Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Hibe - Proje - Burs 22 Temmuz 2013 - 12:29 Yorum: 0

Otomobil bineni değil ekonomiyi de taşıyor

Bugün, vergisiz ortalama satış fiyatı 25 bin TL olan 1.6 lt motorlu bir otomobil satın alan tüketicilerin cebinden, ÖTV, KDV, akaryakıt, MTV, başta olmak üzere 5 yıl içinde yaklaşık 100 bin TL çıkıyor. Yılda 800 bin aracın satıldığı Türkiye’de, araç sahip

Otomobil bineni değil ekonomiyi de taşıyor

Pazarın büyük kısmı ithal modellerden oluştuğu için cari açığın sorumluları arasında gösterilse de otomotiv aynı zamanda ihracatın da yıllardır değişmez şampiyonu. Bu yılın ilk 6 aylık ihracatı 10.5 milyar dolara ulaşan sektör, son 7 yılda 11.46 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Bunun dışında gerek üzerindeki vergi yükü gerekse her geçen gün yükselen akaryakıt vergileri nedeniyle satılan her bir otomobil Türkiye ekonomisinin de can damarını oluşturuyor.
Vergi oranları yüzünden Türkiye pazarında satılan otomobillerin yüzde 90’dan fazlasını 1.6 litre ve altındaki motor hacimli araçlar oluşturuyor. Vergisiz fiyatı ortalama 25 bin TL olan orta araçlardan satın almak isteyen bir tüketici daha aracı alırken, yüzde 18 KDV, yüzde 40 ÖTV olmak üzere 15 bin TL’den fazla vergi ödüyor. 5 yıl içinde araç 100 bin kilometreye ulaştığında tüketilen ortalama 8 bin lt benzin için ödenen 40 bin TL’nin, 26 bin TL’si de Akaryakıt Vergisi olarak devletin kasasına giriyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi, zorunlu trafik sigortası, bakım, yağ, akü, kasko gibi maliyetler de eklendiğinde yeni otomobil alan tüketicinin 5 yılda cebinden çıkan para 100 bin TL’yi buluyor.

80 MİLYAR LİRA

Binek ve hafif ticari araç olarak yılda 800 bin adet araç satıldığı düşünüldüğünde, bir araç satın alanların 5 yılda oluşturdukları büyüklük 80 milyar TL’ye ulaşıyor. Bu rakamın yüzde 50’den daha fazla kısmı da çeşitli vergiler olarak direkt devletin kasasına giriyor.

DEVASA BÜYÜKLÜK SAĞLIYOR!

Otomobil satın alanların ödediği vergiler, akaryakıt ve diğer maliyetler düşünülerek yapılan bu hesaplamaya, otomotivin sağladığı istihdam, şirketlerin ödediği kurumlar vergisi, yan sanayi, nakliye, yedek parça satışı, yapılan ihracat gibi tutarlar dahil değil. Bu kalemler de eklendiğinde otomotivin Türkiye ekonomisinde yarattığı büyüklük çok daha yüksek tutarlara ulaşıyor. Hatta şu anda yıllık 800 bin adeti geçen satışlarla Türkiye’nin en fazla ekonomik büyüklük yaratan sektörünü de otomotiv oluşturuyor.

OTOMOBİL EN ÖNEMLİ GÖSTERGE

“Bir ülkenin ekonomisiyle ilgi göstergelerde otomotiv satışları ilk bakılan kriterlerden” diye konuşan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, “Otomobil yan sanayiden üretime, satıştan kullanıma kadar en büyük katma değeri ve ekonomik büyüklüğü yaratan ürün” diyerek ulusal pazar açısından yaratılan katma değere dikkat
çekiyor. Hayri Erce, “Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ve ekonomik gücünü değerlendirilerken de yıllık toplam satılan araç sayısı çok önemli bir kriter” diye konuştu. Otomobil Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Erce, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok fazla alt sektörü besleyen otomotiv, yarattığı değerlerle ekonominin can damarı sektörlerinin başında yer alıyor.”


Kaynak: Akşam

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri