Sahil Park
malatya-belediye
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yeşilyurt Büyükşehir Belediyesi
Ekonomi 26 Mart 2025 - 11:50 Yorum: 0

Plansız üretim ve fiyatlardaki değişkenlik pazarcıyı zor durumda bırakıyor

Eskişehir Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, pazardaki yeşillik fiyatlarının düşüşünün ürün fazlalığı ve tezgâhta kalma gibi sorunlara yol açacağını dile getirerek, planlı üretimin önemine dikkat çekti.Yeşil Sak...

Plansız üretim ve fiyatlardaki değişkenlik pazarcıyı zor durumda bırakıyor

Eskişehir Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, pazardaki yeşillik fiyatlarının düşüşünün ürün fazlalığı ve tezgâhta kalma gibi sorunlara yol açacağını dile getirerek, planlı üretimin önemine dikkat çekti.
Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, Ramazan Bayramı öncesi pazarın ve pazarcı esnafının nabzını tutarak güncel fiyatları değerlendirdi. Üretim miktarı arttığı için fiyatların düştüğünü; ancak bu şekilde ürünlerin tezgâhlarda kaldığını dile getiren Buluşan, satışların da bundan etkilendiğini söyledi. Fiyatlardaki düşüşün bir süre sonra üretimin durmasına neden olacağını ifade eden esnaf, bir sonraki seneye ise bundan kaynaklı olarak üretimin düşeceğine ve tezgâhların boş kalacağına dikkat çekti.

"Pazarda 5 lira olan bir ürün üreticinin işçi maliyetini karşılamıyor, başlıca sebebi plansız üretim"
Süleyman Buluşan, özellikle yeşilliklerin düşük fiyatından dolayı üreticinin işçi maliyetini karşılamadığını dile getirerek, bunun başlıca sebebinin plansız üretim olduğuna vurgu yaptı. Tezgâhlardaki ürünleri günlük olarak üretip günlük olarak tüketmek zorunda olduklarına dikkat çeken Buluşan, konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:
"Bayram öncesi olarak şu an fiyatlarda bir değişiklik yok, hatta aksine geri gidiyor. Bunun başlıca sebebi de üretimden kaynaklı. Her sene Ramazan başında denir ki, ‘Ramazan’dan dolayı fiyatlar yükseliyor’ diye; maalesef böyle bir şey yok ve olması da mümkün değil. Hele ki bizim ürettiğimiz yeşillikte böyle bir şansımız hiç yok. Çünkü günlük olarak üretip günlük olarak tüketmek zorundayız. Şu an bu tezgahta görmüş olduğunuz her türlü yeşillik tarlada maliyetinin altında. Marul, maydanoz, roka, tere, nane, dereotu ve kuzu kulağı 10 lira. Bugün bu yeşillikler üreticide yarı fiyata, yani tarlada 5 lira civarı. 5 lira olan bir ürün de üreticinin işçi maliyetini karşılamıyor. Bunun başlıca sebebi de kesinlikle plansız üretim. Yıllardır söylediğimiz gibi, ülke genelinde yapmamız gereken en önemli şey budur. Planlı üretim yapılırsa eğer hangi ürüne ihtiyaç var hangisine yok, buna göre bir yol izlenebilir. Böyle aradaki fark da dengelenmiş olur."

"Bu hepimiz için bir dengesizlik, üretici de satıcı da kazanamayacak, halk da pahalıya yemiş olacak"
Son bir haftadır pazarlarda büyük bir durgunluk yaşandığını dile getiren Buluşan; üretimin artmasıyla birlikte gelen ucuzluk ve beraberindeki üretimin azalmasından kaynaklı ürün kıtlığının büyük bir dengesizlik oluşturduğunu ifade ederek, "Bir de zirai girdilerimiz konusunda geçen seneye oranla yüzde 100 bir fiyat artışı söz konusu. Ayrıca mutfak maliyetleri de pazarı doğrudan etkiliyor. Son bir haftadır pazarlarda tabiri caizse yaprak kıpırdamıyor. Sonra bir bakmışsınız ürün fazlalığı var, üretici o yüzden seneye bunu dikmeyecek. O zaman da şimdi 10 lira olan marul 30 lira olmuş olacak. Bu hepimiz için bir dengesizlik. Üretici de kazanamayacak, satıcı da kazanamayacak; halk da pahalıya yemiş olacak" şeklinde konuştu.

Plansız üretim ve fiyatlardaki değişkenlik pazarcıyı zor durumda bırakıyor
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber