Kastamonu Üniversitesi’nin geliştirdiği antibakteriyel ahşap üretim yöntemi patent aldı

Kastamonu Üniversitesi’nin yürüttüğü antibakteriyel ahşap üretim yöntemi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek önemli bir başarıya imza atıldı.Kastamonu Üniversitesi’nde ormancılık ve tabiat turizmi alanındaki ihtisasla...

Kastamonu Üniversitesi’nin yürüttüğü antibakteriyel ahşap üretim yöntemi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek önemli bir başarıya imza atıldı.
Kastamonu Üniversitesi’nde ormancılık ve tabiat turizmi alanındaki ihtisaslaşma çalışmaları çerçevesinde, 2020 yılından bu yana patent başvuruları sürüyor. Bu çerçevede 2020 yılında 1 patent, 2021’de 1 PCT ve 1 faydalı model, 2022’de 3 ulusal patent ve 1 PCT, 2023’te 6 patent başvurusu yapıldı. 2024 yılında ise 1 ulusal patent ve 1 PCT başvurusu gerçekleştirildi. Bu başvuruların tescillenme süreci başladı. Son olarak, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Emre Özkan ve Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Kerim Güney’in geliştirdiği “Hijyenik Açıdan Hassas Yerlerde Kullanılmak Üzere Antibakteriyel Etkiye Sahip Ahşap ve Üretim Yöntemi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
Atık Bitki Ekstraktlarıyla Doğal Antibakteriyel Ahşap Üretiminde Yenilikçi çözüm
Patentli buluş, antibakteriyel özelliğe sahip bitki ekstraktlarının (kekik, lavanta, nane) emprenye yöntemiyle ahşaba uygulanmasıyla elde ediliyor. Buluşta kullanılan bitki ekstraktları, uçucu yağ üretimi sonrası atık kabul edilen bitki posalarından elde ediliyor. Bu yöntem, atık malzemenin değerlendirilmesi açısından ekonomik avantaj sağlarken, doğal koruyucu özellikleriyle de güvenli bir kullanım sunuyor.
Patentli yöntemin en dikkat çekici özelliği, hijyenik açıdan hassas alanlarda kullanılabilecek antibakteriyel ahşap üretimine imkân tanıması. Oyuncak üretimi, okullar, hastaneler, gıda taşıma ve hazırlama alanları ile park ve bahçeler gibi yoğun kullanım alanlarında bu malzemeler güvenle tercih edilebilecek.
Patent tescili ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu başarının hem Kastamonu Üniversitesi’nin hem de Türkiye’nin adına büyük bir kazanç olduğunu belirtti.

Eğitim Haberleri

Ağrı’da Velivizyon programı ile velilere eğitim desteği sağlandı
YÖK Başkanı Özvar, 3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu’na katıldı
KBÜ ile University of Food Technologies Plovdiv arasında Akademik ve Erasmus iş birliği protokolleri imzalandı
Gözleri görmeden usta sanatçılar yetiştiriyor
Fırat Üniversitesi TEKNOFEST’te 9 ödül birden aldı
Kars’ta “Tarımda yeni dönem” başlıyor
Denizli Büyükşehirden üniversitelilere öğrenim yardımı
AFAD’dan polis ekiplerine uygulamalı yangın eğitimi
Ege Üniversitesi, donanımlı altyapısı ile topluma katkı sunmaya devam ediyor
Ülkü Ocakları Kütahya İl Başkanlığı, Köprüören Şehit Halil Bakırlı İlkokulu’na dijital kitap hediye etti