İSTANBUL (AA) - Turkcell Superonline, Türkiye'nin 75 iline ulaşan, 30 bin kilometreyi aşkın fiber optik ağıyla, evlere kadar sunduğu 1000 Mbps fiber internetin hayata kattığı kolaylığı uygulamalı yaşatmak için ''Fiber İnternet Deneyim Odası'' hazırladı.
''Fiber İnternet Deneyim Odası'' ile ilgili bilgi veren Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Türkiye'de evlere kadar 1000 Mpbs fiber interneti götüren ilk ve tek operatörün Turkcell Superonline olduğunu söyledi.
Erkan, ''Turkcell Superonline olarak yıllar önce başlattığımız fiber optik yatırımlarımız bugün dünyanın önde gelen operatörlerine örnek teşkil ediyor. Hali hazırda veri iletiminde teknolojinin geldiği son nokta olarak tanımlanan 'fiber optik' üzerine önümüzdeki yıllarda da yeni bir teknolojinin gelmesi beklenmiyor'' dedi.
2008 yılından bu yana yaptıkları 1,5 milyar liralık yatırımla 1,133 milyon haneye 1000 Mbps fiber internet verebilecek 30 bin kilometrelik bir fiber ağ kurdukları bilgisini veren Erkan, dünyada pek çok gelişmiş ülkenin hayal bile edemediği bir hız olan 1000 Mbps interneti İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerin yanı sıra Kocaeli, Bursa, Adana, Gaziantep, Mersin, Samsun ve Antalya olmak üzere 10 ilde tüketicilerin evlerine kadar götürdüklerini söyledi.
Hizmet verdikleri bu illerdeki Turkcell Superonline Abone Merkez'lerinde de ''Fiber İnternet Deneyim Odası'' oluşturacaklarını ifade eden Erkan, böylece fiber interneti herkesin deneyimleyebileceğini, yaşamlarına katkılarını görebileceğini anlattı.
-''Türkiye'nin dünyada 1000 Mbps hızında interneti evlere kadar veren ilk 5 ülkeden biri olması gurur verici''-
Dünyada katma değerli hizmetlerin çoğalması, veriye daha hızlı ulaşma ihtiyacı ile kesintisiz ve kaliteli iletişim gereksinimlerinin artması sonucunda fiber internetin artık çok kısa bir zaman içinde günlük yaşamın önemli bir parçası olacağını vurgulayan Erkan, fiber optik yatırımı yapmayan ülkelerin ve şehirlerin, dünyanın dijital dönüşümü içerisinde kendilerine yer bulamayacaklarını ve dünyanın bu hızlı değişimine ayak uyduramayacaklarını ifade etti.
Turkcell Superonline'nın sunduğu saniyede 1000 Mb internet hızıyla saniyeler içinde onlarca müzik albümü indirmenin, gerçekçi hızlarda kesintisiz online oyunlar oynamanın, donma-kopma olmadan video izlemenin, görüntülü konuşma yapmanın artık hayal olmadığını belirten Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Fiber optik teknolojisi ve onun sağladığı 1000 Mbps hatta 10 bin Mbps internet hızları sayesinde, dünyada sadece bilgi akışı, içeriğe ulaşma gibi alanlarda değil günlük yaşamın hemen her alanında bir devrim yaşanacak. İnsanların iş yapış şekillerinden pazarlama yöntemlerine, eğlence anlayışlarından alışveriş tercihlerine kadar pek çok alanda yaşanacak bu değişim, bölgelerin ekonomilerine de doğrudan etki eder hale gelecek.
Bu nedenle, Turkcell Superonline olarak bizim yatırımlarımız sayesinde, Türkiye'nin dünyada 1000 Mbps hızında interneti evlere kadar veren ilk 5 ülkeden biri olması gurur verici. Bu ayrıcalıklı hizmeti tüm hanelere ulaştırmak için sabırsızlanıyoruz ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.''
-''Bundan sonra kimse film download etmeyecek''-
Telekomcuların bakırların sökülüp yerine fiberlerin konulduğunu söylediğini vurgulayan Erkan, kendilerinin işe bu öngörü ile başlamadıklarını ifade etti.
