıdır.''
Malatya Valisi Ulvi Saran da kentlerin marka olabilmek için birbirleriyle yarıştığını ifade ederek, sanatsal faaliyetlerin kentlerin tanıtımı ve ilerlemesi için önemli olduğunu dile getirdi.
Saran, Malatya'nın artık uluslararası boyutta tanınan, bilinen bir kent olacağını kaydetti.
İnönü üniversitesi Musiki Derneğinin dinletisinin ardından gecede kısa film dalında ödüller verildi.
Ulusal kısa metraj film yarışmasında en iyi film ödülü, Yusuf Emirdar'ın yönetmenliğini yaptığı ''Uşak Hesabı'' filmine, aynı dalda Jüri özel ödülü ''Şampiyon Beşiktaş'' filmine verilirken, SİYAD ödülü de ''Küçük Bir Hakikat'' filmine verildi.
İnönü Üniversitesi öğrencilerinin en iyi film ödülüne ise ''Uşak Hesabı'' filmi layık görüldü.
Uluslararası uzun metraj film yarışmasında ''Kristal Kayısı'' ödülünü yönetmenliğini Agathe Teyssier'in yaptığı ''Görünmez Kadın'' filmi aldı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ: https://www.malatyaguncel.com/image_gallery_detail.php?id=268

En iyi erkek oyuncu ödülünü ise ''Baba'' filminin oyuncusu İsveçli Josef Fares alırken, en iyi kadın oyuncu ödülü de ''Görünmez Kadın'' filmiyle Julie Depardieu''a aldı.
Aynı dalda en iyi senaryo ödülünü ''Optik Yanılmalar'', en iyi yönetmen ödülünü ''Platon'un Akademisi'' filmiyle Fillipos Tsitos, SİYAD ödülünü yönetmenliğini Micha Wald'ın yaptığı Belçika yapımı ''Simon Konianski'', Juri Özel ödülünü ise yönetmenliğini Hernan Golfrid'in yaptığı Arjantin yapımı ''Bekleme Müziği'' aldı.
Gecede ayrıca Kemal Sunal Halk Ödülü, 16 Aralıkta vizyona girecek olan Murat Şeker'in yönetmenliğini yaptığı ''Çakallarla Dans'' filmine verildi.
Ödülü Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın elinden alan yönetmen Murat Şeker, ''Sinema deyince hiç şüphesiz bir çoğumuzun aklına İstanbul Emek Sineması geliyor. Sayın Bakanım lütfen Emek Sinemasını heba etmeyelim'' dedi.

Malatya Film Festivali Haberleri