Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
21:27 Samsun’da uyuşturucuyla yakalanan şahıs gözaltına alındı21:23 Trafik kazası geçiren Gamzenur’dan tedavisinin ardından teşekkür ziyareti21:10 Efeler jandarmasından ’sıcak nokta’ uygulaması21:10 Ayvalık’ta 11 düzensiz göçmen ve 1 insan kaçakçısı yakalandı20:57 Artvin’de kardan yolu kapanan köyde mahsur kalan hasta kurtarıldı20:55 Öldürülen imam tarafından taciz edildiği öne sürülen kız o anları anlattı20:36 Van’da 6 düzensiz göçmen yakalandı20:33 Benzin dökerek kendini yaktı, vatandaşlar yangın tüpüyle müdahale etti20:32 "Yenidoğan Çetesi" davasında tutuksuz sanıklar savunma yapıyor20:30 A Milli Futbol Takımı, dünya sıralamasında 2 basamak geriledi20:21 CHP Genel Başkanı Özel: “Meryem Ana Evi Otoparkı mücadelesinin arkasındayız...20:13 Lübnan ordusu: “İsrail düşmanı, Lübnan topraklarını hedef alarak anlaşmayı...20:10 Samet Karakoç: "Şampiyonluk yaşamak istiyorum"20:03 Aksaray’da yoğun sis görüş mesafesini 10 metreye düşürdü20:02 Samsun’da yangın: Evde mahsur kalanları itfaiye kurtardı19:59 Manisa’da peyzaj çalışmaları devam ediyor19:57 Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor: Uymayanlara ceza19:57 Nevzat Bahtiyar’ın Narin’in cansız bedenini taşıdığı araçta delil toplama g...19:56 THY "BIST Katılım Endeksi" çalışmalarını açıkladı19:43 CHP Genel Başkanı Özel: “Filistin’deki katliamın ve Ukrayna’daki savaşın du...
Pınar Holt

Virüsler Pozitif İnsanları Sevmezler!

03 Nisan 2020 - 18:57 Yorum: 14

Değerli Dostlar,

Bu yazımda sizlerle bir süredir bütün dünyanın savaş verdiği virus konusunun bir çoğumuz üzerinde yarattığı olumsuz duygular ve bunların davranışlarımıza yansımasıyla ilgili deneyimlediklerimden bahsetmek istiyorum. Konuya endişe ve kaygılarımızın nasıl oluşabildiğinden başlamak istiyorum.

Endişe ve kaygılarımızı zihnimizde aynı bir Holywood filminin senaryosu gibi, kendi ellerimizle yazarız. Örneğin, çocuğumuz ergenlik dönemine girmiştir ve bu dönemde kafası dağınıktır, ders notları düşmeye başlamıştır, aslında doğal bir süreç geçiriyordur ama ebeveyinin zihnimizdeki senarist hemen devreye girer ve yazmaya başlar. ‘Çocuk büyür, okumaz, ünüversiteyi yarım bırakır, meslek edinemez, iş bulamaz, kötü arkadaşlıklar, kötü alışkanlıklar’ gibi bir sürü senaryo oluşturmaya başlarız.

Ya da son günlerde yaşadığımız virus salgınından hepimizin endişe duyduğu ancak bazılarımızın yine belki de hiç gerçekleşmeyecek senaryolar ürettiği gibi. Örneğin, evde beraber yaşadığımız bireylerden bir tanesini ufak bir öksürük tuttu ya da yanımızda hapşırdı diyelim. Hemen zihnimizde ‘1-2-3 Kayıt!’ başlar. ‘Geçenlerde şirkete gitmiştim, orada bir kaç saat çalışmıştım, güvenlikle konuştum, kuryeden paket aldım, oradan markete gitmiştim. Alışveriş yaptım eve gelir gelmez ellerimi yıkamıştım ama! Ellerimi yıkamadan önce eşim poşetleri alırken belliki eli elime değdi, virüsü eve taşıdım, bir kaç gündür kuluçka evresindeydi bak şimdi belirtileri çıkmaya başladı!’ diye kendi kendimize konuşmaya başlarız, bununla da kalmaz filmin devamında, eşimizin bir kaç güne durumu daha da ağırlaşır sonra ambulans gelir, maskeli beyaz tulumlu adamlar eşimizi hastanaye götürür, test yapılır ve sonucunda virüsü kaptığı tespit edilir, karantinaya alınırız. Üstüne olmamış bir olayın üzüntüsünü çekeriz. İşte tüm bu senaryoları zihnimizde canlandırarak ve davranışlarımıza da yansıtarak hem kendimize hem çevremizdekilere dünyayı zindan edebiliriz.

Duygularımızı zihnimizde kontrol edebiliriz! Senaristi de, yönetmeni de biziz!

