Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
04:33 Çad Devlet Başkanlığı Sarayı’nı hedef alan saldırının bilançosu netleşti: “...03:29 Kaldırımdan 10 metre aşağıdaki toprak zemine düşen kadın yaralandı03:18 ABD ordusu: “Yemen’de Husilere ait yeraltı silah depolarını vurduk”02:42 Küçükçekmece’de motosikletli gence silahlı saldırı: 1 ağır yaralı02:30 Genç esnaf, hayvan damında ölü halde bulundu02:00 Çad’da Devlet Başkanlığı Sarayı’na yapılan saldırı önlendi01:10 “Dur” ihtarına uymadı, yakalanacağını anlayınca arkadaşını ve aracını bırak...01:04 Sosyal Sigortalar Kanunu değişikliği kabul edildi ve yasalaştı00:49 Belediye Başkanları STK temsilcileriyle bir araya geldi: “İlçenin mevcut so...00:45 Edirne’de "Gece Kartalları" ıssız sokakların sesi oluyor00:38 Çağdaş Atan: "Bizim için pazar günü daha zor"00:29 Yaşlı adamın sobayı tutuşturmak için kullandığı jel yangın çıkardı00:25 Okan Buruk: "Hafta sonu daha hazır olarak çıkacağız"00:24 Ağrı’da huzur ve güven uygulaması: Kaçak botox malzemesi ele geçirildi, 53...00:20 Ağrı’da aile hekimleri artık INR, röntgen ve mamografi gibi tetkikler istey...00:10 Kütahya’da silahlı kavgada iki genç yaralandı00:05 Mesut Altan: "Maalesef gündemimiz yine hakem oldu"23:58 Ordu’da trafik kazası: 3 yaralı23:47 Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde görevli doktor kalbine yenildi23:43 Basketbol Şampiyonlar Ligi: Manisa Basket: 87 - Niners Chemnitz: 86
Yaşam 08 Ocak 2025 - 10:43 Yorum: 0

İzmir İnciraltı sahilini deniz marulu sardı

İzmir’de İnciraltı sahili kıyılarında deniz marulunun artışa geçtiği görüldü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Deniz marulu, körfezin doygunluğa eriştiğ...

İzmir İnciraltı sahilini deniz marulu sardı

İzmir’de İnciraltı sahili kıyılarında deniz marulunun artışa geçtiği görüldü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Deniz marulu, körfezin doygunluğa eriştiğinin bir göstergesidir. ‘Arıtmaları çalıştırın. Yoksa yeniden eski günlere döneceğiz’ diye defalarca uyardık. Şu anda bütün zamanların en kötü halini yaşıyoruz” dedi.
İzmir’in Körfezi’nde sıklıkla ortaya çıkan ve halk arasında ‘deniz marulu’ olarak da bilinen algler yeniden artış gösterdi. Daha önce defalarca Bostanlı ve Karşıyaka kıyılarında da görülen deniz marulu, yüzlerce çeşit canlı türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Dalyanı’nın bir noktasında deniz yüzeyini kapladı.

“Bütün zamanların en kötü halini yaşıyoruz”
TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz marullarının ortaya çıkmasının normal bir durum olmadığını belirtti. Deniz marulunun, körfezin doygunluğa eriştiğinin bir göstergesi olduğuna değinen Prof. Dr. Yaşar, “2012’den sonra biz bunları görmeye başladık. 2002 yılında bütün İzmir Körfezi, büyük kanal projesinden sonra bütün arıtmalar çalışmaya başladı. Körfezimiz masmaviydi. ‘Arıtmaları çalıştırın. Yoksa yeniden eski günlere döneceğiz’ diye defalarca uyardık. Şu anda bütün zamanların en kötü halini yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Arıtma çalıştırıldıktan 1 yıl sonra deniz masmavi olur”
Özellikle 2020’den sonra deniz marullarının artık her an görür olmaya başlandığına dikkat çeken Yaşar, “Önceden yalnızca bahar aylarında görüyorduk ama sonradan yılın 12 ayında, biraz hava sıcaklığı arttığı anda görmeye başladık. Kirlilik için ‘Küresel ısınma’ denildi ama hiç ilgisi yok. Isınma bunları tetikler ama eğer ortamda kirlilik yoksa, hiçbir şey olmaz. Deniz masmavi olur. Belediye 20-30 tane çevre mühendisi istihdam edecek. 7/24 bütün fabrikalardan su örneği alacak. Çatışmalar var. Bunlar anlamsız çatışmalar. Yapılacak tek bir konu var. Arıtmalar çalıştırıldıktan 1 yıl sonra deniz masmavi olur. Hiçbir sorunumuz da kalmaz” açıklamalarına yer verdi.

“Kirlilik en çok ekonomik olarak İzmir’i vuruyor”
Dünyada İzmir gibi bir kentin olmadığını ve kuş cenneti, jeotermali ile körfezin çok zengin olduğunu anlatan Prof. Dr. Yaşar, şunları kaydetti:
“İzmir İç Körfezi, bütün Akdeniz’in balıkçılık açısından en değerli körfezidir. Akdeniz’de böyle bir körfez yok. Bizim bunları ekonomik olarak potansiyele çevirebilmemiz için önce kirlilikten kurtarmamız gerekiyor. Ama önce temizlenmesi gerekir. Kirlilik en çok ekonomik olarak İzmir’i vuruyor.”

“Bir şey yapılmazsa balık ölümlerini görebiliriz”
Sıcaklığın her zaman için çok güzel bir avantaj olduğuna dikkat çeken Yaşar, ancak bu durumun denizlerde ciddi bir fitoplankton patlamasına neden olabileceğini de ifade etti. Sözlerini sürdüren Yaşar, şöyle konuştu:
“İlk etapta bu güzeldir. Ama çok aşırı nütrient olduğu için sıcaklıkla beraber müthiş bir patlama olur ve binlerce balık ölür. Bunlar aşırı besinden ölüyor. Eğer bir şey yapılmazsa bu yaz da balık ölümlerini görebiliriz.”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber