Amerikalı yetkililer, ABD öncülügündeki koalisyona Türkiye'nin katkılarının önemine işaret ederek, bu çabalarda Türkiye ile çalışacaklarını vurguladılar.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Dışişleri Bakanlığında müşterek matbuat toplantısı düzenledi.
Kirby, bir soru üzerine, Türkiye’ye giden ABD Savunma Bakanlığından ekibin, ABD Avrupa Komutanlığı ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından oluştuğunu ve Türkiye’deki temaslarını bugün tamamladıklarını ve arka dönmekte olduklarını bildirdi.
Ekibinin görüşmelerinin çok iyi geçtiğini belirten Kirby, Türkiye’nin koalisyona öteki katkılarını da ele aldıklarını anlatım etti. Kirby, görüşmenin sonuçlarına yönelik henüz İzah olmadığını söyleyen Kirby, “Türkiye’nin müttefikimiz olduğu ve bu çabalarda beraber çalışacağımız kuşku götürmez. Koalisyondaki öteki 60’dan çok ülkeyle yaptığımız gibi, Türkiye de katkılarının ne olacağına kendi karar vermeli, bunu kendileri açıklamalı. Onlar kararın karar vermesi gerekiyor, biz de buna saygı göstereceğiz ama görüşmeler olumluydu” dedi.
Kirby, bir soru üzerine, Türkiye ile tampon bölge konusunu konuşmaya arzulu olmaya devam edeceklerini ancak şu anda bu yönde aktif bir askeri planları bulunmadığını söyledi. Kirby, “Ancak bu, bu konuyu konuşmaya açık ve arzulu olmadığımız anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı.
Türkiye’den Kobani bağlamında askeri bir destek bekleyip beklemediklerine yönelik soru üstüne Kirby, “Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadeleye çok sayıda yönden destekçi olabileceğini her süre söyledik. Ne yapmak istedikleri ve yapacaklarına yönelik neleri izah etmek istediklerinin kararı Türklere bağlı. Koalisyon partnerlerimizle görüşmelerimize elimizde spesifik dilek listesiyle gitmiyoruz. Bu isteğe dayanan koalisyona müsait değil” dedi.
Kirby, Türkiye’nin koalisyona katkı yapacağını çok önceden belirttiğini hatırlatarak, Türkiye’nin koalisyonda rol aldığını ve coğrafyasının da onu rol üstlenmeye zorladığını dile getirdi. Kirby, “Koalisyona katılımlarının nasıl görüneceğini karakterize etmek ve karar eda etmek de onlara bağlı” değerlendirmesinde bulundu.
Görüşmeler devam ediyor
Psaki de Kobani bağlamında, “herkesin o bölgede Türk askerini istemeyebileceğini” söyledi.
İncirlik üssüne yönelik soru üstüne Psaki, Türkiye ile görüşmelerin sırf askeri bölgede olmadığını vurgulayarak, “Türkiye adımlar attı, 170 binden çok mülteciyi kabul etti. İnsani yardımlar sağlıyor. Bunlar önemli. Eğitim ve ekipman programına ev sahipliğini kabul ettiler. Dolayısıyla görüşmeler devam ediyor. Hatırlatmak isterim ki Türkiye, koalisyon içi çok yararlı ve üretken bulunan çok sayıda adımlar atıyor” diye konuştu.
Psaki, başka bir soru üzerine, eğitim ve ekipman programını anımsatarak, Suriyeli ılımlı muhaliflerin askeri kapasitelerini geliştirmeye ve artırmaya odaklandıklarını söyledi.
Bu konu için yapılması gereken çok şey olduğunu dile getiren Psaki, “Sonuçta sahada (Suriyeli muhaliflerden oluşan) bir kara gücü, birlik olacak. Eğer bunu yapabilirsek, Türkiye ve öteki çok sayıda ülkeyle siyasi çözüm noktasında tıpkı misyonu paylaşıyoruz. (Askeri güçlerini) artırmak masada bulunmalarına ve siyasal sürece doğru müzakere edebilmelerine katkı edecek” dedi.
Muhabir: Barışkan Ünal