Leylek yavrularına halkalama yöntemiyle takip

Sinop’ta leylek yavruları halkalama yöntemiyle izleniyor.YEDAŞ, Sinop Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi iş birliğiyle, elektrik direkleri üzerine yerleştirilen yuvalarda, 137 tane yavru büyürken bu yavrulardan 77 tanesi...

Sinop’ta leylek yavruları halkalama yöntemiyle izleniyor.
YEDAŞ, Sinop Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi iş birliğiyle, elektrik direkleri üzerine yerleştirilen yuvalarda, 137 tane yavru büyürken bu yavrulardan 77 tanesi sağlık kontrolünden geçirilerek halkalandı. Yavrular, halkalama ile kimliklendirilirken tüm sağlık kontrolleri de tamamlandı. Bu sayede leyleklerin göç yollarını ve yaşam döngülerini daha yakından izlemek için çalışmalar başlatıldı. Yapılan halkalama sayesinde, göçmen bir kuş türü olan ak leylekler, ülkemizde bulundukları yaklaşık 6 aylık süreçte gözlemlenerek, beslenme, kuluçka ve yavru büyüme süreçleri incelenecek. Bu kapsamda, leyleklerin yaşam döngüleri gözlemlenebilecek.
Yavruların sağlık kontrollerinin tamamlanması ve halkalanması, leyleklerin gelecekteki sağlık durumlarının izlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Halkalanan leylekler sayesinde göç yolları ve yaşam alanları hakkında elde edilecek veriler, doğa koruma çalışmalarına ışık tutarak leylek popülasyonunun korunmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesine zemin hazırlıyor. Leylek popülasyonunun korunması ise ekosistemin dengesini sağlama açısından kilit bir rol oynuyor. Leylekler, tarım alanlarının böceklerden korunması gibi pek çok fayda sağlıyor. YEDAŞ’ın yürüttüğü bu proje, leyleklerin korunmasıyla birlikte, tarım alanlarının da korunmasına olanak tanınıyor.

Proje, leylek popülasyonu için büyük önem taşıyor
YEDAŞ yetkilileri, elektrik direklerine yerleştirilen yuvaların leyleklerin zarar görmeden güvenli bir şekilde yaşamalarını sağladığını belirtti. Proje sorumluları ise leyleklere ait göç yollarının ve yaşam alanlarının korunması açısından, bu tür çalışmaların önemine vurgu yaparak, bu proje ile doğal yaşamı ve biyoçeşitliliği koruma çalışmalarına katkıda bulunmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Proje, leyleklerin göç yolları ve yaşam alanları hakkında değerli veriler sağlayarak, doğal yaşamı koruma çalışmalarına ışık tutuyor. Ayrıca, öğrencilerin ve bölgedeki halkın bu konuda bilinçlenmesi açısından önem arz ediyor. YEDAŞ, Sinop Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nin bu başarılı iş birliği, diğer doğal yaşamı koruma projelerine de örnek teşkil ediyor.

Yaşam Haberleri

Erzincan’ın bereketli topraklarında pancar hasadı başladı
Günebakan köyünde, sel riskinin ortadan kaldırılması amacıyla çalışma başlatıldı
Erzincan’da güzlük hububat ekimleri yapılıyor
Kastamonu’da Kiraz ağacı sonbaharda çiçek açtı
Mardin’de İl Afet Risk Azaltma Planı toplantısı yapıldı
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden Didim Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi açıklaması
Altıeylül-Karaman projesi ile taşkın kontrol edilecek
Muş’ta afet risklerinin azaltılması için çalışmalar devam ediyor
Şırnak’ta Hilal Barajı’nda çok sayıda balık telef oldu
Doğa dostu emekli asker atık tahtalardan kuşlar için yuva yaptı