Yerel seçimlerdeki gündem ilişkileri veri üzerinden değerlendirilecek

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle 2024 İstanbul Yerel Seçimleri ele alınarak farklı platformlardan çevrim içi paylaşılan bir milyondan fazla veri üzerinden karşılaştırmalı bir değerlendirmeye gidilecek....

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle 2024 İstanbul Yerel Seçimleri ele alınarak farklı platformlardan çevrim içi paylaşılan bir milyondan fazla veri üzerinden karşılaştırmalı bir değerlendirmeye gidilecek.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) İletişim Koordinatörlüğünden Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan’ın yürütücülüğünü yaptığı proje TÜBİTAK 1002 - Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Stanford Üniversitesinin yayınladığı “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer alan BARÜ Fen Fakültesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Yılmaz’ın danışmanlığını yaptığı projede Arş. Gör. Rumeysa Erdoğan ile Öğr. Gör. Burak Ceylan da çalışmalarıyla katkı sunacak.
“Türkiye’de Sosyal Medyanın Yükselişi: 2024 İstanbul Yerel Seçimlerinde X’in Ana Akım Medya Gündemiyle İlişkisi” başlıklı proje ile 31 Mart 2024 tarihinde yapılan seçimlere odaklanılacak. İstanbul’daki seçimler üzerine temellendirilecek çalışmada Türkiye’nin en çok ziyaret edilen çevrim içi haber kuruluşları ile favori sosyal medya platformları arasında yer alan X’teki veriler karşılaştırmalı olarak incelenecek. Yapay zekâ (AI) ve makine öğrenimi gibi ileri analitik işlemlerin kullanılacağı projede karar alma ve kamuoyu oluşturma süreçlerinde etkili bir araç olan ‘gündem belirleme’ ilişkilerine bakılacak.
Proje hakkında bilgiler veren Dr. Ceylan, olay ve olguları anlamlandırmada büyük veriye erişimin, veri yönetiminin ve sonrasında veriye dayalı kararlar almanın önemine değinerek “Özellikle koronavirüs salgın dönemiyle dijitalleşme sürecinin ve veri temelli stratejilerin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Her ne kadar veriye erişim bazı riskleri içerse de politika oluşturma sürecinde önemli bir araç olarak değeri her geçen gün artmaktadır. Siyasal iletişim çerçevesinde yapacağımız çalışmalar ile kullanacağımız teorinin işlevselliğini ortaya koyarak bilim dünyasına katkı sunmanın yanı sıra; politika yapıcılara da rehberlik edebilecek çıktılar sunmayı hedefliyoruz. Bu düşüncelerle her an yanımızda olan ve bizlere destek vererek daha iyiye ulaşmamız için teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
BARÜ’nün tüm bileşenleriyle birlikte ‘Üreten Üniversite’ anlayışına katkı sunmaya devam ettiğini ifade eden Rektör Uzun ise “Üniversite olarak farklı disiplinlerde yaptığımız çalışmalarla ülkemizin bilim ve teknoloji temelli kalkınmasına katkı sunuyoruz. Proje kültürünün tüm bileşenlerimiz için bir pratiğe dönüşmesi için yoğun çalışmalar yürütüyor, desteklenen projelerimizin sayısının her geçen gün artmasıyla birlikte gelecek adına daha motive oluyoruz. Bu doğrultuda sosyal bilimler alanında hayata geçirilecek projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca çalışmalarımızı yakından takip ederek bizlere destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve bilim temelli kalkınma anlayışıyla bizleri teşvik eden TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Teknoloji Haberleri

OEDAŞ çalışanlarını yapay zekalı geleceğe hazırlıyor
Akademide yapay zekânın rolü ‘Future of AI in Higher Education’da konuşuldu
ARİNKOM TTO, ÜSİMP Ulusal Patent Fuarına katıldı
Vazgeçilmez yemeklere bilimsel dokunuş: Patates, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemi araştırılacak
Başkan Akın, “Oyun oynayan değil, oyun kodlayan bir gençlik yetişecek”
SBTÜ’den çağ atlatacak buluş
Geliştirdikleri robotla yarışmaya katılacaklar
Bu da ‘Dijital Vatan’
Bilişimin kalbi bir kez daha Antalya’da atacak
Türkiye’nin dayanıklılık sertifikasına sahip ilk bilgisayarı satışa çıktı