Malatya’da 15 saat yağan kar, hayatı 3 gündür çekilmez etti.
İlk gün 150’nin üzerinde köy yolu kapandı, Malatya merkezde İnönü Caddesi hariç hemen, hemen tüm caddeler haliyle ara sokaklar buzdan geçilmez oldu. Yaya kaldırımlarından bahsetmek istemiyorum varın Siz düşünün.
Bazı yetkililer hava durumu raporlarından bihaber oldukları için “ansızın yağan kar” cümleleri kurarken bile inandırıcı olamadılar.
Neyse Allah yıllardır olduğu gibi bu kar yağışı sonrası da Bizi sahipsiz bırakmadı, varlığını hissettirdi ve güneş gören bölgelerde buzlar eridi.
Ne de olsa her şeyimiz Allah’a emanet.
Şimdi gelelim asıl soğuması gerektiği halde altına atılan odunlarla bir türlü soğumayan soğutulmayan gündemimize; “Radar Sistemi”ne.
Radar sistemi öncesine yani NATO’nun kuruluşuna bir bakalım:
-Kuzey Atlantik İttifakı'nın (NATO) kuruluşuna ilişkin antlaşma, 12 ülkenin katılımıyla 4 Nisan 1949'da Washington'da imzalandı.
-Türkiye ve Yunanistan'ın NATO'ya katılımına ilişkin Kuzey Atlantik Antlaşması Protokolü, 22 Ekim 1951'de Londra'da imzalandı. Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması'nı 18 Şubat 1952'de onaylayarak (5886 sayılı yasa) NATO'ya üye oldu. Yunanistan da aynı tarihte Antlaşma'yı onayladı.
Evet, Türkiye’nin NATO’ya giriş tarihi 1951-1952 yılları O dönem Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı vardı.
1952 yılından sonra nice Üs’ler kuruldu nice radarlar yerleştirildi…
Bugün yani yıl 2011, 1951 yılında yapılan anlaşmalar gereği NATO Malatya’da Radar kurma hakkını elinde bulunduruyor.
Bu hak için görüşmeler tam bir yıl önce yapıldı ve CHP muhalefet partisi olarak sus pus kaldı. Sus pus kalmasının yegane sebebi CHP’nin şimdi olduğu gibi o zamanda kaynar kazan misali fokurdamasıydı.
2011 yılı oldu, Biz radara karşıyız demeye başladı.
Neden acaba?
Kürecik mi CHP için önemli yoksa gündemde kalması mı gerekiyor…
NATO karşıtlarına sözüm yok, bende Yurdumun içinde ne Amerikalı istiyorum, ne İtalyan nede Alman.
Ama içimizdeler zaten bunlar.
Dedim ya adamları içimize sokma kararı 1950’li yıllarda alınmış.
Sadece Kürecik’temi olacaklar?
Tabii ki hayır.
İnanın CHP tümden NATO’ya hayır dese eylemleri şahsım olarak desteklerim.
Gelişen ve değişen siyasi platformda düşmanlarımız hala değişmedi ve Biz ülke olarak NATO’da olmak zorundayız, şimdilik.
Lafazanlığa ve her Radar konusu gündeme geldiğinde “Kahramanlığa” soyunmaya gerek yok. Ülke çıkarlarını göz ardı edip, bazı çıkarlarımız için kalemşorluğa hele hiç gerek yok.
Haddimizi bilmemiz gerek…
Yüreği yeten varsa NATO’YA HAYIR desin, RADAR’A HAYIR demek hayra alamet olmaz.