Uzak Doğu ülkelerinde Japonya, Güney Kore ve Hong Kong gibi ülkelerin çok büyük oranda fiber optiğe geçtiklerini aktaran Erkan, bu ülkelerin ortalama hızlarının 15-16 megabit civarında olduğunun altını çizdi.
Kendi şebekeleri için saniyede 100 bin Mb'lik bir sistem kurduklarını anlatan Erkan, bazı operatörlerin dünyada 400 bin Mb'i test ettiklerini dile getirdi.
Bundan sonra kimsenin film download etmeyeceğini vurgulayan Erkan, ''Bulut dediğimiz hadiseyle artık herşey internete konulacak ve oradan erişim sağlanacak'' dedi.
-Bireysel ve kurumsal müşterilere, basın mensuplarına, okul ve üniversitelere yönelik etkinlikler düzenlenecek-
Bu arada, Turkcell Superonline'ın Esentepe'de bulunan genel merkezinde kurulan ve özel olarak tasarlanan ''Fiber İnternet Deneyim Odası''nda Play Station, Xbox gibi oyun konsolları ile son teknoloji bilgisayarlar bulunuyor.
Saniyede 1000 Mb internetle film ve video içerikleri indirip, ''ışık hızında'' oyunlar oynanabilen deneyim odasında belirli zamanlarda Turkcell Superonline'ın bireysel ve kurumsal müşterilerine, basın mensuplarına, okul ve üniversitelere yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmesi planlanıyor.
-90 dakikalık HD bir film 3,5 dakikada yüklenebiliyor-
Saniyede 1000 Megabite kadar çıkabilen fiber internet altyapısıyla yüksek bant genişliği isteyen bir çok işlem, aynı anda çok kullanıcıyla gerçekleştirilebiliyor.
Böylece birden fazla kullanıcı ile yüksek hızlarda dosya indirme, online oyun oynama, upload, HD video stream etme gibi işlemler aynı anda sorunsuz yapılabiliyor.
1000 Mbps internet hızıyla; her biri 45 dakikalık 20 müzik albümünü sadece 1 saniyede, 90 dakikalık HD bir filmi ise yaklaşık 3,5 dakikada yüklenebiliyor. Ayrıca 1 GB'lik bir film de 8 saniyede indirilebiliyor.
-İnternet hızı yavaş olursa...-
Turkcell Superonline'ın paylaştığı bilgilere göre, fiber internet, teknolojisi ile dünyadaki bir çok şeyi etkiliyor. Örneğin; Google'da 10'da 4'ü oranında bir yavaşlık yaşanması Google'da 800 milyon daha az arama gerçekleşmesine neden oluyor.
Dünyadaki genişbant kullanıcıların yüzde 25'i, 4 saniyeden daha uzun sürede açılan siteleri terk ediyor.
Mobil internet kullanıcılarının yarısı, sayfa 10 saniyeden uzun sürede açılmazsa siteyi terk ediyor ve bunların yüzde 60'ı o siteye bir daha geri dönmüyor.
Mobil alışveriş yapan yüzde 79 oranındaki internet kullanıcıların yaklaşık yarısı, mobil cihazlarından istedikleri sayfa 3 saniye içerisinde yüklenmezse siteyi terk ediyor.
Eğer sitenin açılması sadece 1 saniye yavaşlarsa, günde yaklaşık 67 milyon dolarlık satış yapan Amazon'un yıllık kaybı 1,6 milyar dolar olabiliyor.
-Bugün dünyanın yüzde 33'ü internete bağlanıyor-
Öte yandan, 10 yılda internet kullanımında bir çok şey değişti.
Buna göre, 2002 yılında dünyada sadece 569 milyon internet kullanıcısı vardı ve bu rakam, dünyadaki toplam nüfusun yüzde 9,1'ini oluşturuyordu.
2012 yılında ise internet kullananların sayısı 2,27 milyara ulaştı. Bu, dünyanın yüzde 33'ünün internete bağlandığını gösteriyor.
10 yıl önce dünya genelinde tüketiciler günde ortalama 46 dakika internete bağlanıyordu. Bugün ise günde 4 saat internete bağlanılıyor.
Yine 2002 yılında dünya genelinde sadece 3 milyon web sitesi varken, bugün 555 milyon web sitesi bulunuyor.