Türkiye’nin en eski Ramazan bandosu Amasya’da: Tam 160 yıllık

Şehzadeler şehri Amasya’da 160 yıldır her Ramazan ayında kaleye çıkarak konser veren bando, Türkiye’nin en eski Ramazan bandosu olma özelliği taşıyor.Ramazan ayı boyunca tarihi Harşena Kalesi’nde konser veren Amasya Belediye Bandosu, 1...

Şehzadeler şehri Amasya’da 160 yıldır her Ramazan ayında kaleye çıkarak konser veren bando, Türkiye’nin en eski Ramazan bandosu olma özelliği taşıyor.
Ramazan ayı boyunca tarihi Harşena Kalesi’nde konser veren Amasya Belediye Bandosu, 160 yıllık köklü geleneği sürdürmenin gururunu yaşıyor. Üstü açık otobüsten çaldıkları şarkılar ve marşlarla kent merkezinden kaleye tırmanan bando takımı, gelen istek parçalara da konserde yer veriyor. Kahramanlık türkülerini ve popüler şarkıları seslendiren bando, Ramazan ayına coşku ve renk katıyor.

“Türkiye’de tekiz”
Kültürel mirası devam ettirdikleri için gururlu olduklarını belirten Bando Şefi Hakan Dinçer, “20 yıldır bu bandodayım. Rakibimiz yok. Türkiye’de tekiz. 160 yıllık en eski Ramazan bandosuyuz” dedi.

“Birlik ve beraberlik ruhunu aşılıyor”
Öte yandan Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından 1864 yılında iftar ve sahur vakitlerini kent sakinlerine duyurmak üzere kullanılmaya başlanan Ramazan topu, bu Ramazan’da Belediye Başkanı Çelik tarafından ateşlendi. Elektriğin olmadığı dönemlerde vatandaşlara iftar ve sahur vakitlerinin yaklaştığının bandoyla, vaktin dolduğunun ise top atışıyla duyurulduğunu anlatan Amasya Belediye Başkanı Bayram Çelik, “Bandomuz Ramazan heyecanına coşku katıyor. Birlik ve beraberlik ruhunu aşılıyor” diye konuştu.
İlk iftar topunun ateşlendiği programda bulunmaktan mutlu olduğunu ifade eden Amasya Valisi Yılmaz Doruk ise, “Ramazan ayının maddi, manevi manasına katkı sağlayan, güzelleştiren, coşku veren böyle gelenekleri yaşamaktan ben de ziyadesiyle mutluyum” şeklinde konuştu.
Ramazan’ın ilk iftarında asırlık geleneğin sürdürülmesi için bando takımı ile Harşena Kalesi’ne çıkılan programa AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, belediye başkan adayları ve protokol üyeleri de katıldı.

“Bu geleneğimiz yaşatılsın”
Bando şefini telefonla arayıp “Kilo kilo elmalar” adlı şarkıyı isteyen 68 yaşındaki Nurettin Karademir, çocukluğundan bu yana Ramazan aylarında bu bandonun eserlerini dinlediğini söyledi. Gülşen Özarı ise, “Bu geleneğimiz hiç bitmesin, tükenmesin, torunlarımız da görüp yaşatsın” ifadelerini kullandı.

Kültür Haberleri

Sungurlu’da coğrafi işaret potansiyeline sahip ürünler tespit edilecek
Gençlik Orkestrası ve Korosu seçmeleri tamamlandı
İstiklal mücadelesi ruhu Çankırı’da yaşatıldı
Başkan Aras İstanbul Turizm Fuarı’na katıldı
Nazilli’de ‘Eskiden Yeniye Kapıların Dönüşümü ve Aksesuarlar Sergisi’ açılıyor
Höyükteki 7 bin yıllık tarih, tez çalışmalarına ilham veriyor
2024 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Güney Koreli yazar Han Kang oldu
Padişahların ’Dualı gömlekleri’ Trabzonlular ile buluştu
Kardeş şehri Shönebeck’in gençleri Söke’de
2024 Nobel Edebiyat Ödülü’nü "tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan hayatının kırılganlığını gözler önüne seren yoğun şiirsel düzyazısı" ile Güney Koreli yazar Han Kang kazandı.