Topuk kanı taramasında daha hızlı tanı mümkün olacak

Genellikle doğumdan sonraki ilk hafta içinde bebeğin topuğundan küçük bir kan örneği alarak yapılan, bebeklerde nadir olarak görülen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan hastalıkları tespit etmeye yardımcı olan sağlık taramasında daha hızlı...

Genellikle doğumdan sonraki ilk hafta içinde bebeğin topuğundan küçük bir kan örneği alarak yapılan, bebeklerde nadir olarak görülen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan hastalıkları tespit etmeye yardımcı olan sağlık taramasında daha hızlı tanı mümkün olacak. Bartın Üniversitesi öğrencilerinden Javid Guluyev’in geliştirdiği hızlı tanı kiti projesi, bilim ve teknoloji festivalinde birinci oldu.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi öğrencisi Javid Guluyev’in yenidoğan bebeklerde topuk kanı taramasında kullanılacak hızlı tanı kiti projesi, 16 kategoride yarışmaların gerçekleştirildiği “Hitit Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Festivali”nde birinci oldu. Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi Javid Guluyev’in, “Yeni Doğanlarda Topuk Kanı Taramasında Fenilketonürinin CRISPR-Cas9 İle Hızlı Tanısı” başlıklı proje, festivalin “Üniversite Kategorisi”nde birincilik ödülü aldı.
Başarısı nedeniyle öğrenciyi tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Bilim ve teknoloji temelinde katma değeri yüksek ürün ve hizmetler geliştirmek istiyoruz. Proje kültürünün tüm bileşenlerimizce bir pratiğe dönüşmesi için yoğun çalışmalar yürütüyor, ödüllendirilen öğrenci projelerimizle gelecek adına daha motive oluyoruz. Bu noktada geliştirdiği projesiyle birinci olan öğrencimiz Javid Guluyev ile danışmanlığını yapan Dr. Öğr. Üyesi Rizvan İmamoğlu’nu tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu düşüncelerle nitelikli bireyler yetiştirme noktasındaki gayretleri için Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş ile akademik ve idari insan kaynağımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca bilim ve teknoloji temelli kalkınmamıza katkı sunmayı hedefleyen ve ‘Türkiye Yüzyılı’nda gençlerimize olan güvenin bir ifadesi olan bu etkinliği düzenleyen Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Ali Osman Öztürk ile emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Kalıtsal hastalıklar erkenden tespit edilecek
BARÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Rizvan İmamoğlu’nun danışmanlığında geliştirilen proje ile yenidoğan bebeklerde topuk kanı taramasından tespit edilen kalıtsal fenilketonüri hastalığının erken dönemde teşhisi hedefleniyor. Tedavi edilmediğinde gelişim geriliği oluşturabilen kalıtsal metabolik bir hastalık olan fenilketonürinin tespiti, CRISPR-Cas9 gen teknolojisi ile yapılabilecek. Genetik bileşene sahip birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilen CRISPR-Cas9 teknolojisi hızlı tanı kitine uyarlanarak hastalıkların doğumdan itibaren doğru, hızlı ve etkin bir şekilde teşhis edilmesi sağlanacak.

Sağlık Haberleri

Ekim ayında hangi balıklar yenir?
Tarım ve Orman Bakanlığının taklit veya tağşiş listesinde Iğdır’da iki firma yer aldı
Menteşe Yeniköy ve Kötekli’nin su sorununu çözüldü
Kalp pili kalbin ritminde oluşan anormalliği düzeltiyor
Bebek dostu hastanede Emzirme Haftası etkinliği
Geliştirdiği rubik küplerle engelli çocukların sosyal hayata katılımına destek sağlıyor
Muğla’da "Sağlık İçin Harekete Geç" yürüyüşüne yoğun katılım
FHGC ile özel hastane arasında indirim protokolü imzalandı
Emzirme Haftası etkinliklerle kutlandı
Op. Dr. Selveroğlu: "Normal doğumda bebekle duygusal bağ daha hızlı kurulur"