Seyran Park
Yeşilyurt
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
04:52 Pendik’te iki katlı ev alev alev yandı03:36 Adana’da mobilya imalathanesi alevlere teslim oldu03:07 Pompalı tüfekli saldırganların evinden uyuşturucu ve silah çıktı02:44 Eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Eiland’tan savaş eleştirisi02:20 Jandarmayı görünce araçtan atladı, terör örgütü üyesi olduğu ortaya çıktı02:13 Fatih’te trajik olay: Karısı intihar etti, kendisi de intihara kalkıştı01:38 Muş’ta seyir halindeki otomobil yanarak kullanılamaz hale geldi01:26 İstanbul’da motosiklet sürücülerine yönelik denetim yapıldı01:10 Hizbullah’tan İsrail’in askeri istihbarat birimine füze saldırısı00:57 Yaralanan sürücüyü bıraktılar motosikleti kaçırdılar00:53 İkna çabası bir saat sürdü: İntihar etmek isteyen şahsı Emniyet Müdür Yardı...00:49 HAK-İŞ’ten Filistin dayanışması00:45 Otomobille çarpışarak motosikletten savrulan kasksız sürücü yaralandı00:38 Germencik’te minibüs ile çekici çarpıştı: 3 yaralı00:25 Bursa’da kaçak göçmenlere yer temin eden 2 şüpheli yakalandı00:23 Çanakkale Boğazı’ndan geçen kuru yük gemisi makine arızası yaptı00:21 Siverek’te yolun karşına geçen kadına çarparak ölümüne neden olan sürücü ka...00:08 A Milli Takım’da Ferdi Kadıoğlu’nun doğum günü kutlandı00:07 Samsun’da 2 bin 576 adet uyuşturucu hapla yakalanan kadın gözaltına alındı23:56 Ümit Milli Takımı, Letonya maçı hazırlıklarına başladı
Sahil Park
Ekonomi 22 Temmuz 2024 - 08:57 Yorum: 0

Yabancı gelin Türk kilimlerini dünyaya tanıtacak

Adana’nın Saimbeyli ilçesine 2001 yılında Moldova’dan gelin gelen Gülcan Tutar, devlet desteğiyle ürettikleri kilimleri dünya pazarına sunmak istiyorKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tanıştığı Saimbeylili Salim Tutar’a gönlünü kaptıran...

Yabancı gelin Türk kilimlerini dünyaya tanıtacak

Adana’nın Saimbeyli ilçesine 2001 yılında Moldova’dan gelin gelen Gülcan Tutar, devlet desteğiyle ürettikleri kilimleri dünya pazarına sunmak istiyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tanıştığı Saimbeylili Salim Tutar’a gönlünü kaptıran Moldovalı Gülcan Tutar evlenip ilçeye yerleşti. Evlenip ilçeye yerleştikten sonra kısa sürede yörenin gelenek ve görenekleri ile kültürünü de benimseyen Tutar, 40 yıllık Saimbeylili gibi kilim yapmaya başladı. Saimbeyli Halk Eğitim Kursunda öğrendiği ve ustası olduğu Saimbeyli kilimlerini şimdi ilçedeki kadınlarla birlikte üreterek ekonomiye kazandırmak için dünyaya tanıtmak istiyor.
Gülcan Tutar, "2001 yılında eşimle Kıbrıs’ta tanıştık ve Saimbeyli’ye gelin geldim. Moldova’da kadın doğum uzmanı olarak okuyordum ardından evlenerek Saimbeyli’ye geldim. Mahallemde bu seçimlerde muhtar adayı oldum ama kısmet değilmiş. Ben mahallemde kadınlar iş imkanı olsun istedim. Saimbeyli kilimi kadınlarımız için önemli bir gelir kaynağı olabilecek ve çok değerli bir ürün. Ben de kursa giderek kilim dokumasına öğrendim. Daha sonra usta öğretici oldum. O gün bugündür kilim dokuyorum. Hedefim kooperatifleşerek devletimizin desteği ile bu kilimi dünyaya tanıtmak. Hem ilçemizi hem de Türk motifi kilimlerimizi ekonomiye kadınlarımızla birlikte kazandırmak istiyoruz. İnanıyorum ki bu değerli kilimler devletimizin de desteği ile dünya pazarında geniş yer bulacak" diye konuştu.
Saimbeyli Kaymakamı Emre Açar ise, üretilen geleneksel Türk el sanatı kilimlerinin çok değerli olduğunu, devletin kadınların kalkınmasın da her zaman destek olduğunu kaydederek, "İlçe milli eğitim müdürlüğümüz bünyesinde bulunan halk eğitim merkezimizin Çatak Mahallesi’ndeki kilim kursundayız. Kilim çok ince işçilik isteyen bir sanat. Öğretmen ve öğrencilerimize emekleri için teşekkür ediyoruz. Sayın Valimiz de en üst seviyede destek vermektedir. Bunu inşallah ileride ulusal ve uluslararası pazarda Saimbeyli kilimlerinin yer alması için ilçemizdeki üretici kadınlarımıza devletimizin desteği daima olacaktır" dedi.
Moldovalı usta öğretici olan Gülcan Tutar’ın kızı Rümeysa Tutar (19), "Çocukluğumdan bu yana sanatın içindeyim. Hem ülkemizi hem Türk kültürü olan bu kilimlerimizi herkesin tanımasını isteriz" dedi.
Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal ise, "Daha önce birkaç çalışma yapıldı ama aslında Saimbeyli kilimi ata geleneği olan kilimler yıllar önce ilçemize değer katan bir el sanatı. Bizler de yerel yönetim desteği ile eski günlerine üretime kazandırmayı hedefliyoruz. Kadınlarımızın bu konuda destekçisi olmak için proje çalışmalarını sürdürüyoruz" dedi.
Saimbeyli ilçesinde halk eğitim bünyesinde usta öğretici olan Sariye Yenen ve Elif Tanrıkulu da kadınların kilim üretimin de tek yürek olduğunu kaydederek kilimlerin ekonomiye kazandırılması için dokuma tezgahlarında Saimbeyli’nin Mavi Kelebeği, doğası ve Türk motiflerinin işlendiğini kaydetti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri