Murat Dağı’nda altın aramak isteyen şirketin bakanlığa açtığı davada karar çıktı

Kütahya’nın Gediz ilçesindeki Murat Dağı’nda altın aramak isteyen maden şirketinin ÇED raporunun iptalinin durdurulmasına yönelik açtığı davada karar açıklandı. Şirketin açtığı davanın reddine karar verilirken, mahkeme ayrıca davacıya 88 bi...

Kütahya’nın Gediz ilçesindeki Murat Dağı’nda altın aramak isteyen maden şirketinin ÇED raporunun iptalinin durdurulmasına yönelik açtığı davada karar açıklandı. Şirketin açtığı davanın reddine karar verilirken, mahkeme ayrıca davacıya 88 bin 546,60 TL’lik yargılama masraflarını ödetme kararı verdi.
Anadolu Export Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ’Yıldız Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artırımı ve Kırma Eleme Tesisi’ projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreciyle ilgili açılan dava sonuçlandı. Şirket, geçtiğimiz dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED raporunun reddedilmesi üzerine Bakanlığa karşı dava açmıştı. 9 Ekim tarihinde görülen duruşma sonrası mahkeme, projenin insan sağlığı, orman ve bitki varlığı, hayvanlar, hava, termal ve kış turizmi ile yeraltı ve yüzey su kaynakları ile tarım açısından önem arz eden riskler barındırdığı ve bunlara zarar vereceği, zararın en az düzeye çekilmesi için teknolojinin gerektirdiği bütün tedbirlerin alınmadığı, oluşabilecek zararların ulusal ve uluslararası kabul edilebilir değerlerin altında olmadığı anlaşıldığından, davalı bakanlık tarafından tesis edilen dava konusu 17/10/2023 tarih ve 7669750 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumsuz” kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaştı.
Açıklanan nedenler üzerine şirketin açtığı davanın reddine karar verilirken, mahkeme ayrıca davacıya 88 bin 546,60 TL’lik yargılama masraflarını ödetme kararı verdi.
Proje, Gedizlilerin ve çevre örgütlerinin uzun süredir tepki gösterdiği bir yatırım olarak dikkat çekiyordu.

Yaşam Haberleri

Ardahan’ın yüksek kesimlerine kar yağdı
Meteorolojiden zirai don uyarısı
Denizli’ye zirai don uyarısı
Düzce’nin yüksek kesimlerinde kar yağışı
Taksim’de aniden bastıran yağmur vatandaşlara zor anlar yaşattı
Çek-Türk İşbirliği Parkı açılıyor
Tunca Nehri’nde kuraklık: Çöplüğe döndü
Kastamonu’nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili olmaya başladı
Antalya’nın sabahı kış, öğleni yaz oldu, tatilciler neye uğradığını şaşırdı
Meteorolojiden zirai don uyarısı