Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Hibe - Proje - Burs 16 Aralık 2011 - 11:13 Yorum: 0

Vanlı depremzedeler için 'kolay yanmayan' kıl çadır

UŞAK (A.A) - Uşak'ta çadır üretimi yapan firma, Van depreminin ardından kurulan meydana gelen çadır olaylarına karşı kolay yanmayan kıl çadır üretti.

Vanlı depremzedeler için 'kolay yanmayan' kıl çadır

Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Asya Çadır firması tarafından keçi kılı kullanılarak üretilen doğal kıl çadırların, doğal afetler sonrası, ''acil barınma'' ihtiyacının giderilmesinde, bez çadırlara göre daha güvenli ve sağlıklı bir çözüm olduğu iddia edildi.
Asya Çadır Yönetim Kurulu Başkanı Umut Karakaya gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır kıl çadır imalatı işiyle uğraştıklarını ve günlük 5 bin metrekare üretim kapasiteleri olduğunu belirtti.
Ürettikleri çadırların yüzde 90'ını özellikle başta Suudi Arabistan ve Ürdün olmak üzere Arap ülkelerine ihraç etiklerini dile getiren Karakaya, kıl çadırın, dış iklim koşullarını içeriye yansıtmadığı ve yağmur geçirmediği için çok kullanışlı olduğunu söyledi.
Karakaya, normalde yaptıkları kıl çadır üretiminde yüzde 70 oranında keçi kılı, yüzde 30 oranında da polyester ve pamuk kullandıklarını, ancak Van depreminin ardından meydana gelen çadır yangını olaylarına çözüm getirebilmek amacıyla yaptıkları çalışmayla keçi kılı oranını artırarak kolay yanmayan çadır ürettiklerini iddia etti.

-İki aylık çalışmanın ürünü-

Van depreminin ardından bölgede kurulan bez çadırlarda meydana gelen yangınların ardından araştırma geliştirme çalışmalarına başladıklarını, yanmayan kıl çadır üretmek için iki ay çaba harcadıklarını ifade eden Karakaya, şunları kaydetti:
''Van'da çadırlarda çıkan yangınlar ve meydana gelen ölümler bizi çok üzdü. Kardeşim Halil Karakaya ile uzun uzun düşündük. Keçi kılının yanmadığını biliyorduk, ancak bunu makinelerde dokurken içindeki katkı maddelerini nasıl azaltacağımızı çözemiyorduk. En sonunda değişik dokuma teknikleri ile yanmayan çadırı ürettik.
Çadır içinde kalan vatandaşlar elbet bazı ısınma araçlarını kullanacak.

Bu araçlar devrilse ya da köz sıçrasa bile ürettiğimiz kıl çadır, pamuk çadırlar gibi tutuşmuyor, en az 10-15 dakika ısı temasına dayanıyor, sonrasında meydana gelen yanma ise 15-20 santimetrekare alanla sınırlı oluyor. Çadırın tamamının yanması mümkün değil''
Karakaya, ürettikleri çadırların metrekare maliyetinin 10 lira olduğunu belirterek, bir doğal afet halinde konaklanmadan, sahra hastanesine kadar her boyutta çadır üretebilecek konumda olduklarını sözlerine ekledi.
 

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri