Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Zeynep Sibel Algan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) bu yıl Senegal'de gerçekleştirdiği planların toplam maliyetinin 3 milyon doları bulduğunu bildirdi.
Algan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Senegallilerin Türkiye'yi daha çok çok tanımasının 2002 Dünya Kupası maçıyla başladığını söyledi. Türkiye'nin bölgede tanınmasında futbolun çok çok tesirli olduğuna değinen Algan, 'İki ülkenin birbirini tanımasına daha sonra da Musa Sow'un (Fenerbahçeli futbolcu) Türkiye'ye yerleşmesiyle yeniden bir alaka odağı oldu' ifadesini kullandı.
Algan, THY'nin uçuşlarının başlamasının da 2 memleket vatandaşlarının karşılıklı gidip gelişlerini çok etkilediğini dile getirdi. 'Gelenler ellerinde bavullarla geliyor, 'bavul ticareti' dediğimiz olgu da var' diyen Büyükelçi Algan, 'Mallarımızın kalitesini gördükçe ve Müslüman bir memleket olduğumuz için de daha çok çok alaka var. Genelde kültür birliğimiz bir sempati kaynağı. Öncelikle Müslüman bir ülkenin böyle bir gelişmesi çok çok ümit veren bir şey. Dolayısıyla Sengalliler'de çok kocaman bir sempati olduğunu söyleyebilirim' diye konuştu.
'TİKA'nın özelliği olduğunu düşünüyorum'
TİKA'nın bölgede çok güzel projelerinin olduğunu anlatım eden Büyükelçi Algan, Senegal'de de bir çok çok plan gerçekleştirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
'2014'de TİKA'nın Senegal'de gerçekleştirdiği planların toplam maliyeti 3 milyon doları bulmuş durumda. Mesela Fatick'te bir yetimhane yapıyorlar. Yetimhane bu ülkede kendi alanında ilk plan olacak. Bizdeki çocuk esirgeme kurumu benzeri garip çoçukları alıp yetiştiren bir kuruluş burada yok. TİKA, tıpkı örneği diğer yerde de tekrarlamayı düşünüyor. Öte yandan TİKA, bir üniversiteye medikososyal merkezi yapmış. Yine Pikine sahasında anne-çocuk sıhhat merkezi kurmuş ve bunlar % TİKA tarafından gerçekleştirilen yerler.'
TİKA'nın söz konusu projelerinin dışında oldukça çok küçük projesinin de olduğunu vurgulayan Büyükelçi Algan, 'Bazı kurumların taleplerine de yanıt vererek belki yüzlerce projesi var. TİKA'nın daha doğrusu Türkiye'nin kalkınma planlarına katkıda bulunması hususunda özelliği var. Bütün devletlerin kalkınma planlarına katkıda olan ajansları var ama oldukça çok memleket göze çarpan bir endüstrisi seçerken, bizim meslek tarzımız daha çok, ülkenin gereksinimleri doğrultusunda oluyor. Onun için biz çok çok daha muhtelif konulara eğilebiliyoruz. Bu bakımdan TİKA'nın özelliği olduğunu düşünüyorum' değerlendirmesinde bulundu.
'AA olaylara yeni bir bakış açısıyla bakacak'
Büyükelçi Algan, Anadolu Ajansının (AA) Senegal'de büro açmasının çok müspet olduğunu vurgulayarak, bunun önemli bir boşluğu dolduracağını anlatım etti.
'Anadolu Ajansı vakalara yeni bir bakış açısıyla bakacaktır, daha değişik bir yaklaşım çıkartabilecektir' diyen Algan, şunları kaydetti:
'Daha nesnel kimi haberlerin de çıkabileceğini düşünüyorum. Her halükarda bu bölgeden çok çok fazla haber çıkmıyordu. Afrika, tüm açılım politikamıza karşın henüz bilinmeyen bir kıta. AA'nın alanda ofis açmasıyla, türkiye adına o boşluğu doldurmak için yararlı bir vazife yapacağını düşünüyorum. İkincisi ise haber dağıtmaya başladığı süre değişik bir bakış açısını yansıtmak noktasında da yararlı bir iş olacağını düşünüyorum.'