Resmi olmayan sonuçlara göre, sandıkların tamamı sayıldı

Resmi olmayan sonuçlara göre, sandıkların tamamı sayıldı. Buna göre partilerin Mecliste kazandıkları sandalye sayıları şöyle:

Milletvekili seçiminin sonuçlanmasıyla partilerin parlamentoda kazandıkları sandalye sayısı da belirlendi. 
                        
                         
                           
                   
                       
                 
AK PARTİ: 326
CHP:      135
MHP:       53
BAĞIMSIZ:  36


2007'DEKİ SONUÇ

2007 yılında yapılan seçimlere göre AK Parti oylarını 46,6'dan yüzde 49,81'e çıkardı. CHP'nin oyları yüzde 20,9'dan yüzde 25,95'e yükseldi. MHP'nin 2007 seçimlerinde aldığı yüzde 14,3'lük oy oranı 12,99'a geriledi. Yüzde 5,2 olan bağımsızların aldıkları oy oranı ise 6,59'a çıktı.

2007 seçimlerinde partilerin sandalye dağılımı şöyle olmuştu:

AK PARTİ:    341
CHP:         112
(DSP destekli)
MHP:          70
Bağımsız      26
Boş:           1
(MHP'li vekil mazbatayı almadan yaşamını yitirdi)



MECLİS BAŞKANI SEÇİLECEK
Meclis, genel seçimlerinin ardından 24. Dönem'e kapılarını açacak. Geçmiş yıllardaki durum gözönünde bulundurulduğunda, yeni milletvekillerinin 24 Haziran Cuma günü andiçmesi bekleniyor. Yemin töreninden sonra, Meclis Başkanı seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Bu 5 günlük arada Meclis Başkanı adayları belirlenecek, daha sonraki 5 gün içinde de seçim yapılacak.

YENİ HÜKÜMETİN KURULMA SÜRECİ
Meclisin 25. Başkanı'nı seçmesinin ve TBMM Başkanlık Divanının oluşmasından sonra Meclis'te 61. Hükümet'in kuruluş ve güvenoyu süreci başlayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa gereği bir milletvekilini (teamüllere göre seçimde çoğunluğu sağlayan partinin liderini) Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. Hükümeti'ni kurmakla görevlendirecek. 
Yeni Bakanlar Kurulunun programı, hükümetin kuruluş tarihinden itibaren en geç 1 hafta sonra TBMM'de okunacak. Bunun üzerinden iki tam gün geçtikten sonra program üzerinde görüşme açılacak; görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güven oylaması yapılacak. Bu sürecin Temmuz ayının ilk haftasında  tamamlanması bekleniyor. 
Meclisin, hükümetin kurulmasından sonraki süreçte, Temmuz sonunda tatil kararı alarak 1 Ekim'de yeni yasama yılının başlaması bekleniyor.

TASARI VE TEKLİFLER YENİLENEBİLİYOR
Bir yasama döneminde sonuçlandırılamamış olan kanun tasarı ve teklifleri hükümsüz sayılıyor. Ancak, Hükümet veya TBMM üyeleri, bu tasarı veya teklifleri yenileyebiliyor.
Meclisteki dokunulmazlık dosyaları için ise seçimden sonra yeni bir süreç başlayacak. Yeniden Milletvekili seçilenlerin dosyaları TBMM anayasa Adalet Komisyona geri gönderilecek, seçilemeyenlerin dosyaları ise Başbakanlık aracılığıyla ilgili mahkemelere iletilecek.  

Yerel Seçim 2014 Haberleri