SpaceX, "Fram2" görevi kapsamında Dünya’nın kutup yörüngesine ilk insanlı uzay uçuşunu gerçekleştirdi. Kripto para milyarderi Chun Wang dahil 4 sivil astronotu taşıyan Dragon uzay aracı, Falcon-9 roketi ile başarılı bir şekilde fırlatıldı.
ABD’li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, Dünya’nın kutup yörüngesine yapılan ilk insanlı uzay uçuşunu "Fram2" görevi kapsamında gerçekleştirdi. Görev komutanı olan kripto para milyarderi Chun Wang ile Norveçli sinematograf Jannicke Mikkelsen, Avustralyalı kutup araştırmacısı Eric Philips ve Alman robotik araştırmacısı Rabea Rogge’nin içinde bulunduğu Dragon uzay aracını taşıyan Falcon-9 roketi yerel saat ile 21.46’da ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Falcon-9 roketinin yeniden kullanılabilirlik özelliğine sahip ilk aşama güçlendiricisi, fırlatmadan kısa süre sonra Atlas Okyanusu’nda bulunan "A Shortfall of Gravitas" adlı insansız platforma iniş yaptı.
22 deney gerçekleştirecekler
Astronotlar 3 ila 5 gün arasında sürmesi beklenen görev kapsamında 422 kilometre yüksekliğe ulaşacağı ve Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na defalarca hareket edeceği açıklandı. 60 ila 90 derece arasında bir eğime sahip yörüngede ilerleyecek ekibin, insanların daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) tam olarak gözlemleyemediği Kuzey ve Güney Kutup bölgelerini inceleme fırsatı bulacağı bildirildi. Astronotların, bu süre zarfında gelecekteki uzun süreli görevler için uzayda insan sağlığını ve performansını geliştirmeyi amaçlayan 22 deney gerçekleştireceği kaydedildi. Kesin bitiş tarihi henüz belli olmayan görevin, Güney California kıyılarında Pasifik Okyanusu’na yapılacak inişle son bulacağı aktarıldı.
Teknoloji Haberleri
Ağrı’dan 4 proje, TÜBİTAK Bölge Finali’nde ödül aldı
Oltu’da Bilim Şenliği: Miniklerden büyük projeler
Teknolojiye yenik düşen hesap makinesi demirbaştan düşürüldü
Laboratuvara alınan HBX-HGM71 antimikrobiyal etkisiyle şaşırttı: 10,6 milyar bakteriyi 7 dakikada yok etti
ESOGÜ Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği üyesi oldu
Azerbaycanlı öğrencilerin uydusu, yıl sonunda SpaceX roketiyle uzaya gönderilecek
Samsun’da öğrenciler tasarladıkları robotlarla yarıştı
Cittaslow Fikir Maratonu’nda gençlerin projeleri ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi’nden bilimsel araştırmalara güçlü destek
Genç girişimciler Teknokent’te hem öğreniyor hem üretiyor