Suriye'de uçuşa yasak bölge uygun değil

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Suriye'de uçuşa yasak bölge konusunu Türkiye ile görüşmeye devam ettiklerini ancak bunun uygun olmadığını düşündüklerini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’a, gündelik matbuat toplantısında, Wall Street Journal’ın Türkiye ve ABD’nin Suriye konusundaki aralarındaki farklılıkları kapatmaya başladığına yönelik haberi soruldu.

ABD’nin Türkiye ile fazla aşırı yakın emek birlikteliği bulunduğunu ve Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu belirten Earnest, Türkiye’nin sınırında yaşananların çözülmesinde mühim çıkarı bulunduğunu anlatım etti.

Earnest, Türkiye'nin Suriye ile uzun sırını bulunduğunu ve sınırda çatışmalar görüldüğünü, gene sınırda mühim insani gereksinimlerin bulunduğunu kaydederek, bunların orada fazla aşırı korkunç insani kriz yarattığını kaydetti.

“Türk hükümetinin insani gereksinimleri karşılama noktasındaki mühim çabaları ve kaynakları takdir edilmeyi hak ediyor” diyen Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Spesifik şekilde uçuşa yasak bölge konusuna da gelince, oldukça çok kereler aleni belirttiğimiz gibi, Türklerle bu konuyu konuşmaya açık olmamıza karşın -bu çeşit konularda onların fikirlerine muhakkak paha veriyoruz- şu noktada spesifik uçuşa yasak bölge önerisinin, Suriye’deki durumun çözülmesi çabaları kapsamında tanımladığımız çıkarlara maksimum hizmet eden şey olduğunu düşünmüyoruz.  Dolayısıyla, bu görüşmeler sürüyor ve Türkiye’deki müttefiklerimizden gelen önerilere de açık olmaya devam edeceğiz ama şu evrede uçuşa yasak bölgenin ihtiyaca uygun olduğuna inanmıyoruz.” 

Wall Street Journal gazetesi, iki ülkeden yetkililere dayanarak, ABD ve Türkiye’nin, IŞİD’e karşı hava saldırılarında ABD ve koalisyon partnerlerinin Türkiye’deki hava üslerini kullanmasına izin verecek biçimde Suriye’deki birlikte askeri hedef noktasında aralarındaki farklılıkları azalttığını yazdı. Gazetede, anlaşmanın parçası şekilde da Türk ve ABD’li yetkililerin Suriye sınırının bir bölümünde dar bir korunmuş bölge oluşturmayı konuştuğunu belirtti.

Türkiye ile farklılıklarımız devam ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye ile Suriye sınırında uçuşa yasak bölge oluşturulması meselesi için bir müddettir mevcut bulunan görüşmelerin devam ettiğini ancak 'spesifik bir uygulamaya yönelik bir karara varmadıklarını' bildirdi. 

Wall Street Journal gazetesi, iki ülkeden yetkililere dayanarak, ABD ve Türkiye’nin, IŞİD’e karşı hava saldırılarında ABD ve koalisyon ortaklarının Türkiye’deki hava üslerini kullanmasına izin verecek biçimde Suriye’deki birlikte askeri hedef noktasında aralarındaki farklılıkları azalttığını yazdı. Gazetede, anlaşmanın parçası şekilde da Türk ve ABD’li yetkililerin Suriye sınırının bir bölümünde dar bir 'korunmuş bölge oluşturmayı' konuştuğunu belirtti.

Psaki’ye, gündelik matbuat toplantısında, gazetenin Suriye meselesi için ABD ile Türkiye’nin anlaşmaya yaklaştığı yönündeki bu haberi de soruldu.

Türk yetkililerle hudut güvenliğine dair birlikte kaygılar da dahil, birçok konuyu aktif biçimde görüştüklerini ve oldukça çok seçeneği gözden geçirdiklerini belirten Psaki, 'Ancak bu görüşmeler sürüyor ve şu anda duyurusunu yapacağımız bir şey yok' diye konuştu. 

Spesifik bir uygulamaya yönelik karar almış değiliz

Psaki, 'uçuşa yasak bölge kurulması benzeri konularda en azından prensipte anlaştığınızı teyit edemiyor musunuz”  sorusu üzerine, şunları kaydetti:

'Hayır. Daha uzun değilse dahi haftalardır Türkiye’nin kimi önerileri meselesi için süren görüşmeler bulunuyor. Dolayısıyla süreç boyunca, onları, önerileri meselesi için dinlemeye açık olduk, muhtelif fikirler ortaya koydular. Geçen hafta Başkan Yardımcısı (Joe Biden) ve General (John) Allen’de de bulunduğu gibi, üst seviye yetkililerimiz seyahatten döndükleri zaman, yönetimi bu konularda bilgilendiriyorlar. Ancak (Türkiye ile) farklılıklarımız devam ediyor. Spesifik bir uygulamaya yönelik bir karar almış değiliz. Sadece Türkiye ile istişareye devam ediyoruz.'

Psaki ve yönetimin başka yetkilileri, geçen haftalarda uçuşa yasak alana ilgili sorular geldiğinde, 'bunu uygulamayı şu anda değerlendirmediklerini' belirtiyorlardı.

Gazetecilerin, yönetimin görüşünün hala bu yönde mi bulunduğu yok ise uçuşa yasak alanı değerlendirmeye mi başladıklarına yönelik soruları üstüne Psaki, bu konuyu tartışmaya devam ettiklerini ve uçuşa yasak bölgenin herhangi bir şeklinin uygulanmasına yönelik bir karara varmadıklarını bildirdi. 

Uygulamaya hazırlandığımız bir teklif yok

Psaki, gazetecilerin 'kendisi daha evvela bu seçeneği yüzde yüz dışlarken, şimdi karara varmadıklarını belirtmesinin ne manaya geldiğini' sorması üzerine, haftalardır tartışılan bir konu ile ilgili bunun normal olduğunu lakin uygulamaya hazırlandıkları bir önerinin bulunmadığını söyledi.

Uçuşa yasak bölge ya da aynı yaklaşımlarla ilgili kaygılarının sürdüğünü ifade eden Psaki, fakat Türkiye’nin teklifini duymaya muhakkak açık olduklarını daha evvela de belirttiklerini dile getirdi.  Psaki, 'Şu anda uygulamaya hazırlandığımız ya da karar verdiğimiz bir şey yok' dedi.

Psaki, aynı sorular üstüne de daha evvela konuyla ilgili yaptıkları açıklamaların hala geçerli olduğunu kaydetti.

Muhabir: Barışkan Ünal

Kaynak: AA

Dünya Haberleri

Japonya'daki depremde can kaybı 30'a yükseldi