Allah Tealâ şöyle buyurmaktadır: “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir Gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrâil o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir,97/1-5)
Kadir gecesi, gecelerin en feyizlisi, en bereketlisidir. Kadir gecesinde yapılan ibadetler, içinde kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetlerden daha hayırlıdır. Bin ay deyip özellikle ay ile ifade edilmesinin bazı sebepleri var:
Hz. Peygamber (sav) bir gün İsrail oğullarından dört kişinin seksen sene Allah’a ibadet edip, göz açıp kapayacak kadar bir zaman bile günah işlemediklerini anlatmış, (Eyyub’u, Zekeriyya’yı, Hazkil b. Acuz’u Yuşa b. Nûn’u zikretmişti.) Ashâb-ı kiram buna hayret ettiler. Bunun üzerine Cebrail (as) gelip:
“Ey Muhammed! Ümmetin o birkaç kişinin seksen sene ibadetinden hayrete düştüler. Allah Teâlâ sana ondan daha hayırlısını indirmiştir” diye Kadr suresini okudu da , “İşte bu senin ve ümmetinin hayran kalışınızdan daha hayırlıdır.” Dedi. Rasulullah da sevindi. (H.D.K.dili, C;9,sh:341)
Bu gecenin fazîletini anlatmak üzere peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:”İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolunur” (Buhârî, fadlu Leylet’il- kadr,3)
Sezai Karakoç şöyle diyor:
“Kadir gecesi , inanan ve sevabını sadece Allah’tan bekleyenler için Allah’tan bir bağıştır. Peygamber (sav)’ den bir armağandır. Kur’andan bir nefes, sahabeden bir sestir. Şehitlerden bir hatıra, âlimlerden bir ilimdir. Kadir gecesini bulmak için kadr u kıymetini bilen bir gönül çöllere düşmek gerekseydi düşerdi. Kutuplarda buzların altında kalıp almak gerekseydi alırdı. Fakat o kendi geliyor. En saf ve en temiz bir merhamet gibi kendi geliyor. Onu bulmak için arınmış bir kalple aramak kâfidir.”
Kadir gecesini anlamanın, ihya etmenin, değerlendirmenin yolu, Kur’an-ı Kerimi ojumak, anlamak ve yaşamaktan geçer.
Kur’an-ı kerimi hakkıyla okuyanlar; O’nun mesajının aydınlık, hoşgörü, kardeşlik, sevgi, uzlaşma, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma olduğunu göreceklerdir. O’nu anlayanlar, Yüce kitabımızın, dargınlık ve kırgınlıkları yok ettiğine; kin ve nefretin yerini sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve kardeşliğe bıraktığına; dul ve yetimlerin, kimsesiz ve gariplerin, fakir ve muhtaçların yüzünü güldürmek gibi insanî ve İslâmî bütün değerler silsilesine hâiz olduğuna şahit olacaklardır.
Kadir gecesinin faziletini Peygamber efendimizden dinleyen Hz. Âişe validemiz: ” Ya Rasulallah! O geceye rastlarsam ne yapayım?” diye sorduğunda Kâinatın efendisi : “Allah’ım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua et buyurdu. Biz de aynı duayı bol bol tekrar edelim. “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi affet“
Bu vesile ile, Malatyalı kardeşlerimizin, aziz milletimizin, İslâm âleminin Kadir Gecesini tebrik ediyor, insanlığın barış ve huzuruna, başta Suriye ve Mısır olmak üzere İslâm dünyasında akan kan ve göz yaşının dinmesine vesîle olmasını Yüce Allah’tan temenni ve diliyorum.