MAN Türkiye yeni bir belediye otobüsü tasarııyor

ANKARA (A.A) - Bülent Karaaslan - MAN Türkiye A.Ş Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz, yeni bir belediye otobüsü tasarımı üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

MAN TÜRKİYE, YENİ BELEDİYE OTOBÜSÜ TASARLIYOR

-MAN TÜRKİYE A.Ş YÜRÜTME KURULU BAŞKANI YAVUZ: -''TASARIMINA BU YILIN NİSAN AYINDA BAŞLADIĞIMIZ BELEDİYE OTOBÜSÜ, 2013 YILINDA PİYASADA OLACAK''

-''BU ÜRÜN DAHA EKONOMİK BİR SEGMENT OLACAK, ALIM GÜCÜ DÜŞÜK BELEDİYELERE DE HİTAP EDEBİLECEK''

-''BU YIL OTOBÜS ÜRETİMİMİZİ GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 60 ARTIRACAĞIZ VE 1650 OTOBÜS ÜRETECEĞİZ''

-''2011 YILI SONUNDA 430 MİLYON AVRO CİRO HEDEFLİYORUZ'' 


Yeni belediye otobüsünü 2013 yılında piyasaya çıkarmayı planladıklarını belirten Yavuz, ''Bu ürün daha ekonomik bir segment olacak. Türkiye'deki alım gücü düşük belediyelere de hitap edebilecek'' dedi.
Yavuz, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, MAN Türkiye olarak geçen yıl 1060 otobüs ürettiklerini ve 302 milyon avro ciro elde ettiklerini söyledi. Bu yıl üretimi, geçen yıla göre yüzde 60 artıracaklarını ifade eden Yavuz, ''Ağustos ayı itibariyle bin 1100 otobüs ürettik. Yıl sonunda 1650 otobüs üretmiş olacağız. Yıl sonundaki ciro beklentimiz ise yaklaşık 430 milyon avro'' diye konuştu.
MAN Türkiye olarak ürettikleri otobüslerin yaklaşık yüzde 15'ini iç piyasaya, yüzde 85'ini de yurt dışına sattıklarını anlatan Yavuz, bu yıl yurt içindeki pazar paylarını yüzde 26'ya çıkardıklarını kaydetti. Almanya, Rusya, Fransa, İtalya, Avusturya, Hollanda ve İsviçre'nin önemli pazarları arasında bulunduğunu ifade eden Yavuz, küresel ekonomik durgunluk nedeniyle gelecek yıl Avrupa pazarında biraz daralma beklediklerini söyledi.
Yunanistan'ın da geçmişte MAN Türkiye'nin önemli müşterileri arasında bulunduğunu belirten Yavuz, şöyle konuştu:
''Bu ülkeye yılda 400 otobüs sattığımız dönemler oldu. Yunanistan'da yaşanan kriz nedeniyle geçen yıl bu ülkeye sadece 1 tane otobüs sattık. Bu yıl hiç satmıyoruz. Ama başka pazarlar toparlıyor kendisini. Örneğin Rusya ve Almanya'da pazar payımız arttı. Yani kaybettiğimiz yerlerin yanı sıra kazandığımız yerler oldu. Yeni pazarlardan ziyade içinde bulunduğumuz pazarlara daha çok ağırlık vermeyi düşünüyoruz. ''
Otobüs sektöründe, 'premium' olarak nitelendirilen lüks segment, standart segment ve ekonomi segment bulunduğunu anlatan Yavuz, MAN Türkiye'nin premium segmentinde otobüs ürettiğini belirtti. Artık standart segmente de otobüs üretmeye karar verdiklerini ifade eden Yavuz, ''Biz Ar-Ge merkezi de olduğumuz için bu yılın Nisan ayında standart segmentte otobüs tasarımına başladık. Bu, belediye otobüsü olacak ve 2013 yılında piyasaya girecek'' dedi.
Pazar paylarını artırmak için böyle bir ürün tasarladıklarını anlatan Yavuz, şu bilgileri verdi:
''Biz daha önce Ankara Büyükşehir Belediyesine otobüs satmıştık, ama bunlar ağır hizmet araçları sınıfında olan yüksek tabanlı belediye otobüsleriydi. Yeni tasarladığımız otobüsler alçak tabanlı olacak. Çünkü yolların kalitesi iyileştikçe artık ağır hizmet araçları segmentinden, iniş binişi daha kolay olan, engelliler ve yaşlılar için de uygun olan alçak tabanlı otobüslere yöneliyoruz. Bu otobüsün fiyatı daha ekonomik olacağı için alım gücü düşük belediyelere de hitap edebilecek. Yeni belediye otobüsümüzde de MAN kalitesini, MAN konforunu ve MAN ismini vereceğiz. Bunu da burada tasarlayarak yerli sanayicilerin tasarıma katkılarını sağlayacağız.''
Yavuz, yeni belediye otobüsünün tasarım ekibinde 120 kişinin çalıştığını da sözlerine ekledi.

Hibe - Proje - Burs Haberleri