Trabzon’da Samuray Arıları, Kahverengi Kokarca ile mücadele etmek için bahçelere salındılar

Trabzon’da, son yıllarda Doğu Karadeniz’de fındık bahçelerinde görülen ve fındığın oluşumuna büyük oranda zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele sürüyor.Halyomorpha Halys yani halk arasında bilinen adıyla Kahverengi Kokarca zararl...

Trabzon’da, son yıllarda Doğu Karadeniz’de fındık bahçelerinde görülen ve fındığın oluşumuna büyük oranda zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele sürüyor.
Halyomorpha Halys yani halk arasında bilinen adıyla Kahverengi Kokarca zararlısı ile biyolojik mücadele çerçevesinde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarında üretilen Samuray Arıları (Trissolcus Japonicus) Trabzon’da belirlenen örnek bir fındık bahçesinde doğaya salındı.
Türk mühendislerinin çağa damga vurduğunu belirterek sözlerine başlayan Trabzon İl Tarım Müdürü İsa Kaplan, "Mukayese açısından söylüyorum ki İtalya’da 12 laboratuvar ve 8 enstitüde üretilebilen 120 bin samuray arısına karşılık bizim Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü’müz bir yılda 150 bin samuray arısını tek başına üretti. İlk salınımını 2023 yılında Artvin’de 26 bin adet olarak gerçekleştirdik. Bu yıl ise Türkiye genelinde 150 bin, ilimizde ise 10 bin adet samuray arısı salınımını gerçekleştireceğiz. Kahverengi kokarca ile en önemli mücadele biyolojik mücadeledir. Kahverengi kokarca yumurta kümesi içerisine samuray arısının yumurtaları bırakılıp, çıkan liflerin kahverengi kokarcanın yavru larvaları ile beslenip kahverengi kokarcanın çıkışını engellemekte ve kahverengi kokarcanın ile mücadelede en önemli silah olmaktadır. Bölgemizde samuray arısı bıraktığımız yerlerde en az 1 hafta zirai mücadele yapmamamız samuray arısının adaptasyonunu ve neslini koruma açısından oldukça önemlidir. İnşallah memleketimizin bu beladan kurtulması için hayırlara vesile olur" dedi.
Kaplan’ın konuşmasının ardından getirilen 6 tüp ve 366 adet samuray arısı gösterilen örnek fındık bahçesinde kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya salındı.

Yaşam Haberleri

Bakan Yardımcısı Gizligider: "5 yıl sonra kişi başına 975 metreküp su düşecek, bu su fakiri dediğimiz sınırın altı oluyor"
Bodrum’un arızalı içme suyu hatları yenilenmeye devam ediyor
Kardeş Kentler Caddesi’nde kazalara neden olan kurp düzeltiliyor
Esendere’de 826 metre uzunluğundaki duvar ile 2 köprü tamamlandı
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Bağcı: "Su stresi altında olan bir ülkede yaşıyoruz"
Jandarma ekiplerinden kıyı kontrol denetimi
İç Anadolu’nun Karadeniz’e açılan kapısında renk cümbüşü
Şehir hayatından sıkıldı Çemişgezek’e yerleşip milyonlarca solucanla organik gübre üretmeye başladı
Tunca Nehri ’hurdalığa’ dönüştü
Çemişgezek’in her mevsime dirençli kış kavunu tezgahlardaki yerini aldı