Fakir, fukara, yoksul aklıma düştükçe dalarım düşüncelere... Sonra da kuruluşunda görev aldığım Kızılay Keçiören Şubesi’nin yardım paketlerinin dağıtımında şahit olduklarımla baş başa kalırım. Bir de Keçiören Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın sayın Müdürü Fuat Akarsu Beyi sık sık ziyaretimde makamında karşılaştığım yoksul profillerini hatırlarım.
2000’li yılların başlarıydı... Kıymetli kardeşim Fuat Akarsu Bey, yardım istemeye gelenlerin profilini öylesine analiz etmişti ki şaşkına dönerdim. Boynu büyük gelen gerçek fakirlerin yanı sıra çaresiz kalmış ninelerin serzenişi ve dualarının yanında istediğini alamayıp gidenlerin yakınmalarına şaşar kalırdım.
Anılar nereden gözlerimin önüne geldi derseniz, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Malatya Şubesi’nin hizmetlerini okurken acı tatlı anılar gözümün önünden gelip geçti… Sonra da bu satırlara döküldü.
Acele acele içeriye giren hanımefendinin binbir dil dökmesinin yanında bir başkasının konuşmaktan utanır halde boynu bükük duruşu gözlerimin önünden hiç gitmez. Yardım dağıtmak için muhtarından aldığı telefonunu çevirdiğim hanımefendinin ise, “Bizim durumumuz yine de iyi. Bizden kötü durumda olan bir komşumuz var. Bize uygun gördüğünüz yardımı komşuma yapar mısınız” deyişi ise hala kulaklarımda...
Bakın Malatya’mızda fakir fukara ne halde... Söz, Vakıf Müdürü Hidayet Bozkurt’ta:
“- Malatya'da kayıtlı ortalama 25 bin ailenin vakıfta dosyası bulunuyor.”
“- 2010 yılı içerisinde vakfımıza sosyal yardım almak için toplam 31 bin 841 başvuru oldu.”
“- 10 bin 844 başvuru kabul edilmiş, 20 bin 997 başvuru ise reddedildi.”
Durun durun, daha acı olan, Vakıf Müdürünün dillendirdiği tokat gibi itiraf:
“…Devletten yardım alabilmek için eşini boşamak isteyenler var!”
Ve, sayın Müdür Bozkurt ekliyor:
“- Yapılan başvurular iyi incelemek durumundayız. Çünkü devletten yardım alabilmek için eşini boşamak isteyenlerin sayısı 200’den fazla…”
Malatya Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, geçen yıl, 5 bin 877 aileye 4 milyon TL nakit yardım, 5 bin 983 aileye 12 bin 381 çocuğa toplamda 4.5 milyon ödeme, Malatya genelinde 19 bin 500 aileye, sadece merkezde 12 bin 500 aileye, aile başı 1 ton olmak üzere toplam 19 bin 500 ton kömür dağıtılmasının karşılığı olarak 6 milyon 825 bin TL harcamıştır.
Hani siyasetçilerimizin sık sık dillendirdiği bir söz var; balık tutmayı öğretmek… Vakıf bunun için de 46 proje kapsamında, bin 465 kişiyi yararlandırmış ve 1.3 milyon TL proje desteği sağlanmıştır. 740 bin nüfuslu Malatya’da ne yazık ki 25 bin aile sosyal güvenceden yoksun olarak devletin desteğine muhtaçtır.
Ne yazık ki balık tutmaya değil hazır balığı yemeye alıştırılan insanlarımız artık fakirliği de bir iş kolu haline getirmiş bulunuyor. Yıllar önce “Bana yardımı komşuma verin” diyen bir hanımefendi, diğer yanda devletten yardım almak için eşini boşamak isteyen 200’e yakın kişi… Ürpermemek elde değil!
Ve ey hükümet ricali, övündüğünüz sosyal yardımlar böyle mi olmalı?
***
İlgili olsa da olmasa da çok hoşuma giden bir çift lakırdı ile yorumu size bırakalım:
- Tahterevallinin diğer ucuna oturarak sayemde yükselen insanlar, canım sıkıldığında kalkabileceğimin farkındasınız değil mi?