Daha dün diyebileceğimiz yakın zamana kadar 'internet haberciliği' diye bir bilgi kaynağı yokken söz konusu İnternet Haberciliği bugün hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Dünyaya ulaştırılan haberler, pek çok zorluk ve maddi sıkıntıları bu işi meslek olarak yapanlar açısından maddi sorunları da beraberinde getirmektedir. Gerçi hemen her şeyin faydasının yanında zararlı yanları da olabilmektedir. İnternet haberciliğini de bu bağlamda ele alıp değerlendirmek gerekir.
Malatya"da ulusal olarak da tabir ettiğimiz yüksek tirajlı gazetelerin Malatya" da ki satışı 3000 ile 3500 adet olarak değerlendirilirken, Malatya"ya has Yerel Gazetelerin günlük olanlarının toplam sayısı da 4 bin adeti geçmezken bugün Malatya"da, Malatya"yı internet Haberciliği ile tanıştıran Malatyahaber.com"un izlenme oranı günlük ortalama 30 ile 50 bin arasında değişiyor. Kendi sitemiz olduğu için Malatyaguncel.com"un izlenme oranını söylemek istemiyorum. Bunu takdirlerinize bırakıyorum.
Öncelikle internet haberciliğini faydalı yönlerinden bahsetmek gerekir. Zira doğru söylemek gerekirse faydalı yönleri zararlı olanlardan daha çoktur diyemeyiz.
İnternet haberciliği öncelikle dev bir arşivdir. Bir tuşa basarak yıllar öncesi haberleri, olayları, yazıları bilgileri önünüze getirebilirsiniz. Bu yönüyle zamanı öğüten bir araç olmasının yanında, zamandan tasarruf sağlayan bir araçtır da
Bu yolla yapılan haberler ve bilgiler saklanmakta ve geniş kitlelerle paylaşılmaktadır. Bütün mesele paylaşılan haberin, bilginin insanoğlunun faydasına mı, yoksa zararına mı olduğudur.
İnsanlarımız zamanlarının büyük bir çoğunluğunu internetin karşısında geçirmektedirler. Artık evlerde gazete okuma yok oldu gitti diyebiliriz. Evde baba haberleri izler, anne fal sayfasında sinema sayfasına, püf noktasından, yemek tarifine kadar hemen her bilgiye internetten ulaşır oldu.
İnternet haberciliğinin en önemli konumu araştırma yapacak olan insanlar için biçilmiş kaftandır. Binlerce sayfalık haber bir tuşa el değdirmenizle karşınıza çıkabilir.
İnternet ahberciliği yazılı kuralları olmayan bir platform olduğu için bugün ciddi meselelerle karşılaşılmaktadır. Hemen her önüne gelenin Haber sitesi açtığı ilimizde internet haberciliği kirlenmekle karşı karşıya!
Yetkililer bu duruma el atmadığı sürece de bu kirlilik çok kısa zamanda, ilimize olduğu kadar kurum ve kuruluşlarımıza da zarar verecek duruma gelecektir.
İnternet haberciliği adı altında yayın hayatında olan birçok site nereden ve kimler tarafından hazırlanıp yayınlandığı bilinmezken, kurum ve kuruluşlara olduğu kadar kişilerin özlük haklarına da saldırı yapmaya başlamış durumdalar.
Adları her ne olursa olsun İnternet haberciliği yapan kişi ve kuruluşların bir defa itibar görmesi için kime ve hangi kuruluşun sorumluluğunda olduğu belirtilmeli ve bu durum yetkililer tarafından sıkı denetlenmelidir.
İnternet Haberciliğinin, kopyala yapıştır sisteminden çok emek sarf edilerek yapılan haberlerin olması gereklidir diye düşünüyorum.
Nerden ve kimler tarafından yayınlandığı önemle ve dikkatlice izlenmesi gerekir ve buda tamamen Yetkili Kurumların vazifesidir. Nitekim inetnette olsa Haberci kimliği adı altında yayında bir çok site, bu durumda, Malatya"da yayın yaptığı tespit edilen haber siteleri Malatya Valiliği Basın Yayın Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı Basın Savcısı tarafından denetlenmelidir, aksi takdirde bu kirlilik önümüzde ki günlerde bir yerlerimize sıçrayacaktır.
Gerçi son zamanlarca bir kısım düzenlemeler yapılmaya çalışılsa da bu alanda alacağımız pek uzun bir yol bizi beklemektedir. Sanal ortamın kontrolü sanıldığı kadar kolay değildir. Kanuni düzenlemeler tek çözüm olamamaktadır. Gerçi belirlenen kurallara uymayan, kişisel hakları ihlal eden pek çok siteye ulaşım kanunen engellenmektedir. Televizyon karartmanın yanında bir de portal karartma tabiri girdi teknolojik literatürümüze.
İnternet haberciliğini demokrasi platformu olarak da nitelendirebiliriz. Çünkü herkes benimsediği görüşleri bu ortam içerisinde kitlelerle paylaşmaktadır. Yumruklar değil, fikirler konuşmaktadır. İnsanlar hayata daha geniş perspektiflerden bakabilmektedir.
İnternet haber kirliliği geleceğimizi ciddi bir biçimde tehdit etmektedir. Buna köklü ve kalıcı bir önlem alamazsak bir gün gelecek, kurum ve kuruluşlarımızın olduğu kadar kişisel haklarımızı dahi savunamaz hale geleceğiz.