‘Peki bazılarımız tedbir alıp olayları gidişatına bırakırken, bazılarımız neden bu kadar panik olabiliyor?’ diyecek olursanız şöyle açıklamaya çalışayım. Yaşadığımız endişe ve kaygılarımızın sadece bir kısmı şimdi, şu ana aittir. Bu endişe ve kagıların bir kısmı ise; geçmişte yaşadığımız benzer olaylara diğer bir kısmı ise ‘aynı endişe verici durumu bir daha yaşar mıyım?’ kaygısıyla geleceğe aittir. Yine bir örnekle biraz daha açmaya çalışayım. Örneğin eşi tarafından aldatılmış bir birey, sadece aldatıldığını öğrendiği anın acısını çekmez. Daha önce de yaşadığı ya da çevresinde şahit olduğu benzeri bir durumla birlikte, gelecekte de tekrar aldatılırmıyım endişeni beraberinde hisedebilir. Bu da hem geçmişi hem anı, hem geleceği omuzlarımıza alarak, duygularımızı üç kat daha fazla hissetmemize sebep olabilir.

Neler yapabilirz?

Hamal kelimesini biliyorsunuz. Arapça’dan dilimize ‘haml’ sözcüğünden evrilmiş, aynı dilimizdeki gibi ‘yüklenip taşımak’ anlamına gelir. Öncelikle geçmiş ve gelecek kaygılarımızı sırtımızdaki küfeden atalım. ‘An’da kalmaya çalışalım, böylece kaygılarımızın büyük bir kısmından kurtulmuş olabiliriz.
 Zihnimizi kontrol edebilmek için iç konuşmalarımızı iyi dinleyip tespit etmemiz gerekebilir. Bunun için özellikle evde kaldığımız bu dönemde meditasyon, yoga yapabilir ya da ibadet edebiliriz.
Zihnimizde tespit ettiğimiz iç konuşmalarımız, korku ve kaygı kaynaklı ise onları ev içinde yapılabilecek çeşitli aktivitelerle durdurmaya çalışabiliriz. Ben bu süreçte yemek, temizlik yapıyorum, kitap okuyorum, notlar tutuyorum, onine eğitim alıyorum ve fırsat bulamayıpta izleyemediğim filmleri izliyorum.
Televizyon ve sosyal medya gibi mecralardan takip ettiğimiz virus haberleri zihnimize görüntü, ses, his olarak kayıt olabilir. Bu konu ile ilgili haber ve programları limitli, günde bir ya da iki saat izlemeye çabalayabiliriz.
Evde kaldığımız süre içinde hala bir şeyler üretebilir, birilerine yardım eli uzatabiliriz. Bu bizim pozitif kalmamıza ve kendimizi daha iyi hissetmemize vesile olabilir.
Doktorlar virüslere karşı bağışıklık sistemimizin güçlü olması gerektiğini bildiriyorlar. Bunun diğer bir yolu da hayata pozitif bakmaya çaba göstermekle olur. ‘Buhran zamanları insanın cevherini ortaya çıkarır. Bencil daha da bencil olur, iyi daha da iyi’ demiş Prof. Dr. Kemal Sayar.

İyi kalmaya çabalayalım!

Pozitif kalmaya çabalayalım!

Çünkü, virüsler pozitif insanları sevmezler!

Sevgiyle.

Pınar Holt

2020-03-04-08-39-12-898.jpg

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 14
Yorumcu
İhsan KALENDER 08 Mayıs 2020 - 19:58
İlginç yorumlar yapılıyor.En ilginci aşısı bulunacak olan virüsün aşı olacakları kısırlaştıracağı şeklinde..!..
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:50
Bekliyelim ve görelim..!..
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:49
Virüsün pek çok HİKMET_İ İLAHİ içerdiği kesin..
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:49
Avrupada EZAN sesini kısan batı, virüs nedeniyle Ezan'a izin vermiş gözüküyor..!..
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:47
Şimdiye kadar hep müslüman ve mazlumların katlini keyifle izleyen VAHŞİ BATI virüse düçar olunca birazcık sarssılmış gözüküyor..
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:45
Elbette bizler pozitiv olalım...Ancak virüs bizde pozitiv olmasın..!..
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:43
Bize düşen ödev tıp otoriterlerinin ve sağlık bakanlığının tavsiyelerine riayet etmektir.
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:40
Gerçekten de olay virüs şeklinde tahakku etti
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:37
Birçok müfessir bu hadisenin Çinlilerin dünyaya yayılmasını yorumlarken aslında böyle bir olay vuku bulmayıp bunun bir Mikroba işaret ettiğini beyan eden müfessirler de vardı..
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:35
Yecü-Mecüc'ün Çin'den zuhur edeceğini ve bütün dünyaya yayılacağını yazıyordu.
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:31
Çok yıllar önce okuduğum bir kitapta kıyamet alemetlerine dair bilgiler edinirken *Yecüc-mecüc* hadisesine rastlamıştım.
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:29
En emin yerin gerçekten evimiz olduğunu idrak ettik.
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:28
O kadar çok yorumlar yapılıyorki haddinden fazla..!..
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Nisan 2020 - 13:27
* Eşkiya dünya'ya hükümdar olmaz* demişler ya...Virüsün de egemenliği uzun sürmez..
YAZARIN DİĞER YAZILARI
casino siteleri