MENÜ

Nepal'de sel felaketi: Ölü sayısı 676'ya yükseldi, yaklaşık 3 bin kişi aranıyor

Yetkililer, Nepal ve Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde yaklaşık 3 bin kişinin halen kayıp olduğunu bildirirken, felaketin ardından ülkenin yeniden inşasının 4 ila 5 milyar dolara mal olabileceği tahmin ediliyor. Yaklaşık 30 milyon nüfuslu Nepal, felaketin ar

Yayınlanma: 29 Ağustos 2026 18:55 Güncelleme: 30 Ağustos 2026 10:40
Nepal'de sel felaketi: Ölü sayısı 676'ya yükseldi, yaklaşık 3 bin kişi aranıyor

Yetkililer, Nepal ve Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde yaklaşık 3 bin kişinin halen kayıp olduğunu bildirirken, felaketin ardından ülkenin yeniden inşasının 4 ila 5 milyar dolara mal olabileceği tahmin ediliyor.

Yaklaşık 30 milyon nüfuslu Nepal, felaketin ardından özellikle teknik alanlarda uzmanlaşmış yabancı ekiplerden yardım talep etti.

Çarşamba günü meydana gelen felaketin, bir buzulun çökmesiyle tetiklendiği değerlendiriliyor. Kaya, buz, çamur ve enkazdan oluşan sel suları dağlık nehir yatakları boyunca ilerleyerek binaları, köprüleri ve enerji santrallerini sürükledi.

Felakette Nepal'de en az 669, Çin'in Tibet bölgesinde ise 7 kişi yaşamını yitirdi. Nepal'de yaklaşık 2 bin 426, Tibet'in Gyirong ilçesinde ise 554 kişi olmak üzere toplamda yaklaşık 3 bin kişi kayıp durumda.

Kayıplar arasında en az 540 yabancı uyruklu kişinin bulunduğu, bunların önemli bölümünün Hindistan'dan gelen Hindu hacılar olduğu bildirildi.

Arama kurtarma hava koşulları nedeniyle durdurulmuştu

Şiddetli yağmur ve yoğun sis nedeniyle geçici olarak durdurulan arama kurtarma çalışmalarının, hava koşullarının kısmen düzelmesinin ardından cumartesi öğleden sonra yeniden başladığı belirtildi.

Rasuwa bölgesinden bir polis yetkilisi, helikopterlerin yeniden uçuşlara başladığını ve operasyonların sürdüğünü açıkladı.

Yetkililer, cuma günü de Nepal-Çin sınırında sel nedeniyle oluşan bir gölün taşarak Nepal'deki Lhende Khola ve Trishuli nehirlerine su aktarmaya başlaması üzerine çalışmalara ara vermişti.

Cumartesi günü gölün taşma riskinin azaldığı ve göl yatağının bazı bölümlerinin yeniden görünür hale geldiği bildirildi. Çinli yetkililer ve devlet televizyonu CCTV, uydu görüntülerinin göldeki suyun yavaş yavaş çekildiğini ve gölün küçüldüğünü gösterdiğini aktardı.

Ancak yetkililer, bölgedeki iki göl tamamen boşalana kadar sel riskinin devam edeceği uyarısında bulundu.

Kimliği belirlenemeyen cenazeler gömülecek

Felaketten üç gün sonra bazı cenazelerin tanınamayacak derecede bozulduğu bildirildi.

Yetkililer, sağlık riskleri ve olası salgın endişesi nedeniyle cenazelerin yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından gömüleceğini açıkladı. Kimlik tespiti amacıyla DNA örnekleri alınacağı belirtildi.

Başkent Katmandu'da kayıp yakınları, bazı cenazelerin getirildiği Maharajgunj Tıp Kampüsü önünde beklemeye devam ediyor. Ailelerin, yakınlarını teşhis edebilmek amacıyla cenazelerin fotoğraflarını incelemek zorunda kaldığı bildirildi.

Malezya'da ise Nepal ve Tibet'te kendilerinden haber alınamayan 91 vatandaşın yakınları gelişmeleri bekliyor.

Yeniden inşa faturası 5 milyar dolara çıkabilir

Felaketten sağ kurtulanlar için ise zorlu süreç devam ediyor. Evlerini ve geçim kaynaklarını kaybeden binlerce kişi hayatlarını yeniden kurmaya çalışıyor.

43 yaşındaki Saraswati Ghale, sel sırasında evinin yıkıldığını belirterek, suyun geldiği sırada yokuşa doğru kaçtığını ve zeminin deprem oluyormuş gibi sallandığını anlattı.

Ghale "Artık hiçbir şeyim kalmadı. Kurtuldum ama bundan sonra ne olacağını kim bilebilir." ifadelerini kullandı.

Nepal Maliye Bakanı Swarnim Wagle, felaketin ardından yeniden inşa maliyetinin ilk tahminlere göre 4 ila 5 milyar dolar arasında olacağını söyledi.

Wagle, bunun yalnızca ilk tahmin olduğunu ve gerçek kayıp ve hasarın halen değerlendirildiğini belirtti.

Nepal arama kurtarma değil, teknik destek istiyor

Nepal Dışişleri Bakanı Shisir Khanal ise ülkenin arama kurtarma konusunda dış yardıma ihtiyaç duymadığını, ancak uzmanlık gerektiren teknik alanlarda desteğe ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Khanal, özellikle tünellerde mahsur kalan kişilerin kurtarılması, yıkılan köprülerin ardından ulaşım ve iletişim hatlarının yeniden kurulması, cenazelerin kimliklerinin belirlenmesi, DNA testlerinin yapılması ve cenazelerin daha uzun süre muhafaza edilmesi için uzman ekiplerin gerektiğini belirtti.

Hindistan'dan tünel uzmanlarından oluşan bir ekip cumartesi günü Nepal'e ulaşırken, Çin'in de beş tünel uzmanını bölgeye gönderdiği, dört uzmanın daha ekibe katılmasının beklendiği bildirildi.

Hindistan ayrıca battaniye, ilaç ve gıda dahil 60 ton yardım malzemesi taşıyan üç uçuşu Nepal'e gönderdi. Yeni Delhi, afet müdahale personeli, prefabrik köprüler ve ulaşım bağlantılarının yeniden kurulmasına yardımcı olacak teknik ekipler de teklif etti.

Çin tarafında ise selin ardından kaybolan 500'den fazla kişinin bulunması için çalışmalar sürüyor.

Tibet'te de arama çalışmaları sürüyor

Çinli kurtarma ekipleri, yolların yıkılması nedeniyle ulaşımın kesildiği Gyirong sınır kapısının en ağır hasar gören bölümlerine cuma günü ulaştı.

Kurtarma ekiplerinin halatlarla ormanlık alanlar ve sarp kayalıkları geçerek bölgeye ulaştığı belirtildi.

CCTV'nin haberine göre, cumartesi sabahı yağmurlu ve zorlu hava koşullarında 50'den fazla kurtarma görevlisi, kaya ve çamur yığınları arasında yaşam belirtisi aradı ve enkaz altında kalanlara ulaşmak için seslenerek çalışmalarını sürdürdü.

Sınır kapısındaki güvenlik kameralarının görüntülerinde, sel sırasında büyük miktarda su ve enkazın binaları sürüklediği, bölgedeki insanların ise kaçmaya çalıştığı görüldü. (İLKHA)

ETİKETLER: nepal, tibet, sel
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

İspanya’da sokaklar karıştı: 20'den fazla kişi gözaltına alındı

İspanya’da sokaklar karıştı: 20'den fazla kişi gözaltına alındı

Bask bölgesinin önemli kentlerinden Bilbao'da, aşırı sağcı ve provokatif eylemler yapan bir sosyal medya fenomeninin etkinliğini protesto etmek için toplanan kalabalık, etkinlik iptal edilmesine rağmen kent merkezinde eylemler yaptı. Çok sayıda aracı ve ç

Putin'den Avrupa'ya enerji anlaşması çağrısı

Putin'den Avrupa'ya enerji anlaşması çağrısı

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 8'inci Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF) Liderler Zirvesi'nde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel enerji piyasalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. GECF üyesi ülkelerin dünya doğal gaz rezervle

Siber Güvenlik Kurulu toplandı

Siber Güvenlik Kurulu toplandı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, basına kapalı gerçekleşti. Toplantıda, Adalet Bakanı Akın Gürlek, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ula

Muğla'da 68 yıl hapis cezasıyla aranan 4 kişi yakalandı

Muğla'da 68 yıl hapis cezasıyla aranan 4 kişi yakalandı

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, il genelinde aranan şahısların yakalanmasına yönelik 19-26 Ekim tarihlerinde çalışma gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında, kişiyi cebir, tehdit veya hile kullanarak hürriyetinden yoksun kılma suçundan 11 yıl 5 ay hapis ceza

Umut Kervanı’ndan rüzgar ve dolu yağışı sonrası evleri kullanılamaz hale gelen aile için yardım çağrısı

Umut Kervanı’ndan rüzgar ve dolu yağışı sonrası evleri kullanılamaz hale gelen aile için yardım çağrısı

Van’da 25 Ekim Pazar günü sabaha karşı saat 04.00-05.00 sıralarında etkili olan şiddetli dolu yağışı ve rüzgâr, İpekyolu ilçesi Halilağa Mahallesi’nde bulunan bir evde büyük hasara yol açtı. Kale Parkı yanında bulunan prefabrik evin çatısı ile tavanı uçar

Hürmüz Boğazı’nda mayına çarpan tankerde yangın çıktı

Hürmüz Boğazı’nda mayına çarpan tankerde yangın çıktı

İran devlet televizyonunun aktardığı bilgilere göre, İran Ordusu Deniz Kuvvetleri Halkla İlişkiler Birimi olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, birkaç saat önce Hürmüz Boğazı’nın doğusunda, İran İslam Cumhuriyeti tarafından "yasaklı ve tehlikeli bölge

“Mekke Anlaşması” komisyonda kabul edildi

“Mekke Anlaşması” komisyonda kabul edildi

TBMM Dışişleri Komisyonu, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında, savunma ve güvenlik alanlarındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla imzalanan ‘Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın Onaylanmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. TBMM

Antalya’da asayiş uygulamalarında 179 kişi tutuklandı

Antalya’da asayiş uygulamalarında 179 kişi tutuklandı

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, kent genelinde gerçekleştirilen asayiş uygulamalarında, çeşitli suçlardan aranan kişilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar yürütüldü. Bir haftada yapılan kontrollerde yakalanan bin 774 kişiden 179’u tutuklandı. D

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
22
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
20
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
19
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
18
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3