Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, Onursal Başkanı olduğu 2. Uluslararası Malatya Film Festivali resmi web sayfasında yayınladığı mesajda, "Kentler, insana ait yaratım yeteneğinin maddi ve kültürel sonuçlarının yoğunlaştığı yerlerdir. Yeryüzündeki varlığını pekiştirmek için bir araya gelen insan, medeniyeti kentlerde yaratmıştır." dedi.
Vali Saran'ın mesajı şöyle devam etmekte;Malatya, dünyada medeniyetin doğum sancılarının çekildiği yerlerden birisi olarak, insanlık tarihinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Ömrünü Aslantepe höyüğünde süren kazı çalışmalarına adamış bulunan İtalyan arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane’ye göre “Bilinenin aksine ilk medeniyet, sadece Mezopotamya’da değil, Mezopotamya ile beraber Anadolu’da, (Orduzu) Aslantepe’de kurulmuştur.” M.Ö. 3.500’lü yıllara uzanan tarihi ile Anadolu’daki ilk kent devletinin kurulduğu bu topraklar; bereketi, su kaynakları, iklimi ve coğrafik konumu ile ilk yerleşimcileri nasıl kendine çekmiş ve bağrında medeniyeti yeşertmiş ise, binlerce yıl sonra bu gün bağrında barındırdıklarını hala eşsiz bir sevgi ile kendisine bağlamaktadır. Bu topraklar binlerce yıl önce olduğu gibi bu gün de bölgesinde hâlâ dikkatleri üzerine çeken bir cazibe merkezi durumundadır.
İlimizin köklü kültürel geçmişi, tarihsel süreç içerisinde, her dönemin üstün beşeri kazanımlarını özümseyerek ve bu kazanımları zenginleştirerek günümüze ulaşmıştır. Bu gün Malatya’nın kültürel dokusunun her noktasında bu zengin geçmişin tortusal birikiminin izlerini görmek mümkündür. Cumhuriyetin kurulmasıyla hızlı bir ekonomik ve sosyal dönüşüm yaşamaya başlayan ilimiz, ülkemizin 1980’li yıllara damgasını vuran dünyaya açılma ve dünyayla uyum sağlama dönemine, bağrından çıkardığı değerlerle hem katkı yapmış hem de bu dönemin tüm ileri kazanımlarını özümsemiştir. Dünyayı tanıma ve ona uyum sağlama konularında sahip olduğu istek ve arzusuyla ilimiz, ülkemizin 2000’li yıllarına damgasını vuran öz değerleriyle çağdaş dünyada yerini alma atılım hamlesinden aldığı güçle çağdaş dünyada saygın bir yer edinme hedefine emin adımlarla ilerleyişini sürdürmektedir.
Malatya bu gün ekonomisini, mukayeseli üstünlüklerini koruyarak sanayi, tarım, hizmet ve turizm sektörlerinde, dünyayla uyum içerisinde, dengeli yapıya kavuşturma çabası içerisindedir. Bu çaba kültürel yaşamda da kendini göstermekte, geçmişten gelen köklü kültürel birikimini çağdaş dünyaya tanıtma ve çağdaş dünyanın kültürel kazanımlarını özümseme gayret ve çabası kentimizin her köşesinde görülebilmektedir. İlimizin dünyayı tanıma ve dünyaya kendini tanıtma konusundaki bu istek ve dinamizmi, onu bölgesinde her zaman bir adım önde olmaya zorlamaktadır.
Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen 1. Malatya Uluslararası Film Festivali bu dinamizm ve potansiyelin adeta zorunlu kıldığı bir adımdı. Festival süresince kentimizde yakalanan yüksek katılım, ilgi ve alaka atılan bu ilk adımın sağlam ve bir o kadar da yerinde bir adım olduğunu ortaya koymuştur. Ülkemizden ve dünyadan sinemanın seçkin örneklerinin gösterimi, uygulama atölyeleri, söyleşiler ve toplantılarla süren festivalin, ilimizin her köşesinde her sokağında ve her evinde sinema ve sanata dair yansımalar yarattığı ve gündemi belirlediğini görmek Malatya Uluslararası Film Festivalinin ilimiz ve ülkemiz kültür-sanat yaşamında artık kalıcı bir yer edindiğini göstermiştir.
Bu yıl 18-24 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan II. Malatya Uluslararası Film Festivali yine ülkemizden ve dünyadan birçok yeni film ve sanatçıyla halkımızı buluşturacaktır. Festivale katılacak filmler, festival boyunca ünlü sanatçıların sinemaseverlerle buluşmaları, ustaların düzenleyecekleri atölye çalışmaları ile daha da zengin bir içeriğe kavuşan II. Malatya Uluslararası Film Festivali daha önce olduğu gibi ilimizi uluslararası kültür sanat dünyasına taşıyan bir köprü olacaktır. Festival boyunca sinemaseverler –özellikle gençler- dolu dolu bir festival haftası yaşayacak; ücretsiz sinema kurslarıyla, film yapım süreçlerini sektörün önde gelen isimlerinden öğrenecek, senaryo, oyunculuk, film çekimi, ses ve kurgu gibi alanlarda yapılacak atölyelerde bilgilerini derinleştireceklerdir.
Sanatın, insanoğlunun sadece tek bir yaşama mahkûmiyetinden kaçışın biricik mecrası olduğu gerçeğinden hareketle, herkesi, farklı duyum ve hissedişleri cömertçe önümüze sererek hayatımızı çoksayan ve duyumsayışımızı zenginleştiren sanatın bu dalının ilimizde yaşanacak coşkusuna katılmaya davet ediyorum.
II. Malatya Uluslararası Film Festivalinde buluşmak dileğimle…