Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, 10-12 yıldır Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik aktif hariç siyaset izlediğini belirterek, 'Özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesi, Ahmet Davutoğlu hükümetinin kurulması ve Mevlüt Çavuşoğlu'nun dışişleri bakanı şekilde vazife almasının önümüzdeki çağda de ilişkilerimize daha derinlemesine yardım sağlayacağını düşünmekteyiz' dedi.
Çako, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görevinin, Makedonya ile Türkiye arasındaki siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerin büyüme göstermesine yardım sağlamak olduğunu söyledi.
Türk asılllı Makedonya yurttaşı olduğunu, Osmanlı döneminden Makedonya'ya göç eden ailenin çocuğu şekilde 1985'te Gostivar'da doğduğunu izah eden Çako, 'Ankara Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum. İnsan bazan proje yapar, bazan de kader insanı bir yere götürür. Benim de siyasete atılmam böyle oldu. Hayatta ayrıcalıklı şeyler düşünürken kendimi bu görevde buldum' diye konuştu.
Makedonya ile Türkiye içinde aşırı kökünden tarihsel birliktelikler bulunduğuna gösteren Çako, 'Bunu biraz ticari ve ekonomik bölgeye yansıtmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede Türkiye'ye çoklukla ziyaretlerimiz oluyor' ifadesini kullandı.
İki yurt arasındaki hariç ticaret hacminin 400-500 milyon dolar sıralarında olduğunu anlatım eden Çako, şöyle konuştu:
'Tabi bu, arzulanan rakam değil. Hedeflediğimiz rakam 1 milyar dolar seviyesine yükseltmek. Makedonya'da hatırı sayılır, mühim Türk şirketleri var. Daha ayrıcalıklı firma ve holdingleri de getirmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda turizm, yapım ve enerji konusunda oldukça çok açılımımız var. Düzenlediğimiz iş forumlarında yatırımcıları bu alanlara çağırma ediyoruz. Sadece Balkanlar'da değil, Güneydoğu Avrupa bölgesinde daha geniş coğrafyada Makedonya, hariç yatırımcılara maksimum koşulları vermektedir. Vergiler konusu için oldukça çok kolaylık ve ayrıcalık var. Serbest bölgelerimizde 10 yıllık vergi muafiyeti var. Buna aynı oldukça çok kolaylıklarımız var.'
Balkanlar'daki Osmanlı eserleri
Osmanlı'nın genişlerken, bilhassa batıya Balkanlar üstünden açıldığını, bu alanlarda oldukça çok yapıt bıraktığını dile getiren Çako, Türkler çekildikten sonra da eserlerin birçoğunun ayakta durduğunu, bazılarının ise eskimiş halde olduğunu aktardı.
Çako, tarihsel yapıt ve yapıların TİKA sebebi ile restore edildiğini, bu konuda önemli yardımlar gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, 'TİKA, oradaki eserleri korumak için aşırı mühim çaba sarf ediyor. Makedonya hükümeti şekilde da bu konu ile ilgili her çeşitli desteği veriyoruz' halinde konuştu.
Son 3 yıldır Makedonya'yı ziyaret eden turistlerin en çok Türkiye'den geldiğini vurgulayan Çako, bu sayının artacağını düşündüğünü söyledi.
'Türkiye'nin, Balkanlar'a yönelik aşırı aktif hariç politikası var'
'Son 10-12 yıldan buyana Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik aşırı aktif hariç politikası var' diyen Çako, 'Bunu yalnızca teorik anlamda değil, orada yaşayanlar şekilde fiilen de hissediyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesi, Ahmet Davutoğlu hükümetinin kurulması, Mevlüt Çavuşoğlu'nun dışişleri bakanı şekilde vazife almasının, önümüzde çağda de ilişkilerimize daha derinlemesine yardım sağlayacağını düşünmekteyiz' değerlendirmesinde bulundu.
Çako, Makedonya hükümetinde Türk asıllı bakan şekilde vazife almasının, hükümetinin Türklerin varlığını tamamen kabul ettiği manası taşıdığını belirterek, 'Özellikle Türk asıllı olduğumuz için Makedonya - Türkiye ilişkilerine katkı sağlamamız için seçildiğimizi söyleyebiliriz. Makedonya hükümetinde Türk asıllı bakan olmak aşırı derin, güzel bir duygu. Özellikle Türkiye ilişkilerinden mesul bakan olmak, büyük onur veriyor bana' görüşünü paylaştı.
Anadolu Ajansının, Balkanlar'da ve bölgede aşırı aktif olduğuna dikkati çeken Çako, 'Balkan koordinatörlüğü Bosna Hersek'te bulunuyor lakin Makedonya'da da temsilcileri var. Gittiğimiz her yerde ve ülkede sağ olsunlar, Anadolu Ajansından aşırı alaka görüyoruz. Geçenlerde Macaristan'daydık. Orada da Anadolu Ajansına mülakatımız oldu' ifadesini kullandı.